Gépvezérlés ahol még a madár se jár – A leghosszabb út megépítése Grönlandon

A 3000 lélekszámnál kicsivel nagyobb népességű Qaqortoq a legnagyobb lakosságú város Dél-Grönlandon, és a negyedik legnagyobb város a szigeten. Ahogy a többi lakott hely Grönlandon, Qaqortoq sem kapcsolódik utakkal más településekhez. A város helikopteres kapcsolatban van a Narsarsuaq repülőtérrel, ami 90 km távolságra van innen. Ezek a helikopterek azonban csak kilenc embert képesek szállítani egyszerre. Az egyetlen másfajta utazási mód Qaqortoq elérésére a csónakon történő utazás, de ez csak meleg időben kivitelezhető.

A Qaqortoqba történő oda-vissza utazás nagy kihívást jelent és drága. A hatalmas távolságok, zord éghajlat és nehéz terepviszonyok miatt olcsóbb egy új repülőteret építeni, mint utakkal csatlakozni más városokhoz. Egy új repülőtér nagy jelentőségű lehet a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás és a turizmus megerősítése szempontjából. Ez utóbbi egyre növekvő szerepet játszik Grönland gazdaságában. 2014-ben a Grönlandi Parlament, az Inatsisartut finanszírozta egy 6.2 km hosszú út megépítését a jövőbeli repülőtérre. A Qaqortoq Entreprenørforening nyerte el a pályázatot, és 20 hónapig dolgozott az út megépítésén.

A Qaqortog Entreprenørforretning Aps cég számára igazi kihívás volt ez a projekt, és a megfelelő alkalom arra, hogy frissítsék a meglevő Leica iCON iXE2 2D rendszerüket a legújabb iCON 3D gépvezérlő megoldásra annak érdekében, hogy a földmunkát gyorsabban és pontosabban tudják elvégezni, még a legszélsőségesebb körülmények között is. A frissítés kivételes költség- és időmegtakarítást jelentett, és a gépkezelők is jobban meg voltak elégedve a munkájukkal.

Egy különleges kaland
A közlekedési rendszer Grönlandon már önmagában is egy nagy kaland. Nincsenek utak, nincsenek vasutak – a természet ural mindent. Történelmi szempontból a fő közlekedési eszköz nyáron a hajó volt, télen pedig a kutyaszán. Összesen csak mintegy 150 km-nyi út van az egész országban, és ebből csak mintegy 60 km-nyi szakasz van burkolattal ellátva. A Qaqortoq-ban levő 6.2 km hosszú út a leghosszabb olyan önálló út Grönlandon, amit a II. világháború óta építettek.
Egy út megépítése Dél-Grönlandon különlegesen nehéz és költséges. Nincsenek építőanyagok, mivel az altalaj csak sziklás hegyvidéki terepből áll, amit először fel kell robbantani, majd össze kell zúzni ahhoz, hogy az út alapozásához fel lehessen használni. “35 tonna robbanóanyagot használtunk fel 70,000 m3 szikla felrobbantásához,”magyarázza Lars Motzfeldt Jensen, aki a Qaqortoq Entreprenørforretning két tulajdonosának az egyike.

Durva téli éghajlat
A Qaqortoq Entreprenørforretning vállalatnak már volt egy Leica iCON excavate 2D megoldású rendszere, ami fel volt telepítve a munkagépükre, de tavaly elhatározták, hogy ezt frissíteni fogják a Leica iCON excavate 3D megoldásra, és vásárolnak egy második rendszert is az új Hitachi 350 kotrógépükre.

A Leica Geosystems-től származó megoldások hibátlanul működtek még a sarki tél durva éghajlati viszonyai között is, amikor -25 °C volt a hőmérséklet sötétedés után.

Voltak bizonyos kihívások Grönlandon, ahogy azt Per Eriksen a Leica Geosystems A/S munkatársa magyarázza:
“500 m-re Qaqortoq központjától megszakadt a telefonos kapcsolat. Ez a kalibrációt és a szolgáltatásokat nagyon nehézkessé tette. Rádió átjátszóállomásokat használtunk annak érdekében, hogy a korrekciós jeleket továbbítani tudjuk a referenciaállomásról a gépeken levő GNSS antennákhoz.”

Egy út megépítése most már inkább móka
Lars azt mondja, hogy a 3D megoldások nagyon sok időt és pénzt takarítottak meg nekik. A gépvezérlés használatának volt egy pozitív mellékhatása is az, hogy a gépkezelők sokkal jobban meg voltak elégedve a munkájukkal.
“Sokkal szórakoztatóbb egy út megépítése, mióta a 3D eszközöket használjuk,” mondja Nikki Davidsen, aki kotrógép üzemeltetőként dolgozik.
“Ha tudtuk volna, hogy ilyen sok időt és pénzt tudunk megtakarítani, biztosan vettünk volna egy 3D megoldást a fúrónkhoz is,” mondja Lars.

Készen állnak a repülőtér építésére is
A Qaqortoq Entreprenørforretning cégnek sok víztisztítási beruházási munkája is van, a cég tulajdonosai úgy vélik, ezek a projektek is profitálni fognak a Leica Geosystems 3D megoldások használatából:“Mi vagyunk a legjobban felszerelt építőipari cég Grönlandon, és ha a grönlandi parlament a repülőtér megépítése mellett határoz, mi minden bizonnyal készen állunk majd a feladatra,” vonja le a következtetést Lars.

Kattints ide a 3D gépvezérlési megoldásokra vonatkozó további információkért.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata