3D pontfelhő az önjáró autók szolgálatában

3D PONTFELHŐ aktuális

Dieter-Zetsche-Portraet-fotoshowBig-1c2d9394-780226„A térképek és a térinformációs adatok elengedhetetlenek a biztonságos és kényelmes közúti közlekedés szempontjából. Ugyanakkor pontosan ez a még hiányzó kapocs a holnap önjáró autóinak hatékony működéséhez.” Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke és a Mercedes-Benz vezetője.

Az autóipar egyik legnagyobb gyártójának vezetője szerint az önjáró autók fogják jelenteni a legnagyobb áttörést és forradalmat azóta, hogy 130 évvel ezelőtt Carl Benz és Gottlieb Daimler elérhetővé tették az emberiség számára a lovaskocsik benzinüzemű gépjárművekkel történő kiváltását, ezzel egyben megváltoztatva a világ működését és arculatát.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon egy újabb mérföldkövet jelent, hogy a térinformációs adatok már olyan részletességgel és pontossággal állhatnak rendelkezésre a teljes automatizációhoz, hogy maga a gépjármű szenzorai és kamerái által gyűjtött valósidejű információkon túl azt is ismerni képes a rendszer, hogy bizonyos szakaszokon hány centiméter széles az úttest vagy milyen meredek egy emelkedő. Ezáltal az autók sokkal hatékonyabban tudják navigálni magukat és biztonságosan célba juttatni az utasaikat.
Képzeld csak el, milyen lenne, ha minden egyes a közlekedésben részt vevő gépjármű ultrapontossággal feltérképezné az útvonalat, amelyen elhalad, és ezeket az adatokat valósidőben továbbítaná a többi forgalmi résztvevőnek?!
A koncepció már napjainkban használatos, hiszen ugyanezen az elven működnek azok a jól ismert navigációs applikációk is, amelyeknek felhasználói maguk osztanak meg társaikkal olyan valósidejű forgalmi információkat, mint a torlódás egy adott szakaszon, baleset, rendőri ellenőrzés és így tovább.
A technológia gyorsléptékű fejlődése hamarosan azt is lehetővé teszi majd, hogy sokkal nagyobb adatmennyiséget továbbítsunk, így például a valós világunk egy kiragadott digitalizált szeletét 3D pontfelhő formájában.
A Mercedes és a Daimler már erre a gondolatmenetre alapozva végzi fejlesztéseit az önjáró autóik megalkotásához, ezt mutatja be a következő videójuk is:

17c158-11linkedin-w1000xh667-cutoutA gépjármű sebességét a rendszer automatikusan az útszakasz minőségéhez, annak geometriájához és forgalmi eseményekhez igazítja

„A térképek régóta lehetővé teszik a személyes mobilitást. Most pedig a következő mobilitási forradalom egyik legfontosabb mozgatórugójává válnak. Ez hatalmas hatással lesz mindannyiunkra: eredményeként a városok tisztábbá válnak, zöldebbek és élhetőbbek lesznek. Az önjáró teherautók és kisteherautók éjszakai szállítást és logisztikát teljesíthetnek a forgalom és a környezetszennyezés csökkentése érdekében. Ezért is fejleszt a Daimler elektromos teherautókat, kisteherautókat és buszokat.”

A fent említett és a videóban látott 3D pontfelhő alapú „térképek” előállításának egyik úttörője és piacvezetője a Leica Geosystems. A Leica Pegasus II mobiltérképező rendszerek pedig már a hazai utakat is szelik. A Leica PegasusII által előállított pontfelhő adatokról a videót itt nézheted meg: #mobiltérképezésPegasusII illetve ha szeretnél többet megtudni a rendszer működésésről látogass el honlapunkra : leica-geosystems.hu/Mobil-Terkepezes.

Üdvözlettel,
a Leica Geosystems
magyarországi csapata