AMIT A MŰSZERTALPRÓL TUDNI ÉRDEMES

Írtunk már a főldmérő mérőállomások szögmérési pontosságáról és teszteltük távmérési hatótávukat. Nem esett azonban szó különösebben a műszertalpakról, pedig ez a kiegészítő szintén befolyásolja a műszerünk pontosságát, ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk rá.

Sajnos ezt a figyelmet nem minden esetben kapják meg, talán azért, mert nem gondoljuk, hogy igenis nagy szerepe van a műszertalpnak a mért adatok pontossága és megbízhatósága szempontjából. Ezért ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy melyek egy jó műszertalp ismérvei, és hogyan ellenőrizzük őket saját Leica szerviz laborunkban.

A legfontosabb tulajdonságai egy műszertalpnak a stabilitása és hiszterézise. Ezeket a gyártás során ellenőrzik, valamint, ha szervizbe behozod hozzánk a műszered, mi is leellenőrizzük, elvégre nem győzzük hangsúlyozni ennek fontosságát.

A műszertalp hiszterézise alatt a következőt értjük: a mérőállomás állótengely körüli forgatásával (történhet manuálisan vagy  motor által) a talp kimozdul nyugalmi helyzetéből és a műszerrel együtt elfordul. Ez egy nagyon csekély elmozdulás, szögmásodpercekben kifejezhető érték, de mivel precíziós eszközökről beszélünk (1-5”-es mérőállomásokról), a jelentősége számottevő. Fontos, hogy nem a talp alsó része fordul el az állványon, hanem a felső rész, ahova a műszer kerül, amely a talpcsavarok miatt valamelyest rugalmas kapcsolattal csatlakozik az alsó részhez. Amikor a mozgás véget ér és megszűnik a forgatónyomaték, a talp (amennyiben megfelelően működik) „megpróbál” visszaállni eredeti helyzetébe. Hasonlóan képzelhetjük el ezt a folyamatot, mint amikor egy rugót összenyomunk, majd elengedjük.

hiszterézis vizsgMűszertalp hiszterézisének ellenőrzése a kollimátoron

A talp típusától függően az eredeti pozícióba történő visszatérésnek, vagyis a hiszterézisnek más és más tűréshatárokon belül kell megtörténnie. Ez a Leica talpaknál típustól függően lehet:

PIC1

Az 1”-es műszertalp  a legstabilabb. Mérőállomásokhoz, szkennerekhez ez a típus javasolt, míg a kisebb pontosságú változatok elsősorban GNSS antennák és prizmák rögzítésére ajánlott.

A hiszterézis mellett ellenőrizni kell a talp stabilitását, mely a függőleges irányú erőhatásokat szimulálja. A stabilitás azért, fontos, mert különböző súlyú eszközöket helyezhetünk a műszertalpba (mérőállomást, lézerszkennert, stb.). Míg egy mérőállomás 5-6 kg, addig egy nagypontosságú földmérési lézerszkenner ennek a duplája is lehet. Mindkét esetben stabilan kell megtartania a talpnak az eszközöket, nem mozdulhat el függőleges irányban a súlyuk hatására.

stabilitásMűszertalp stabilitásának vizsgálata

Ezt a feltételt a könnyebb teljesíteni, míg konstrukciós szempontból a hiszterézis egy sokkal kifinomultabb megoldást igényel. Mindkét vizsgálat kollimátor segítségével történik.

Amikor egy talpba belehelyezünk egy műszert fontos, hogy az mindig ugyanazon pontokon feküdjön fel és a zár elfordítása utána mindig ugyanabba a pozícióban helyezkedjen el. Csak így biztosítható az, hogy a talpba mindig egységesen kerülnek rögzítésre az eszközök. A megfelelő magassági elhelyezkedést az alábbi képen látható 3 pont teszi lehetővő, ezeken fekszik fel a műszer a talpra.

supporting pinsA 3 pont egy műszertalpon, amelyen felfekszik a belehelyezett mérőállomás vagy egyéb eszköz

Ezután a zár elfordításával biztosítjuk a stabil rögzítést, amely során ék alakúra kiképzett tárcsát fordítunk bele a műszeren található három csonkba (szemléltető rajz alább). A tárcsa elfordításakor egy „L” alakú laprugót feszítünk meg és ezzel biztosítjuk a folyamatos és állandó kapcsoltot a műszer és a talp között.

rögzítésA rögzítés

Egy másik szintén nem elhanyagolható fontosságú dolog, hogy a műszertalp strapabíró legyen. Bár mérőállomás karbantartása során mindig leellenőrizzük a talpat is, de alapvetően ezek az eszközök úgy vannak tervezve, hogy bírják az igénybevételt és időtállók legyenek, akárcsak a többi Leica eszköz. A gyár tesztje alapján a talpcsavarok egész menethosszon 3000-szer történő megforgatás után is frikció- és holtjátékmentesen fognak járni.

Összegezve a leírtakat mindig mérőállomásunk szögmérési pontosságának megfelelő hiszterézisű műszertalpat használjunk, hiszen enélkül nem tudjuk kihasználni a műszer maximális pontossági határait. Amennyiben intenzív használatban van a talp gondoskodjunk a megfelelő karbantartásáról.

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata