Élet a „hagyományos” RTK technológián túl – 2. rész a TerraStar alapú SmartLink és SmartLink Fill szolgáltatásokról.

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

A 2016. augusztus 2.-án kelt bejegyzésünkben (Élet a „hagyományos” RTK technológián túl – A műholdas alapú Szabatos Abszolút Pontmeghatározás (Precise Point Positioning)) általánosan mutattuk be a TerraStar alapú kiegészítő GNSS szolgáltatásokat arra az esetre, ha a „klasszikus” RTK szolgáltatás megszakad, vagy eleve nem is elérhető.

Jelen posztban inkább a gyakorlat oldaláról közelítjük meg a kérdést és:

  • megnézzük melyik szolgáltatás mikor használatos
  • képet adunk az elvárható pontosságról
  • bemutatjuk, hogy miként lehet aktiválni a szolgáltatást és eközben bepillantást nyerhetünk a Leica Geosystems legújabb Captivate szoftverkörnyezetébe a világ iparági vezető 3D fedélzeti megoldásába.

Kezdjük a SmartLink Fill szolgáltatással! Emlékeztetőül: ez az az eset, amikor alapvetően RTK szolgáltatást használunk, ami rövidebb időre (legfeljebb 10 perc) megszakad, majd várhatóan visszatér.

 

A pozíció minősége ebben az esetben így alakul:

pic1

Nyilván, ha a jelzett 10 percen belül visszatér az RTK korrekció vétele, akkor 10 perc után (3. periódus a képen) nem méteres, hanem RTK pontossággal számolhatunk. Természetesen a fenti helyzet feltételezi a kiegészítő műholdak láthatóságát.

Ennél összetettebb a helyzet, ha az RTK korrekcióvesztés nem csak rövidebb időre valószínűsíthető, vagy eleve nem is áll rendelkezésre RTK szolgáltatás. Ilyen esetben használjuk a SmartLink szolgáltatást:

 

A pozíció minősége ebben az esetben így alakul:

pic2

Természetesen a fenti helyzet feltételezi a kiegészítő műholdak láthatóságát.

A következő részben szólunk a vonatkozási rendszerek kérdéséről, és transzformációról, hogy ne legyen kérdés a helyi rendszerekben való pontos helymeghatározás.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata