Döntött tengelyű adatgyűjtés a Leica P40–es lézerszkennerrel

Most, hogy a BLK360 szkennerrel egy új 3D pontfelhő forradalom előtt állunk, még fontosabb hangsúlyozni, hogy a nagy teljesítményű szkennerek hol kapnak továbbra is helyet a lehetséges alkalmazások között.

A mexikói Vera Cruz-ban található legnagyobb  cement- és betonforgalmazó vállalat a Leica Geosystems csúcstechnológiáját felhasználva talált egyedi megoldást a kitermelőhelyükön tátongó mintegy 118 méter mély és 35 méter átmérőjű hasadék felmérésére.
A kitermelt építőipari nyersanyagok (mészkő és homok) térfogatmennyiségének ellenőrzésére a megszokott módszerektől eltérő, azonban precíz inverz megoldást választottak: nem közvetlen a kiemelt nyersanyagot mérték fel a bányászati folyamat különböző fázisaiban, hanem egyszerre, az utolsó fázist követően a talajszerkezetben keletkezett anyaghiányt.
A megoldás külön hozadéka, hogy ez által feltérképezésre került maga a mészkőbánya is, amely olyan további visszacsatoló információkat szolgáltatott a geotechnikai tervezési és kivitelezési feladatokhoz, mint keresztmetszetek a különböző mélységekben, repedésirányok, geometriai jellemzők a szilárd kőzet állékonyságvizsgálatához.

A felmérést a geodéziai pontosságú, egyedülálló technikai paraméterekkel bíró Leica P40-es lézerszkennerrel végezték, amely akár egymillió pont/másodperc sebességgel képes feltérképezni a környezetet, ezzel óriási részletezettséget nyújtva a kőzetmintázatokról. A 270 méteres hatótávolságig alkalmazható lézeres távmérő a hasadék 100 méteres mélységében lévő kedvezőtlen dőlésszögű felületeiről is kiváló minőségű, nagy intenzitású visszavert jeleket észlelt.

A szkennelést több lépésben, különböző álláspontokon hajtották végre. A referencia álláspont (Home ScanWorld) a földfelszínen elhelyezett hagyományos háromlábú műszerállványon létesült, amelyet a külszíni bányaterület lokális geodéziai hálózatát képező alappontokon felállított jeltárcsák segítségével tájékoztak. Így a 3D modell georeferálása is megtörtént. Erről az álláspontról mérte fel a szkenner a földfelszínt, a tereptárgyakat és a bejárati akna peremét.

A további, mélyebb területek felméréséhez a szkennert egy daruról fejjel lefelé lógatva alkalmazták egy speciális műszertalpra szerelve, amely lehetővé teszi, hogy húzó irányú terhelést is felvegyen a szerkezet – eltérően a hagyományos műszertalpaktól, amelyek csupán nyomásra lettek tervezve.

pic11111

Egy oldalirányú kötél húzása biztosította műszertalp drótkötélen való elcsavarodás elleni stabilitását, amely enyhe kilengése nem veszélyeztette a mérést a megrendelő által előírt pontosság szempontjából.

Forrás:  Frank Collazo – Leica Geosystems HDS Latin Amerika

A 20 méterenként végzett – egyenként 33 másodpercig tartó – mérések egymáshoz illesztése, ún. regisztrálása, a Leica Cyclone szoftverében történt, amely egyedülálló módon lehetővé teszi a megfelelő átfedettséggel rendelkező ScanWorld-ök automatikus egymáshoz illesztését. Ezt elősegítette további vizuális regisztráció alkalmazása, valamint a műszert tartó drótkötélen tett méteres osztású jelölések, mint „mérőszalag” használata. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy a fordított helyzetű szkenner a felfüggesztés vonalában csupán függőleges irányban mozdult lefelé, így a különböző álláspontok vízszintes pozíciója azonosnak tekinthető, magassági értelemben pedig a kötélosztásokkal becsülni lehet a belógatási mélységet. Mindebből a piacvezető szoftver regisztrációs modulja néhány centiméteres középhibával képes volt összeilleszteni az álláspontokat és a részletes háromdimenziós modellt. Végül az sem mellékes, hogy a P40-es szkenner távvezérlésű indítása és irányítása WiFi-vel bármilyen iOS/Android rendszerű telefonról, tabletről vagy CS10/CS15/CS20/CS35 kontrollerekről is lehetséges.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata