Automatizált nagypontosságú regisztráció? Igen, létezik!

Az már korábbról ismeretes, hogy jeltárcsákat, terepi illesztőpontokat alkalmazva milliméteres pontossággal össze tudjuk fűzni lézerszkennelt álláspontjainkat.

Ez az ún. regisztrációs munkafolyamat a csúcskategóriás szkennerek esetén elvégezhető már a terepi mérés során is – vagy akár szoftveres utófeldolgozással -, azonban mindez némi felhasználói gyakorlatot és földmérési háttérismeretet kíván meg. Utólagos szoftveres, pontfelhő alapú automatizált illesztési módszerekről is írtunk már, ezekkel viszont az 1cm-es illesztési pontosság garantálható csupán.

Most elérkezett az idő, hogy egy olyan rendszert mutassunk be, amely 2-3 milliméteres pontossággal autonóm módon végzi el ezt a feladatot valós időben!

A Leica RTC360-as lézerszkenner egyszerre több szenzor adatait kiértékelve tudja meghatározni egy adott álláspontból a következő álláspontra mutató vektort.

A szenzorok:

  • LiDAR
  • kamerák
  • beépített GNSS antenna
  • IMU (gyorsulás- és dőlésmérők)
  • altiméter
  • mágneses iránytű
  • Vizuális Inerciális Rendszer (VIS)

A VIS 5 kamera segítségével azonosít fix pontokat a terepen miközben álláspontról álláspontra visszük át a bekapcsolt állapotban lévő szkennert. Így fotogrammetriai kiértékelést felhasználva, becsült pozíciókkal javítja az IMU méréseit, mentesítve a trajektória elcsavarodásától. Mindehhez még a műholdas lefedettség melletti GNSS pozíció, a tengerszint feletti magasság érzékelése és a mágneses északtól való elhajlás érzékelése is segíti az eszközt.

Kétmillió pont/másodperc szkennelési sebességgel és 432 Megapixeles HDR gömbpanoráma készítésével mindössze 2 perc alatt végez egy állásponton.

Üdvözlettel
Leica Geosystems
magyarországi csapata