7 dolog amit minden földmérőnek tudnia kell a terepmunka során használt adathordozókról!

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Képzeld el, hogy befejezed az aznapi mérést. Minden jól alakult – a műszer pontosan és megbízhatóan működött végig a munkád során. Másnap azonban az irodai munkatársad, aki a Te méréseid alapján végzi a feldolgozást, felhív. A memóriakártyán lévő adat hibás. Egy egész nap munkája elveszett.

Minden földmérő, aki került már hasonló szituációba, mindent megtesz annak érdekében, hogy többször ilyen ne forduljon elő. A földmérésben használt adathordozónak a lehető legrosszabb környezeti viszonyokban is megbízhatóan kell működni. A Leica Geosystems emiatt nagy hangsúlyt fektet a megbízható és strapabíró adathordozók fejlesztésére, így az eredeti Leica Geosystems tartozékok nagyban eltérnek a tömeggyártásban készült eszközöktől. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

1. Ami igazán fontos: ipari minőségű termékek

Minden Leica Geosystem által forgalmazott memóriaeszköz ipari minőségű termék. Az ipari minőségű memóriaeszközök különös figyelemmel vannak kifejlesztve, gyártva és tesztelve, hogy még extrém időjárási körülményeknek is ellenálljanak. A gyártási folyamat során minden egyes vezérlőegység tesztelve van. Ha nem felel meg, kijavítjuk (100%-os teszt minőség).

Hogy ez miért fontos? Általában azért, mert nagy különbségek vannak az ipari minőségű és az általános, elektronikai üzletekben is kapható, tömeggyártásban készült termékek között. Lásd alább!

2. Ipari hőmérséklet-tartományon belüli működés

Az ipari minőségű eszközök megbízhatóan működnek még extrém hőmérsékleti körülmények között is, -40°C és +85°C között, míg a tömeggyártással készült termékek -5°C alatt már alulteljesítenek.

Általános Hőmérséklet -Tartomány -5°C-tól +70° C-ig +23°F to +158°F
Kiterjesztett Hőmérséklet -Tartomány -25°C-tól +85°C-ig -13°F to +185°F
Ipari Hőmérséklet -Tartomány -40°C-tól +85°C-ig -40°F to +185°F

Storage-Medium-Leica-Geosystems-industrial-grade

3. Nagyobb ellenálló képesség

A Leica Geosystems adathordozói ellenállók a magas ütésszerű terhelésekkel szemben egészen 1000 grammig. Speciálisan kialakított burkolatuk a lehető legjobb mechanikai védelmet nyújtják a hajlításokkal, és más erőhatásokkal és elektrosztatikus töltésekkel szemben. A burkolatok eleget tesznek a IP54-től az IP67-nek, az adathordozótól függően. Minden Leica Geosystems adathordozó ellenáll az 15kV levegőn keresztüli elektrosztatikus kisülésnek anélkül, hogy megsérülne, ezáltal az ESD védelmi szintjei közül a 4-esbe sorolható, az IEC 61000-4-2:2008 szerint.

4. Akár 60 000 olvasási- és írási ciklus a legmagasabb adatbiztonság mellett

A Leica Geosystems adathordozói akár 60 000 olvasási- és írási ciklust képesek elérni, emellett a meghibásodások között átlagosan eltelt idő (MTBF – az az érték, ami egy eszköz átlagos élettartamát mutatja meg, így a megbízhatóság mérőszáma) értéke 4 millió óra, ami kivételesen magasnak számít az átlaghoz viszonyítva. A kereskedelemben lévő termékek csak 500 olvasási- és írási ciklust bírnak. Ez a Leica Geosystems adathordozói esetében a drágább, single-level-cell kialakításnak köszönhető, ami sokkal strapabíróbb és megbízhatóbb az olcsó, tömeggyártásban használt three-level-cell vagy multi-level-cell kialakításokhoz képest.

A RISC vezérlőegységek automatikus blokkolás kezelővel ellátva kiterjesztik az élettartamot azáltal, hogy a flash cellák használatát időben optimizálja. A beépített hibajavítás ellenőrzi a károsult memória cellákat, és az adatokat a még sértetlen területekre helyezi. Az áramkimaradás elleni védelem egy hirtelen áramszünet esetén.

5. Magas adatmegőrzési arány legalább 10 évig

Egy adathordozó adatmegőrzési aránya (DRT) megmondja, hogy meddig tárolható egy adat anélkül, hogy az sérülne. A magas hőmérséklet rossz hatással van a DTR-re, az adathordozókat tehát nem szabad forró környezetben hagyni (például egy autóban a napon) hosszú időre.

Általánosságban elmondható, hogy az adathordozókkal finoman kell bánni. Az alábbi tanulmány mélyebb betekintést nyújt ebbe a témába, és abba hogy minként biztosítható az  adathordozók hosszú élettartama minimális adatvesztési veszélyekkel.

6. Ami kevésbé fontos: olvasási és írási sebesség

Egy adathordozó olvasási és írási sebessége valóban fontos olyan felhasználók számára, akik nagyfelbontású képeket akarnak tárolni minél rövidebb idő alatt. A TPS és GNSS műszerekkel az adatátviteli sebesség nem egy kritikus tényező. Azt ajánljuk, erre a jellemzőre ne fordítson nagy figyelmet.

7. Megbízható termékek, kizárólag válogatott forrásokból, a Leica Geosystems által tesztelve és jóváhagyva

A Leica Geosystems  csakis olyan beszállítókra bízza az eredeti Leica tartozékok előállítását, akik egy szigorú kiválasztási folyamaton átmennek. A kiválasztás után további tesztekkel és finomhangolással bizonyosodunk meg arról, hogy minden Leica Geosystems műszerrel megfelelően működik az eszköz.

Az eredeti Leica Geosystems adathordozók kompatibilisek az éppen aktuális-, a kifutó- és a leendő műszerekkel is.  Minden beszállítónak garantálnia kell a változatlan anyagjegyzéket (Bill of Materials – BOM), ami azt jelenti, hogy a gyártók értesítés nélkül nem változtathatnak az eszköz fő összetevőin, mint a vezérlőegység, flash memória vagy alapszoftver. Ha egyetlen összetevő ki is fut, az egész folyamat újraindul, így a felhasználóként biztos lehetsz benne, hogy a soron következő termék is kompatibilis marad minden műszerrel.

További információkért látogass el weboldalunkra.

Üdvözlettel,
a Leica Geosystems
magyarországi csapata