Automatizált zajszűrés pontfelhőből

A Leica RTC360 nagyteljesítményű lézerszkenner számos úttörő funkcióval nyitott egy új szintet a lézerszkennerek világában. Röviden mik is ezek?

  • 2 millió pont / másodperc szkennelési sebesség
  • Full panorámás HDR képkészítés kevesebb, mint 1 perc alatt
  • Álláspontok automatikus terepi regisztrációja néhány mm-es pontossággal a VIS (Visual Inertial System) technológiának köszönhetően. IMU és képi kamerák adatát egyesítve végzi el automatikusan a műszer a regsiztrációt.
  • Fulldome scan 10 m-en 6 mm-es felbontással 1 perc alatt
  • Automatikus zajszűrés

Ebben a cikkünkben az automatikus zajszűrés funkciót szeretnénk Nektek bemutatni, mivel a pontfelhőben leképződő zajok, amelyeket a mozgó objektumok (pl. emberek, autók) okoznak, igencsak megnövelhetik az utófeldolgozás idejét, ugyanis ezeket manuálisan, esetleg félautomatizált módszerekkel kellett eddig eltávolítani.

Az RTC360 műszernek van egy un. Double scan funkciója, amivel minden állásponton duplán végez mérést. A dupla szkenneléssel akár zsúfolt, forgalmas helyeken is lehetőség nyílik arra, hogyha egy adott irányban valaki például belesétál a műszer irányvonalába, akkor a másik szkennelésnél ez a terület szabadon marad és meglesznek a számunkra szükséges pontok is. Az igazi előnye a dolognak igazából az, hogy amikor a nyers adatokat Cyclone Register360 szoftverbe importáljuk, akkor egy automatikus szűrés történik, ami képes kiszűrni a keletkezett zajokat. Ezesetben a két szken kerül összehasonlításra, a következő elv szerint.

Azokban az irányokban, ahol két pont is leképződött különböző távolságban, ott mindig csak a hosszabbat fogja megtartani a szoftver. Például ugyanabban az irányba képződött le pont egy falról, valamint egy elsétáló emberről is. Ez esetben az emberről visszaverődő pontok automatikusan törlésre kerülnek.

A zajok automatikus kiszűrése mellett a szoftver leredukálja a dupla szkenből keletkezett kétszeres méretű pontfelhő állományt is, azaz azokon a helyeken, ahol nem érzékelt zajt ott a második szkennelésből leképződött pontokat elveti. Így felesleges pontokkal nem fogjuk terhelni az állományunkat.

Az alábbi rövid kis videóban egy tesztmérésünk eredményein keresztül láthatjátok a funkció működését a gyakorlatban.

 

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata