A mobilinternet nyomában

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Egy korábbi bejegyzésünkben már érintőlegesen említettük, hogy a GNSS mérések teljesítménye a használt műszer paraméterein túl egyéb – gyártótól független –szolgáltatásoktól is függ. Ilyen lehet az RTK hálózati korrekciós szolgáltató, aki jellemzően interneten keresztül (NTRIP) továbbítja a korrekciós adatokat az általad használt rover felé. Ami azonnal egy újabb, független fél szükségességét eredményezi és ez nem más, mint a mobilinternet szolgáltató, akinek a hálózatát használva rendelkezünk a korrekciók fogadására szükséges internetkapcsolattal.

Hogyan működik a mobil térerő?

Legyen szó az otthoni wi-fi kapcsolatról, vagy a mobiltelefon szolgáltatásról, általánosan elmondható, hogy az adótól távolodva a jel erőssége csökken. Az adó által kibocsátott jel erősségének mérésére az úgynevezett RSSI mérőszám szolgál.

Az RSSI skála értéke mobiltelefon hálózat esetén 0 – 31 között változik. A skála 3 fő tartományra osztható:

  • Homogén zóna (RSSI: 31-16): minden pontban maximális adatátviteli sebesség
  • Heterogén zóna (RSSI: 15-7): az adatátviteli sebesség a zóna vége felé haladva romlik
  • Cella széle (RSSI: 7-0): az átviteli sebesség a zóna elején maximum SMS üzenetek küldésére és fogadására elegendő, később a mobil eszköz jelezi a hálózatra való csatlakozást, de adatforgalom nincs
mob1RSSI érték változása az adótól távolodva  (Forrás: Vodafone)

Biztosan tapasztaltad már, hogy a munkaterületen nem volt internetkapcsolat, de a telefonodra nézve mégis azt láttad, hogy van térerő. Ez azért lehet, mert a telefonod tudja kezelni a 4G/LTE hálózatot, azonban a műszeredben található modem nem képes erre. Ennek oka, hogy a tervezés idején még nem ez volt a legfejlettebb technológia. Egy pozitív kilátás a jövőre nézve, hogy belátható időn belül 4G képes modemek fognak kerülni a földmérési eszközökbe.

Vajon miért van az, hogy egyes területeken van 3G, míg máshol csak a klasszikus 2G/GSM és a legmodernebb 4G adatkapcsolat érhető el?

A GSM hálózat elterjedésekor az egész országot lefedő 800-900 MHz-es hálózatot alakítottak ki a szolgáltatók. Ezt követően megjelentek a kisebb hatósugarú, ám lényegesen nagyobb adatátviteli sebességgel bíró 1800 és 2100 MHz-es hálózatok(3G/UMTS). Ezeket a nagy szolgáltatók jellemzően a sűrűn lakott régiókban építették ki. A kisebb népsűrűségű területek lefedésére továbbra is a 800 MHz-es tartomány volt a legalkalmasabb, mivel ez nem igényelte újabb adótornyok kiépítését. 3G lefedettség tekintetében a Vodafone hálózata jár élen. A Vodafone stratégiája az elmúlt évtizedben az volt, hogy a legtöbb települést lefedje 3G-vel.

Ezzel szemben a Telekom és Telenor a legtöbb helyen megvárta a GSM hálózat bővítésével a szintén 800 MHz-es, 4G elterjedését, így biztosítva országos lefedettséget a nagy sávszélesség igényű felhasználóknak. Ebből következik, hogy náluk sok területen a 3G teljesen hiányzik. Ezt szeretnénk szemléltetni az alábbi lefedettségi térképekkel. A 4G hálózat kiépítését a két szolgáltató közösen kezdte el 2014-ben.

3,51. Magyar Telekom országos3,5G lefedettség (forrás:http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/lefedettseg)
3g2. Magyar Telekom országos 3G lefedettség (forrás:http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/lefedettseg)
2g3. Magyar Telekom országos 2G lefedettség (forrás:http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/lefedettseg)
4g.png4. Magyar Telekom országos 4G lefedettség (forrás:http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/lefedettseg)

A képek csak tájékoztató jellegűek! Érdemes tájékozódni mobilinternet szolgáltatók lefedettségi térképén, mielőtt új munkaterületre mennénk, hogy ne a terepen érjen minket meglepetés:

Telekom
Telenor
Vodafone

Ha olyan területen dolgozol, ahol a 3G lefedettség gyenge, előfordulhat, hogy műszered fel-le csatlakozik a 3G hálózatra, ezzel folyamatosan megszakítva a mobilinternet kapcsolatot. Ilyen helyzetben érdemes kikapcsolni az UMTS (3G) hálózat automatikus használatát. Ez sok esetben meggátolja a további hálózatvesztést és zavartalanul dolgozhatsz tovább.

Ha segítségre van szükséged a műszered mobilinternet beállításaival kapcsolatban, keresd fel terméktámogatással foglalkozó kollégánkat.

Üdvözlettel,
a Leica Geosystems
magyarországi csapata