Képalkotó 3D térszkenner

A Leica BLK360 a 2017-es év nagy szenzációja volt. Egy söröskorsónál nem nagyobb, gyakorlatilag egyetlen gomb megnyomásával pár perc alatt teljes 3D pontfelhő modellt (pontfelhő, panorámafotó, hőkamera) előállító lézerszkenner az ingatlan értékbecslőktől kezdve a B.I.M. szakembereken át a szakági tervezőkig bezárólag egyre több társterületnek válik mindennapi munkaeszközévé. Kedvező ár-érték arányának köszönhetően az egyik legkedveltebb hordozható 3D lézerszkenner a Leica Geosystems portfoliójában.

 

Hagyományos vs térszkenneres mérés?

A valóság pontos Ieképzése szinte elengedhetetlen részévé vált a földméréssel, építészeti-, gépészeti tervezéssel, műemlékvédelemmel és egyéb területen dolgozó szakemberek számára. Egy meglévő állapot rögzítése, lemodellezése hagyományos módszerekkel –mérőszalaggal, kézi távmérővel, terepi vázlatolással – időigényes folyamat, és sok esetben nem is kivitelezhető egyszerűen, például magasan, vagy nem hozzáférhető objektumok felmérésekor. Mindemellett a hibák lehetősége is magas.

Általában ilyen esetekben kerül elő egy geodéta elérhetősége, aki mérőállomás segítségével képes lehet ez utóbbi objektumokat is pontról pontra haladva felmérni. Ez bár pontos megoldást nyújtó, de még mindig egy manuális és rengetek időt felemésztő feladat, hiszen az objektumok jellemző pontjait egyesével tudjuk csak rögzíteni. Az e fajta felméréseket a későbbi egyszerűbb felhasználás és értelmezhetőség érdekében célszerű fotódokumentációval kiegészíteni. Arról nem is beszélve, hogy ezek a munkafolyamatok akár több csapattagot is igényelhetnek.

Mindezt elkerülheti a megfelelő 3D térszkenner használatával, ami rendkívül gyors és pontos terepi adatgyűjtést tesz lehetővé automatizált módon.
A nyers végeredményként előálló 3D pontfelhő sokrétűen felhasználható (pl. alap- és homlokzatrajzok, 3D test modellek, textúrázott meshek előállítására és digitális állapotrögzítésre), ami szintén nem mondható el a korábbi technológiákról.

Mit kell tudni a BLK360 képalkotó lézerszkennerről?

A BLK360 térszkennert, a képalkotó lézerszkennerek közé soroljuk, mely a Leica Geosystems portfoliójából a legkisebb statikus lézerszkenner.

Használata a végletekig egyszerűsített, csupán egyetlen gomb található rajta, mellyel bekapcsolható és leindítható a szkennelés.

Vezérelhetjük egy Android vagy iOS alapú okos eszközről is, melyen már a terepen, rögtön a mérést követően megtekintheti a végeredményt és akár az egyes álláspontokat is egymáshoz fűzhetjük (regisztrálhatjuk). E funkciónak köszönhetően a lézerszkennelés világába most csatlakozni kívánó felhasználóknak sem aggódniuk a kezelés elsajátítása miatt.

kÜLTÉRI ÉS BELTÉRI HASZNÁLAT

LIDAR TECHNOLÓGIA

Egyszerű használat

Könnyű hordozhatóság

ZÖKKENŐMENTES ADATÁTVITEL

ADATFELDOLGOZÁS A TEREPEN

Mire számíthat, ha beruház egy BLK360 térszkennerbe?

Gyakori kérdések és válaszok

Hogyan tudom elsajátítani az eszköz kezelését?

Minden eszközünk mellé biztosítunk oktatást, ahol megtanítjuk a műszer és hozzá tartozó szoftver mindennapi használathoz szükséges funkcióit. Emellett ügyfelek számára szoftver, illetve eszközspecifikusan hozzáférhetők díjmentes online kurzusok. Továbbá az internet böngészve is számos tutorial videót találunk.

Mi van, ha mégis elakadok? Kérdéssel kihez tudok fordulni?

Kollégáink több éves tapasztalattal a hátuk mögött, szívesen állnak rendelkezésre mind műszaki, mind szakmai jellegű kérdések esetén.

Milyen IT eszközparkra van szükségem?

A pontfelhő állományok részletgazdagságuknak köszönhetően általában több GB méretű fájlok. Ezért a megfelelő kezelésükre szükség van egy erős, nagy teljesítményű számítógépre. A specifikáció függ a mért projektek méretététől. A részletekkel kapcsolatban kollégáink specifikusanaz Ön igényeinek megfelelően tudnak segíteni a legalkalmasabb specifikáció kiválasztásában. A terepi vezérléshez egy Android vagy iOS rendszerű okostelefon, illetve tablet szükséges.

Ha rendelkezem már egy eszközzel, milyen szakágaknak nyújthatok szolgáltatásokat?

Építészet: Épületfelmérések, Látványtervezés, Tervezés és kivitelezés, Műemlékvédelem, Rekonstrukció, 3D modellezés, alap-, homlokzat és metszetrajzok készítése
Építőipar: Megépült állapot rögzítése, tervektől való eltérés kimutatása, Épületenergetikai vizsgálatok, Előregyártott elemek méretezése, as-built modellezés
Földmérés: Kataszter, Földtömegszámítások, Domborzatmodellezés
Vagyonnyilvántartás: létesítménygazdálkodás, Közműnyilvántartás, Ingatlanértékesítés
BIM: Magasépítés, szerkezetépítés, épületgépészet (MEP – Mechanical, Electrical, Piping)
Ipar: gyártósor optimalizálás, robotika, autimatizáció
Szórakoztatás: VR / AR, virtuális séták, filmipar, videójáték fejlesztés
Egyéb: Régészet, Erdészet, Bányászat, Barlangászat, Virtuális trainingek, Vagyonbiztosítás

Technikai Adatok

Pontosság

6mm @ 10m

Méretek

Magasság: 165 mm / Átmérő: 100 mm

Súly

1 kg

Távoli vezérlés

iPad app, Apple iPad Pro®

Pontmérési sebesség

Akár 360’000 pont/mp

Hatótáv

min. 0.6 – max. 60 m

Működési hőmérséklettartomány

+5°- 40°C

Környezetállóság

Szilárd szemcsék és fröccsenő folyadék ellen védett

Látószög

360° (vízszintes) / 300° (vertikális)

mILYEN TERÜLETEN használható fel a Leica BLK360 kézi lézerszkenner?

Nézze meg, hogyan zajlik egy terepi mérés a Leica BLK360 kézi 3D lézerszkennerrel.

Kollégánk az alábbi videóban lépésről- lépésre bemutatja, a szkenelés és adatfeldolgozás munkafolyamatát.

Kérdései vannak?
Kérjen ingyenes tanácsadást szakértőinktől