Fejlettebb többutas terjedés szűrés funkció - GNSS mérésekhez

Mi is pontosan a többutas terjedés?

Erre a kérdésre biztosan sokan tudjátok a választ, de nem árt ha felfrissítjük mindenkinek a tudását:

„Többutas terjedésről (multipath hatásról) akkor beszélünk, ha a műholdak jele a vevőantenna környezetében lévő tárgyakról visszaverődve is a vevőbe jut. A vevőt közvetlenül elérő (direkt) és a máshonnan visszaverődött (indirekt) jelek interferenciájából előállt összetett jel érkezik a vevőbe, ennek hatása az összetevők erősségétől függően más és más, de mindenképpen hibával terhelt távolságot eredményez.” (Krauter, 2002)

 • Környezetfüggő hatás
  • Kód- és fázismérést egyaránt befolyásolja
   • Kódmérést: néhány méterig
   • Fázismérést: néhány cm-ig (~6 cm)
 • Rövid hatótávú hatás
  • Hosszabb időintervallum (1~2 óra)
  • Leggyakrabban magas objektumok közelében
 • Hosszú hatótávú hatás
  • Rövidebb időintervallum (~30 p)
  • Alacsony kitakarási szög esetén
 • Megoldás: Fejlettebb szűrési megoldások
  • Antennák fejlesztése
  • Kontrollerek fejlesztése

Miért fontos ezt figyelembe venni? Miért jó, ha szűrni tudjuk?

A GNSS-technológiával történő mérés mindennapos feladattá vált a földmérőknek. Ez egy gyors és (cm) pontos mérési megoldás, cserébe nagyon összetett maga a folyamat. Rengeteg különböző tényező megfelelő működése szükséges hozzá. A jó műholdállástól, az atmoszférikus és ionoszférikus hatásokon át, egészen a helyi internetszolgáltatókig és bázisállomásokig. A felsoroltokon túl is  számos hatás éri még műszereinket a felmérés során, ami ronthatja a felmérési pontosságot, vagy akár meg is akadályozhatja a munkavégzést.

A többutas terjedés hatásairól már régóta tudunk és a gyártók a lehetőségekhez mérten igyekeznek szűrni is azt.  Az új Captivate verzióban fejlesztőink egy precízebb jel és adatfeldolgozási  algoritmust mutattak be. A használatával érezhető javulás tapasztalható a GNSS eszközök pozíciószámítási képességében kitakart körülmények között. De szavak helyett beszéljenek a tesztek.

Fejlettebb többutas terjedés szűrés tesztelés!

Méréseink többségét terheli a többutas terjedés negatív hatása. Jelenleg „extrémebb” mérési környezetben (erősen fás területen, magasabb épületek közelében) pedig meg is akadályozza az adatgyűjtést!

Fejlesztő mérnökeink nehéz mérési körülmények között tesztelték az új megoldást! Egy erősen fás környezetben 24 órán keresztül megállás nélkül mértek.

A mérési eredmények kiértékelése során lenyűgöző eredményeket kaptunk: Tapasztalható volt a változás! Először a különböző kitakarási szögben érkező műholdjelekből (L5, E5a és B2a jelek) számított kódmérés pontosságát vizsgáljuk. Láthatóan közel háromszor jobb mérési eredményt kapunk ilyen esetben.

Közel másfél méter pontos kódmérésből fél méteres pontosságig is eljuthatunk.

Másodszor megvizsgáltuk a különböző időkben történő 3 dimenziós (x, y és z koordináták) pontossági értékek váltakozását.

Néhány alkalommal észrevehető változás történt. Késő délelőtti órákban tapasztaltuk a legnagyobb javulást, viszont összeségében sokkal jobb eredményeket kaptunk.

Végezetül ellenőriztük az RTK-Fix állapotot ezen az erősen fás területen. Az új megoldással 24 órán keresztül közel 60%-ban volt RTK-Fix állapotunk. Ez egy 15%-os növekedés a korábbi módszer alkalmazásához képest!

Összegezve

A saját tapasztalataink és az eddig beérkezett ügyfél visszajelzések alapján kijelenthetjük, hogy a Többutas Terjedés szűrés használatával a GNSS eszközeink kihívást jelentő környezetben is érezhetően jobban teljesítenek. Így gyorsabban, kényelmesebben és megbízhatóbban végezhetjük el munkáinkat.

A Captivate v6.50 számos újítást tartalmaz!

Olvass az Interferencia enyhítés cikkünkről is! Nézz utána a frissítés teljes tartalmának a https://myworld.leica-geosystems.com/irj/portal honlapon.

Ⓒ 2023 – Leica Geosystems Hungary Kft. – Minden jog fenntartva.

Adatkezelési tájékoztató/ÁSZF