Bevezetés – Leica AP20

01_KV téma

 Bemutatjuk nektek a Leica AP20 AutoPole kiegészítőt!

Ti kérdeztek!

Mi válaszolunk!

Hallottam már TS, GS, BLK nevű műszer és eszközről, de AP nevűről még nem.
Ez micsoda? Melyik műszercsaládhoz sorolhatom?

Ez egyik legújabb fejlesztésű eszközünk: Leica AP20 AutoPole. Ez egy kiegészítő eszköz egy új vagy már meglévő műszer mellé. Elsődlegesen TS16, TS60 és MS60 mérőállomásokhoz ajánlom.

Másodlagosan GNSS műszerhez ajánlom, egyik fő funkciója miatt.

Említetted, hogy mérőállomással és GNSS műszerrel is használható. Utóbbinál kiemelted, hogy „egyik fő funkciója”.Ezek szerint több hasznos funkcióval is rendelkezik? Mik ezek?

 

Igen, az eszköznek három nagyon erős és hasznos funkciója van.

03_Dőlésérzékelés

1. Dőlésérzékelés:

Megméri, hogy a prizmabot milyen irányba és mekkora szögben van megdöntve a függőlegeshez képest. Ezekkel az adatokkal könnyedén kiszámolja a prizmabot helyzetét és a prizmabot hegyének a pontos helyét.

 

04_RúdMagasság

2. Rúdmagasság:

A rúdba épített passzív szenzorok segítségével automatikusan érzékeli és módosítja a prizma magasság változásait

07_Célpont ID

3. Célpont ID:

A beépített LED sor vizuális azonosítást tesz lehetővé, hogy a mérőállomásod mindig a jó célponton legyen.

 

ap20_funkicok
Ezeket a funkciókat mérőállomás és GNSS műszereknél egyaránt tudom használni?

Mint ahogy kiemeltem az elején, az eszközt első sorban TS16, TS60 és MS60 mérőállomások esetén ajánlom.

Mérőállomásnál mindegyik, míg GNSS műszernél csak a RúdMagasság funkció érhető el.

Ezeket a funkciók pontosan miben segítenek nekem?

Vegyük alapul egy jelenleg még hagyományos módszert, ahol csak egy mérőállomással és prizmával dolgozol.

Ez a munkafolyamat számos hibázási lehetőséget rejt.

Biztos vagyok benne, hogy te is hallottál vagy találkoztál már valamelyikkel.

hibazas_page-0001
Igen! Sajnos találkoztam már mindegyikkel. Ezeknek a hibáknak az elkerülésén kívül van még valami, amiben hasznomra válhat az eszköz?

Összegzem az előnyöket, amikre szert tehetsz:

09_Új és jó megoldás
05_Normál állás

Új és eddig lehetetlen megoldások válnak elérhetővé!

Az eddig nehéznek, lehetetlennek gondolt feladatok könnyűvé egy egyszerűvé válnak. Néhány példát hadd mutassak:

Ezek a példák szinte minden naposak. Van, hogy a prizmabotot lehetetlen függőleges tartani. Van, hogy szinte elérhetetlen helyen kell mérned. Van, hogy a hagyományos mérési rutint követve lehetetlen megmérni minden adatot.

Gyorsabbá és gördülékenyebbé válik a munkavégzés


Egy mérés során több másodpercet is elpazarolsz a libella vízszintbe állításával. Egy kitűzés során átlagosan 3~5 alkalommal megállsz, függőlegessé teszed a prizmabotod és ellenőrződ, hogy melyik irányba és mekkora távolságot kell megtenned még. Az új eszköz dőlésérzékelőjének segítségével a libella vízszintbe állítása nélkül rögzítheted a pontokat. Ezzel a felmérési sebességed akár 30~50%-kal is felgyorsulhat. A kitűzési munkád pedig akár x2 gyorsabban is elvégezheted.

A videón Paulusz Márk munkatársunk mutatja be, mennyivel gyorsabbá és egyszerűbbé tehető egy felmérési munka az új eszköz használatával. Mindösszesen három dologra kell figyelned:
1. A valóságból mit akarsz rögzíteni, kitűzni
2. A mérőállomásod rálásson a prizmára
3. Ne okozz balesetet és ne sérülj meg Márknak többé nem kell figyelnie, hogy milyen magasan és mennyire függőlegesen tartja a prizmát. Kevesebbet hibázik, gyorsabban halad és jobban tud figyelni a munkája többi részére. A munkafolyamata ezzel célozottabbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá válik, mint korábban.

Ellenőrizhetőbbé válik a munka

Hagyományos mérőállomásos mérés esetén a pontosság és minőségi mérőszámokat a mérőállomás szög- és távmérési pontosságából és a prizma minőségéből számolod.

Ha belegondolsz mm értékeket számolsz ezekből az adatokból, miközben a prizmabotot nem tudod tökéletesen függőleges tartani! Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a prizmabot libelláját sem komparálod rendszeresen! (Tisztelet a kivételnek!)
Egy 2 méteres prizmamagassággal, nagyjából függőlegesen tartott prizmabottal is 2~3 cm pontosságot érsz el átlagosan.

A Leica AP20 eszközzel 2 méteres prizmamagassággal, függőlegestől 15° döntés esetén is 1~2 cm pontosságot érhetsz el. A két eset között elsőre nem nagy eltérést látsz, mégis hatalmas a különbség. Mind időben, mind megbízhatóságban és ellenőrizhetőségben.

A Leica AP20 eszközzel történő mérés során folyamatosan látod a pontossági értékeket, amik rögzítés esetén a ponttal együtt tárolódnak. A számok láttán nem csak te leszel nyugodtabb és magabiztosabb, hanem a megrendelőd is.

Az új eszköz lehetővé teszi, hogy egy veszélyes környezetben a lehető legnagyobb biztonsággal, leggyorsabban, mindemellett pontosan el tudd végezni a feladatod. Ilyen lehet egy épület, műtárgy szélén lévő adat mérése, kitűzése.
Károkozás alatt az anyagi kárra is gondolnod kell. Nem lenne szép és helyénvaló, ha másnak a munkáját tennéd tönkre, csak azért, hogy a tiéd kész legyen.​

Biztonságosabb munkavégzés

Minden munkában adódik olyan pillanat, amikor egy rossz lépés hatalmas kárt okozna neked vagy másoknak. Ez van, akinél ritkábban van, akinél gyakrabban előfordul.

Köszönöm a kérdéseimre a választ! A vásárlási igényemet kinek kell jeleznem? Illetve, ha lenne még technikai kérdésem, kit kereshetek?

Ha vásárolni szeretnél vagy segítséget kérnél a csomag összerakásában, keresd fel a magyarországi értékesítő munkatársunkat:

Paulusz Márk
Magyarországi Értékesítő mérnök
+36 30 625 7939
mark.paulusz@leica-geosystems.com

Amennyiben vásárlás előtt vagy után felmerülne bármilyen technikai kérdésed vagy szeretnél egy műszerbemutatót, úgy keresd fel egyik terméktámogató munkatársunkat: 

Bogár Ádám
Magyarországi Geomatika terméktámogató mérnök
+36 30 415 7503
adam.bogar@leica-geosystems.com

Tóth Mátyás
Közép-Kelet európai és magyarországi Geomatika terméktámogató mérnök
+36 70 630 3481
matyas.toth@leica-geosystems.com

Ⓒ 2023 – Leica Geosystems Hungary Kft. – Minden jog fenntartva.

Adatkezelési tájékoztató/ÁSZF

Designed by Webjoy Design.