Hóban, fagyban, sivatagban –Lézerszkennelés a közvédelem szolgálatában és nemcsak

A közbiztonság gyakran élet-halál kérdése. Az adatok gyors naprakész megszerzése döntő fontosságú lehet egy  bűntény felderítésében vagy akár a bűnösség- vagy ártatlanság bizonyításában. A lézerszkennerek felhasználása a bűnügyi helyszínelésben egyre inkább teret hódít. Nem az a kérdés, hogy kell-e a lézerszkenner, hanem az hogy milyen paraméterekkel rendelkező lézerszkenner segítheti a leghatékonyabban a közvédelemben dolgozók munkáját.

rendőröknek, kriminológusoknak, bűnügyi laborban és a tetthelyen dolgozóknak függetlenül az időjárási viszonyoktól is végezni kell a munkájukat. A bizonyítékok senkire nem várnak, és nem minden lézerszkenner alkalmas a viszontagságos körülmények közötti adatgyűjtésre.

Mi történik akkor ha éppen esik az eső, és a lézerszkenner nem képes a mérést végrehajtani? Van kedved magyarázkodni a főnöknek, hogy a szép, új műszer nem használható, amikor igazán szükség lenne rá? Gondolom nem. Előzd meg a problémát. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni lézerszkenner beszerzése előtt függetlenül attól, hogy közvédelemben vagy más területen szeretnéd azt felhasználni.

Válaszd azt a műszert, ami a legmostohább időjárási körülmények között is működőképes : Olvasd el körültekintően a termék adatlapját – az IP54 azt jelöli, hogy eső nem akadály a mérések elvégzésében. A zárt forgótükör, amit a Leica lézerszkennerek is tartalmaznak gondoskodik arról, hogy megbízható mérési eredményeket kaphass még a legzordabb időjárás esetén is.

Mérés forróságban vagy nagyon hideg időben: Sajnálatos módon nem tudunk minden projekt esetén ideális körülmények között szkennelni. Mérnünk kell akkor is, ha a hőmérséklet -18°C-hoz közelít vagy 38°C fölé emelkedik. Figyeljünk arra, hogy a szkenner hömérsékletének  működési tartománya elég tág legyen, mi ezt a Leicánál a P szériás szkennerek esetén  -20°C-tól egészen 50°C-ig céloztuk meg.

Ha például Leica P szériás ScanStation-t használsz, a garantált megbízhatóságot (50 méteren 3 mm-es, 100 méteren 6 mm-es 3D-s pontosságot) az előírt hőmérséklet-tartományon belül mindig megkapod.

Legyél nagyon figyelmes, amikor műszerek működési hőmérséklet-tartományait hasonlítod össze! Bizonyos lézerszkennerek sokszor csak kiegészítőkkel vagy más egyéb funkciók megvonásával tudják a megadott tartományt elérni, így fontos, hogy az apró betűs részt is elolvasd, mielőtt döntést hoznál. Ha egy szkennert -18°C-tól 49°C-ig specifikálnak, bizonyosodj meg róla, hogy ezen tartományon belül az előírt pontosság teljes mértékben biztosított, tehát a hőmérséklet tartomány kiterjesztése nem megy a mérési pontosság rovására. Ha bemutató példányt nézel meg, kérd, hogy az összes hideg- és meleg időjáráshoz tartozó kiegészítő legyen ott, hogy teljes képet kaphass arról, hogy mivel fogsz majd dolgozni. A Leica ScanStation lézerszkenner mindenféle kiegészítő és különleges eljárás nélkül is működtethető hideg- és meleg időben egyaránt.

A beérkező lézerfény energiája meghatározza az eredmény minőségét. Amikor lézerszkennert választasz, a tapasztalati úton szerzett hatótávolság fontosabb, mint a technikai adatlapon  megadott távolsági tartomány. Mindig teszteld le  a lézerszkennert a terepen, és nézd meg hogyan teljesít a műszer távolabbi alacsonyabb fekvésű,  vagy éles szög alatt látszó felületek mérésekor.

scann-station-points-1024x519

A Leica ScanStation segítségével 75-80 méterre a szkennertől is rögzítheti a jeltárcsákat.A fenti képen egy 1,000 méteres rögzített távolságú Leica jeltárcsa-pár lett elhelyezve az állásponttól  73 méterre. A célpont 1,000 méteres lett a mérés alapján (100%-ban a várható érték) középponttól középpontig.

Egy kalibrálatlan lézerszkenner a mért pontok helytelen leképződését vagy függőleges eltolódását produkálhatja, ezt legkönnyebben azon vonal mentén észlelheted, ahol a mérés elkezdődött és végződik. Márkától és modelltől függetlenül kérdezd meg az értékesítőt ezen helytelen leképződések esetleges előfordulásáról, és bizonyosodj meg magad is ezek mértékéről egy teljes  tesztmérési folyamat során.

A Leica ScanStation valósidejű kéttengelyű kompenzátorával minden mért pont függőleges- és vízszintes korrekcióval van ellátva, maga a korrekció gyorsasága 1M pont/sec.

Bizonyos gyártók kompenzátorai csupán a szkennelés kezdetekor és befejeztével ellenőrzik az állótengely függőlegestől való eltérését és ezen két mért érték között interpolálva határozzák meg a javításokat a szögmérések korrigálására, ebből adódóan pedig az egyes mért pontok 3D pozíciójának megbízhatósága jóval alacsonyabb!

A külső körülményekből, – mint a rázkódás, gépjármű forgalom vagy szél – eredő eltéréseket valós időben korrigálja a műszer a kéttengelyű folyadék kompenzátorral. Ha a lézerszkenner kimozdul a kompenzálási tartományból, a műszer azonnal tudatni fogja veled egy figyelmeztető jelzés által.

Minőségi adatgyűjtés: Te sem szeretnél rossz adatokat gyűjteni ugye? Ha valaki azt mondja Neked, hogy a műszerhorizont vízszintessé tétele nem fontos, annak nem az adatminőség a legfontosabb szempont.

Kérdezd meg a lézerszkenner értékesítőjét: A gyűjtött adatok valós időben vannak a korrekciókkal ellátva? Vagy egy dőlésmérő méréseit később, utófeldolgozáskor számítógépen vesszük figyelembe? Ha többet szeretnél megtudni a Leica ScanStation kéttengelyű kompenzátoráról kattints ide.

Egy másik fontos tényező a lézerszkenner stabilitása a műszerállványokon. A legtöbb lézerszkennerhez edzőtermi súlyokat kell a műszerállványra akasztani, hogy ne fújja, el a szél vagy ne billenjen fel. A Leica  lézerszkennerek esetében ilyesmire sincs szükség, stabilan állnak mindenféle kiegészítő eszköz nélkül. A P szériás lézerszkennerek megfelelő megoldást nyújtanak bármilyen projekthez esőben és napos időben, éjjel és nappal egyaránt.

Public_Safety_Forensics_pic_1416x750

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata