Innováció a budapesti Swiss Business Day-en!

Idén ősszel a Várkert Bazár adott otthont a kétévente megrendezésre kerülő Swiss Business Day-nek, ahol svájci kötődésű vállalatok és intézmények kínáltak lehetőséget kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére. Az Innováció és Tehetség jegyében rendezett konferencián természetesen a Leica Geosystems Hungary is képviseltette magát interaktív bemutatóival és műszerkiállításával. Bemutatkozott az idén megjelent Leica BLK360 képalkotó lézerszkenner is, amely a nyitóbeszédek egyike alatt rögzítette a konferenciaterem háromdimenziós fizikai állapotát.

A felmérés a következő online adatbázisban érhető el korlátozott ideig:http://truview.emea.leica-geosystems.com/site/5a1c1b78041d5d5cd3d94dfd?tab=sitemap

Hogyan is működik az adatbázis? Mivel több, mint egy egyszerű, megszokott panorámakép?

A fenti linkre kattintva a konferencia-teremről gyűjtött adatok felülnézeti képe látható. A különböző színárnyalatok a felmért objektumok relatív magasságára engednek következtetni (piros: alacsonyan fekvő tárgyak, mint padló és lépcső; kék: magasabban fekvő tárgyak, pl.: gerendák, válaszfalak).

1.ábra: A rendezvényhelyszín egy részletének felülnézeti ábrázolása

1.ábra: A rendezvényhelyszín egy részletének felülnézeti ábrázolása.

A helyszínen elhelyezett szkenner álláspontját jelölő sárga háromszögre kattintva érjük el a panorámanézetet, amelyet a szkennerbe épített kamerák készítettek. Azonban ez nem egy egyszerű, a közösségi médiából már jól ismert panorámakép…   ..Sokkal több annál! Tulajdonképpen a tér háromdimenziós szerkezete a pixelekhez van kódolva, ez azt jelenti, hogy minden egyes képi pixel mögött a tér egy pontjának három koordinátája (X,Y,Z) rejlik. Ezek lehetővé teszik, hogy akár néhány milliméter pontosságú térbeli mérést végezzünk a panorámanézeten. A navigálás, forgás, mozgás és nagyítás az okoseszközökön és számítógépes képnézegetőkön megszokott módon történik (egér bal gombja + mozgatás: fordulás; görgő: nagyítás, kicsinyítés).

Lássuk, miként is tudunk mérni a virtuális térben:

A baloldali eszköztár „Mérések végrehajtása” (fentről a harmadik ikon) parancsának segítségével választhatunk távolságmérés és szögmérés funkciók között.

A távolságmérés funkciót kiválasztva a panorámaképen két pixel megjelölése szükséges, amelyekhez hozzárendelt 3D-s koordinátákból a webes felületű szoftver kiszámítja a ferde távolságot, valamint a ferde távolságnak az előre definiált koordinátarendszerre vetített komponenseit. Mit jelent ez magyarul? Azt, hogy amennyiben egy belmagasságra vagyunk kíváncsiak, nem szükségszerű egy függőleges vonalon kiválasztani a két mérendő pontot, mivel a szoftver automatikusan számítja nekünk a függőleges összetevőt („Delta Z”):

02

2.ábra :Távmérés a panorámanézeten. Ferdetávolság és Delta Z, azaz a belmagasság.

A szögmérés funkciót kiválasztva nagyon jól érzékeltethető a panorámanézet mögötti háromdimenziós tartalom. Navigáljunk a kivetítővászonhoz, és három pont egymás utáni kijelölésével mérjük meg a vászon sarkán bezárt szöget! Ugyan a panorámanézeten a perspektivikus torzulások miatt ez a szög egy hegyesszögnek (kb. 70°-ra becsülhető) tűnik, jól tudjuk, hogy a valóságban ez egy téglalap egyik belső szöge, tehát 90°, derékszög. A szögmérés eredménye a kattintás pontosságától függően pedig ugyancsak 90°-ot ad eredményül. Tehát, ha rendelkezünk egy ilyen állománnyal, elvégezhetjük a belső tér komplett felmérését anélkül, hogy fizikailag a helyszínre kellene mennünk!

03

3.ábra: Szögmérés a kivetítővászon bal alsó sarkán. 70° vagy 90°? Tippelj, majd MÉRJ!

További hasznos lehetőség a pixelekhez hozzáadható Geocímkék/HotLinkek használata. Ezek lehetővé teszik, hogy külső forrásból származó adatokat (képek, videók, dokumentumok, honlapok) vagy akár egész adatbázisokat hozzácsatoljunk – ezzel egy komplex épületinformációs rendszert kialakítva.

Kattintsunk a „LeicaGeosystems stand” elnevezésű címkére és a szoftver odanavigál minket standunkhoz! Rákattintva a kis címkére pedig hozzáadott adatként előugrik egy fotó a Leica standjáról.

04

4.ábra: GeoCímkék használata objektumok kereséséhez, gyors navigáláshoz.

05

5.ábra:  GeoCímkék használata: a panorámanézethez csatolt kép külső forrásból.

Egy-egy ilyen téradatbázis publikálása és felhasználása számos lehetőséget rejt magában. Alkalmazzák repülőtereken és bevásárlóközpontokban a tömegek navigálásának segítésére. Lehetővé válik egy helyszín felmérése attól térben és időben távol, így célzottan használják ezt az innovatív megoldást belsőépítészetben, ipari létesítményekben, bűnügyi helyszínelésben és bírósági tárgyalások során egyaránt.

Amennyiben többet szeretnél megtudni megoldásainkról és a bennük rejlő lehetőségekről, keress fel minket irodánkban,  illetve kövesd továbbra is a blogunkat!

Üdvözlettel:
a Leica Geosystems
magyaroszági csapata

Comments are closed.

Hasznosnak találod az oldalt? Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy. (Tendzin Gjaco)

%d blogger ezt szereti: