ZenoMobile és FieldGenius belépő szintű terepi földmérő szoftverek

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a belépő szintű földmérési műszerünket a ZRovert, amely elérhető Androidos operációs rendszerrel és Zeno Mobile-lal vagy Windows CE-vel és FieldGenius terepi szoftverrel. Lássuk mi a különbség a kettő között.

FieldGenius
Zeno Mobile
Speciális földérési feladatokra is
Egyszerű földmérési feladatokra
Konfigurálható felmérési beállítások (CQ figyelés, autopontmérés)
Konfigurálható felmérési beállítások (CQ figyelés, autopontmérés)
Terepi vonalműrajzolás
Terepi vonalműrajzolás
Többféle kitűzési nézet
Egyszerű kitűzési nézet
Pont-, vonal-, ív- és útkitűzés
Pont- és vonalkitűzés
Adatkezelés: pontlista, térkép
Térkép alapú adatkezelés
ASCII, DXF, LandXML, RAW/RW5
ASCII, SHP, KML,
DWG/DXF
Georeferált kép használat
Beépített Open Street Map és Web Map Service (WMS)

ZenoMobile

Ahogy a fenti összehasonlító táblázatból is látható a ZenoMobile lényege az egyszerűség. Jól átlátható és könnyen megtanulható a szoftver kezelése, akár néhány videó alapján zeno mobileelsajátítható bárki számára. A beállításokat egy balról jobbra swipe-pal hívhatjuk elő, míg ha megmért pontunkat akarjuk szerkeszteni (pl. kódját módosítani) azt a pont megérintése utána megjelenő úgynevezett „wheel” menüből tehetjük meg.

Ha kitűzni akarunk szintén csak egy pontot kell választanunk a térképről, majd egy alulról felfelé swipe-pal már láthatjuk is a távolság értékeket a ponthoz viszonyítva. Itt segítségünkre van egy nyíl, mely mutatja, hogy melyik irányba kell fordítanunk a műszert ahhoz, hogy a kitűzendő pont felé nézzünk. Lehetőségünk van beimportált CAD fájlok kitűzésére, vagy használhatunk ASCII és KML alapú adatokat is. A KML alapú adatkezelésnek exportálás során is hasznát vehetjük, hiszen így konverzió nélkül megjeleníthetjük méréseinket a Google Earth-ben.

A pontokhoz különböző attribútumokat (szöveges, leíró pl. kód, fénykép, szám, lista és automatikus adatokat pl. koordináta megbízhatósági (CQ) értékeket) rendelhetsz. Egy hasznos funkció a multicoding, mellyel egy méréssel kódolhatsz mondjuk út és járda pontokat ott, ahol a két objektum találkozik. A mért adatok Open Street Map, vagy egyéb WMS alapú térképen jelennek meg.

Vannak helyzetek, amikor GNSS-szel nehézkes a mérés. Ilyenkor jól jöhet, hogy a Zeno20, egy Disto S910 távmérővel kiegészítve, „térinformatikai mérőállomássá” alakítható. Gyors tájékozást követően már nem okoz gondot, ha fedett munkaterületen kell mérni. Például kiterjedt lombkoronával bíró fák törzsének megmérésekor nagy hasznát vehetjük.

A további, technikai részleteket megtaláljátok itt, ahol az egyes verziókkal megjelent új funkciók (pl. CAD támogatás) kerülnek bemutatásra.

FieldGenius

Míg a ZenoMobile a leegyszerűsített, de átgondoltan felépített felhasználói felületének fieldgenius_zroverköszönheti hatékonyságát, addig a FieldGenius-ban egy teljesen más szemlélet tükröződik vissza. Ez a szoftver sokkal inkább a mérnöki feladatokra koncentrál, lehetőséget nyújt speciálisabb alkalmazási lehetőségekre is. Számos import és export funkció mellett megtalálható benne mind a térkép, mind a pontlista szerű adatkezelés.

Sokféle opciót tartalmaz a szoftver, de törekedtek arra, hogy ezek eléréséhez ne kelljen feltétlenül a menükben keresgélni, így a felhasználói interfész sokkal összetettebb, mint a ZenoMobile esetében. A középpontban itt is a térképnézet található, amelyen mért vagy importált adatink jelennek meg.

Az egyes funkciók működéséről itt találtok részletes videóbemutatókat.

Mindkét onboard szoftverhez természetesen elérhető a legújabb, 2014-es VITEL szoftver.

Üdvözlettel,
a Leica Geosystems
magyarországi csapata

Hasznosnak találod az oldalt? Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy. (Tendzin Gjaco)

%d blogger ezt szereti: