Adatgyűjtés és valóságrögzítés a felkelő nap országában – Leica Pegasus Backpack

Frank-Collazo-180x180
Frank Collazo

A Leica Geosystems munkatársa Frank Collazo nemrég két hétre Japánba utazott, hogy egy új ügyfelet betanítson, aki egy Leica Pegasus:Backpack tulajdonosa lett.
A hétvége során azt a kihívást állított maga elé, hogy a leglenyűgözőbb helyeken gyűjtsön adatokat – egyedül. Egyetlen nap alatt hegyi túraútvonalakat, szentélyeket, zsúfolt gyalogos csomópontokat, és más ismert helyeket látogatott meg – és ugyanilyen gyorsasággal készített el  bemutatókat japán kollégáink számára. Hogy hogyan volt képes ennyi különböző területet leszkennelni egy nap leforgása alatt? Olvasd el Frank beszámolóját…

 

 Önállóság

A Pegasus:Backpack a Fushimi szentélyben lévő több ezer torii oszlop szkennelése és fényképezése közben
A Pegasus:Backpack a Fushimi szentélyben lévő több ezer torii oszlop szkennelése és fényképezése közben

Az egyik legnagyszerűbb a Pegasus:Backpackben az önállósága, függetlensége. Nincs szükség tervezésre vagy plusz személyre, hogy akár a logisztikában, felmérésben vagy a feldolgozásban segítségemre legyen. Más szavakkal: csináld, amikor akarod, és MENJ!

Gyorsaság

Az ügyfél betanítására Oszakában, Japánban került sor, és péntek délután vége lett. Ezután taxival utaztam, majd a Sinkanszennel (mágnesvasút) 15 perc alatt Kyotóba mentem néhány csomaggal és a Pegasus:Backpack-kel. Azért Kyotót választottam, mert ez volt a császári Japán fővárosa több, mint ezer évig (794-től egészen 1868-ig), így csodálatos paloták, buddhista templomok és Shinto szentélyek ezrei maradtak fent jó állapotban, amelyeket aztán szkennelhettem.

Egy rövid utánajárás után a következők szkennelése mellett döntöttem:

  • Fushimi Inari nagyszentély– Shinto szentély, ami a többezer karmazsinvörös Torii Kapujáról híres
  • Arashiyama bambusz erdő– magas bambusz erdő (biztos, hogy GNSS kitakarásokat okoz)
  • Yasaka Jinja– az egyik leghíresebb szentély Kyotóban, körülbelül 1350 éve alapították
  • Gion Negyed– Kyoto leghíresebb gésa negyede tele boltokkal és éttermekkel

A vasárnapot napkeltekor Fushiminál kezdtem. 15 perces taxizás után az Inari hegy lábánál voltam, amin a szentély fekszik, lent (balra) az útvonal Google Earthben megjelenítve, lent (jobbra) pedig a felvett pontfelhő Cyclone-ban megjelenítve.

Összességében két óra alatt szkenneltem az egész 2,5 km-es útvonalat és a szentélyeket körülbelül 0,018 méteres 3D-s pontossággal.

Ezután következett egy 20 perces taxi út az Arashiyamai bambusz erdőhöz. Ez a terület kicsivel több, mint 1 km, számos GNSS jelkieséssel, amit a bambuszok vastag és magas szára okozott. A pontosság 3 cm alatt volt. A szkennelési idő itt volt a leghosszabb, 45 perc, mivel szántam időt arra is, hogy gyönyörködjek a táj szépségében.

Image-5
Arashiyama bambusz erdő, ahol néhány bambusz több, mint 20 méter magas (GNSS jelvesztés)
Image-6
Pegasus:Backpack szkennelés és képalkotás közben az Arashiyama bambusz erdőben

További 20 perc taxizás után Kyoto szívében voltam, a Yasaka Jinja és a Gion Negyedeinél. Mindkettő együttes szkennelésének (3,5 km) összideje kevesebb volt, mint egy óra.

Fotó: a Yasaka Jinja és a Yasaka Jinja-ról készült pontfelhő, a beépített kamerával kapott színekkel együtt

Nagyobb térkép Kyotoról, amin mindegyik Pegasus Backpack mérés látszik. Mindezt egy délután alatt végeztem (a hagyományos, műszerállványos szkennerekkel több hét és több terepi munkásra lett volna szükség).

MMM-BLOG-2-300x162@2x

Hordozhatóság

A pontfelhők végigjárásáért nézd meg a videót!A következő meetingem a tokiói Leica Geosystems irodájában volt hétfő reggel. A három órás Sinkanszennel Kyotóból Tokióba utaztam még azon a vasárnap délutánon, amikor a kyotói helyszíneket szkenneltem. A du. 4 órás tokiói érkezéssel még volt néhány órám estig, így eldöntöttem, hogy a Shibuya kereszteződés szkennelését is megcsinálom, ami a legforgalmasabb kereszteződés a világon! Emberek, forgalom és városi kanyon, ami GNSS jelvesztéssel járt, – ezek egyike sem okozott problémát a mérés során.

A Leica Pegasus:Backpack egy egyedi mobil térképező megoldás, amit a gyors, hétköznapi felvételezéshez fejlesztettek. Teljesen hordozhatóra lett tervezve, így ott is megoldást nyújt, ahol a hagyományos mobil térképező rendszerek méretüknél, mobilitásuknál fogva már nem használhatóak.

Üdvözlettel,
a Leica Geosystems
magyarországi csapata