Csőhálózat felmérése a Leica BLK360-nal  

 

blk360_thumb_0Egy budapesti iroda- és lakóépület mélygarázsában található csőhálózat felmérését végeztük el a BLK360 műszer és a munkafolyamat tesztelése céljából.

Tapasztalataink szerint a leggyorsabb és legkényelmesebb terepi munkát az “egyetlen gombnyomásos” módszer teszi lehetővé, amelyhez nem szükséges az iPad Pro, valamint a rajta futó applikációk használata.

A műszert  a mérést megelőzően az alábbiak szerint konfiguráltuk:

  • HDR képalkotási mód a gyenge mesterséges fényviszonyok miatt – mint általában egy mélygarázs esetén
  • Közepes szkennelési felbontás a felhasználási célnak megfelelően: szükségtelen túlzásba esni a nagy felbontás választásával, ugyanis átlagosan 20 méteres szkenner-tárgy távolság volt jellemző, amelyen a csőhálózatok jól kiértékelhetőek

Az álláspontok közötti kellően nagy átfedés (>60%) lehetővé tette, hogy a Leica Cyclone-ban targetek felhasználása nélkül 6-7 mm-es középhibával végezzük el a regisztrációt.

A csőhálózatok modellezése a Leica Cyclone MODEL szoftveres környezetében történt. Sajátossága, hogy képes automatikusan megtalálni és kiértékelni a csöveket, könyökidomokat, szűkítő elemeket, így gyakorlatilag minimális beavatkozásra volt szükség a modellezés során.

A 8 álláspontról történő terepi adatgyűjtés mindössze 45 percet vett igénybe; az adatfeldolgozás és kiértékelés pedig 2.5 órát egy hétköznapi notebookon.

Az eredmények magukért beszélnek:

Overview_01Átnézeti kép a felmért területről és a modellezett obejktumokról
BLK360 A Leica BLK360 munka közben

 

TruSpace…és a munka eredménye: a modell, a képi valóság, mérések és a 3D pontfelhő egyesítése a TruView nézetben

Az elkészült TruView állományt és hozzácsatolt adatbázisát megtekintheted az alábbi linken:

http://truview.emea.leica-geosystems.com/site/5aa924fdaa11bb0f83f96520?tab=sitemap 

(A link korlátozott ideig aktív, érvényességének lejáratát követően fordulj kollégáinkhoz a megtekintésért!)

Az elkészült modell felhasználása nem ér véget a szükséges méretek levételével. Képzeljük csak el, hogy küldönböző szakágak különböző tervdokumentációkat készítenek el egy-egy beruházás, kivitelezés során; ezek összhangjáról pedig egy generáltervezőnek kell gondoskodni.

Számos esetben vezetnek konflikutoskhoz a valós állapotok és az egyes szakági tervek közötti eltérések, a naprakész információk hiánya vagy éppen azok áramoltatásának időbeli késedelme miatt. Ez pedig súlyos hozzáadott költségeket, időkiesést és munkaráfordítást jelenthet egy-egy projektnél, beindítva egy láncreakciót, ami halmozottan fokozza önmagát. A BIM szemléletének köszönhetően mindez kiküszöbölhető: egyik ékes példája ennek a tervek és valós állapotok ütközésvizsgálata. Vagyis, hogy egy kézhez kapott tervezési CAD állomány összeférhetőségét automatikusan, gombnyomásra vizsgáljuk a lézerszkennlésből származó 3D pontfelhő adatunkkal.

Ezt az AutoDesk Civil 3D szoftveres környezetében tettük meg a Leica Cloudworx plugin segítségével. Egyetlen kattintással kimutathatók és megjelölhetők azon pontjai a modellünknek, amelyek valamely, a valóságban létező objektummal átfedésben vannak, tehát a beépíthetőségük akadályozott.

Clash-check.jpgÜtközésvizsgálat a tervezett CAD obejktumok és a valós állapotokat tükröző 3D pontfelhő között Civil3D környezetben

Ennek a műveletnek az inverze is megtehető, amely alkalmas lehet egy objektum beépítettségének validálására meghatározott tűrési értékek definiálása mellett.

Measurement_02Keresztmetszet méretekkel

 

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata