A hálózat csapdájában – RTK GNSS Update

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Az RTK GNSS technológiával történő felelősségteljes mérnöki munka, valamint a felhasználó oldalán a versenyelőny megszerzése/megtartása nem nélkülözheti a hálózati megoldások alapjainak megértését. Ma már minden ország számos szolgáltatóval (némelyik akár tucatnyival is) rendelkezik, de mit is értünk profi RTK hálózati szolgáltatás alatt? Ha bázis állomásként is működő egyébként teljesen standard GNSS vevőket telepítünk, melyek egybázisos hagyományos bázis-rover szolgáltatást nyújtanak az hálózat? És ha annak tekintjük, akkor mindehhez képest mit nyújtanak a MAX, i-MAX, VRS módszerek? Mivel nyújt többet az a hálózat, ahol a kifejezetten hálózati szolgáltatásra fejlesztett vevők működnek?

Két korábbi posztunkban már írtunk TerraStar alapú SmartLink és SmartLink Fill szolgáltatásokról. Láttuk, hogy egyik előnye, hogy a szolgáltató egy kézben tartja az alrendszereket és ezzel kiváltja a független, harmadik fél (pl. mobil hálózati szereplő) által jelentett kockázatot. Azt is írtuk, hogy a TerraStar kiegészítője és nem kiváltója a „hagyományos” RTK hálózati szolgáltatásoknak. De akkor felmerül a kérdés, hogy ez utóbbiaknál mi a helyzet? Ott is létezhet az egységesítés, standardizálás irányába mutató trend, vagy arra a jövőre kell felkészülnünk, hogy bárki azt szolgáltat, amit akar és legyen a felhasználó kockázata, hogy mit és miért választ? Nos, a Leica Geosystems oldaláról ezen a téren is óriási lépést tettünk az elmúlt évek alatt a Leica SmartNet globális felépítésével. A magyar felhasználók ezzel még nem feltétlenül találkoztak, hiszen a hazai legnagyobb RTK GNSS hálózati szereplő magas minőségű és professzionális szolgáltatása nem teszi azt szükségessé, de azért érdemes egy pillantást vetni a jelenlegi európai lefedettségi atlaszra:

SmartNet Erupe coverage.PNG

Jól látható a harmadik fél által menedzselt – egyébként sok helyen Leica vevőkből álló – hálózat elmozdulásának trendje a Leica SmartNet irányába.

A most induló (valójában a SmartLink és SmartLink Fill bejegyzéseket követő) sorozatunkban körüljárjuk a Leica SmartNet világát és ezen keresztül bepillantást nyújtunk a minőségi hálózati RTK szolgáltatás alapvetéseibe.

Kezdjünk egy rövid (magyar felirattal ellátott) video összefoglalóval:

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata