A hálózat csapdájában 2. rész. – minőségi kritériumok

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

A minőségi hálózati RTK megoldásokról indított sorozatunk második részében a legalapvetőbb kritériumokat vesszük sorra, melyet felelősen dolgozó mérnökembernek érdemes figyelembe vennie a hálózatok közötti választás esetén. Sokan nagyon igényesek vagyunk a GNSS Roverünk vásárlásánál a paramétereket illetően, de nem biztos, hogy gondolunk rá, hogy a vevőnk teljesítménye az RTK hálózat függvénye is lesz végül. Mi értelme van megvásárolni a legmodernebb hajlított képernyős plazma tévét, ha egyébként csak fekete-fehér VHS felvételeket tudunk megtekinteni rajta?

Hogy ne kerüljünk az egyre szaporodó hálózatok ilyen csapdájába, nézzük meg, melyek a minőségi RTK hálózati szolgáltatás kritériumai:

  • Szabványos megoldások
  • Rover oldali ellenőrzés lehetősége
  • A műholdadatok maximális felhasználása
  • Homogén minőség, ismételhetőség és átláthatóság

Szabványos megoldások

Akkor érezhetjük magunkat nagyobb biztonságban, ha a hálózati szoftver az RTK korrekciókat és minden, a rover felé eljuttatott adatot olyan algoritmusok alapján generál, melyek megfelelnek a nemzetközi szabványoknak. Ezeknek, publikusnak és átláthatónak kell lennie.

Rover oldali ellenőrzés lehetősége

A hálózati megoldások legáltalánosabb műszaki célja, hogy minimalizáljuk a távolságfüggő hibákat a rover és a bázisvevő között. Ez történhet szerver oldalról, vagy rover oldalról.

A rover oldali kontrolról akkor beszélünk, amikor maga az egyedi vevő képes meghatározni, hogy mennyi és melyik referencia állomás kerüljön bele a számításba és milyen módszer szerint történjen a korrekció. Ez azért előnyösebb, mert ebben az esetben a rovernek lehetősége van értékelni az RTK hálózati korrekciók minőségét. Ha azt érzékeli, hogy az RTK megoldás nem optimális (pl. az atmoszférikus körülmények változása miatt), akkor dönthet „on-the-fly” egy másik, optimálisabb megoldás mellett.

Ezzel szemben, ha csak a szerver oldalon létezhet kontrol, akkor minden roverre nézve egyetlen stratégia kerül alkalmazásra, függetlenül az egyes roverek egyedi körülményeitől.

A műholdadatok maximális felhasználása

Bizonyos hálózati megoldásoknál nem feltétlenül kerül felhasználásra minden elérhető adat. Képzeljük el, hogy a terepen a roverünkkel nyolc műholdat észlelünk. A számításba bevont referenciavevők közül azonban az egyik csak ötöt lát a roverrel szimultán mért holdakból. Vannak olyan megoldások, melyek ilyenkor a korrekciót a többi bázis vevőre nézve is csak a közösen látható öt műholdra nézve számítja, pedig a többi referencia állomás éppúgy látja mind a nyolcat, mint a rover. Vagy a számításból kiejti azt az egyet, ami csak öt holdat lát. Akárhogy is, ez mindenképpen értékes adatvesztést jelent, ami hosszabb inicializálási időt, bizonytalanabb mérést eredményezhet.

Homogén minőség, ismételhetőség és átláthatóság

Az egybázisos megoldásoknál a távolság függvényében ugrálhat a mérés pontossága. A valódi hálózati megoldásoknál a minőség homogén. Végül az sem mellékes, hogy általános és sok helyen szabályzatokban rögzített igény a mérés dokumentálása, rekonstruálhatósága, ismételhetősége
A következő bejegyzésünkben a fenti kritériumok alapján megismerkedünk három hálózati RTK megoldással:

methods-and-criterias

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata