Aibot X6 – és egy új ásvány, a Pribramit felfedezése

A csehországi Pribram közelében található 80 méter mély, 100 méter átmérőjű kráterek tanúskodnak az egykori uránium bánya föld alatt húzódó járatrendszereiről. Az évtizedekkel ezelőtt történt beomlásokból visszamaradt törmelék súlyánál talán csak az ide kötődő sötét történelmi emlékek nehezebbek. A bányában politikai- és hadifoglyok végezték naphosszat az uránérc kitermelését, rádióaktív gázokat belélegezve többszáz méter mélységben a felszín alatt. Ez volt az egyik legnagyobb uránium lelőhely a volt Szovjetunió számára.

bda881f4a0382fea9b81d04456ea9d11Az utolsó aknatorony az urániumbányában

Napjainkban ez a terület fokozottan veszélyeztettnek számít, az instabil felszíni rétegek és a nehéz megközelítése miatt a helyreállítási és rekultivációs munkálatok még nem mehettek végbe.
A Leica Geosystems Budapesten székelő Közép-Kelet Európai csapatának bevonásával a bányaterület üzemeltetője egy korszerű és biztonságos technológiát választva, az Aibot X6-os UAV segítségével térképezte fel a területet. Elsődleges céljuk az volt, hogy rekonstruálják a terület beomlás előtti terepmodelljét, valamint a tragédia következtében beomlott anyag mennyiségét megbecsüljék, mindezt a terület közvetlen megközelítése és érintése nélkül. Érdekesség, hogy 2007-ben ezen a területen egy eddig ismeretlen ásványt is felfedeztek, amelyet a közeli településről Pribramit-nek neveztek el, az ásványforma után pedig jelenleg is több feltáró kutatás van folyamatban.

IMG_6354_2Térképezés és inspekció az Aibot X6 V2-vel

Az Aibot X6-os UAV fedélzeti precíziós GNSS antennájának segítségével és néhány terepi illesztőpont felhasználásával az elkészült terepmodell az országos JTSK koordinátarendszerben lett georeferálva átlagosan 2cm-es terepi felbontással és pontossággal. Ezáltal a bányaüzemeltetők egyazon rendszerben voltak képesek megvizsgálni a jelenlegi veszélyes területeket a korábbról fennmaradt földalatti járatok térbeli geometriai dokumentációival, és következtetéseket levonni a jövőbeni helyreállítási tervekhez. A legnagyobb kiterjedésű beomlás és a rekonstruált eredeti terepmodell térfogatkülönbsége megközelítőleg 400.000 köbméter.

Pribram_003A kráterek környezetének felületmodellje
DSC_0028Nyers légifelvétel (perspektív) az Aibot X6 repülési misszióból
IMG_6353_2Aibot X6 az inspekció közben
IMG_6367Aibot X6 a célterület megközelítése közben

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata