[Hogyan lehet] A felmérések során használt kódok kezelése a műszeren

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

A felmérés során kódokat a bemért objektumok későbbi egyszerű beazonosítására – például az irodai szerkesztés során – használunk. Egy kódtábla az alábbi struktúra szerint épül fel:

kódtábla

A legtöbb felhasználó előre definiált kódtáblát használ, amelyek akár sok száz kódból is állhatnak, azonban gyakran előfordul, hogy az még így sem tartalmaz minden szükséges objektum típust. Ebben az esetben, ha a mérés alkalmazáson belül bevisszük az új kódot és tároljuk a mérést, a bevitt kód megjelenik a kódok között, de csak abban a job-ban, amit a kód bevitelekor használtunk. Ha egy új munkát nyitunk, akkor már azt fogjuk látni, hogy újra csak az eredeti kódlistában lévő kódok az elérhetőek, és az előző job-ban hozzáadott kódokat nem látjuk. Ennek az oka az, hogy a műszer különbséget tesz kódlistában tárolt kódok és úgynevezett job kódok között. A fentebb vázolt lépésekkel job kódokat hozunk létre, amelyek csak az aktuális munkajobban kerülnek tárolásra, de a kódlistához nem íródnak hozzá. Van olyan eset, amikor ez hasznos lenne, ugyanis egy következő alkalommal újra ugyanazt a kódot kell használnunk, ami előtte is már hiányzott, azonban ha minden egyes job kód automatikusan a kódlistához íródna, az hamar megtelne oda nem való kódokkal és csak nehezíteni a munkánkat.

A legegyszerűbb megoldás, ha frissítjük a kódtáblát a szükséges kódokkal. Ezt megtehetjük akár a mérés közben is, mert a frissített kódtábla adatai megjelennek az aktuális munkaállományban is.

Hogyan módosítsd a kódtáblát a műszeren?

Ha Captivate szoftver fut a műszereden:

1.

Kezdj el létrehozni egy új Job-ot: a főmenüben Fn + Új job

1_

2.

Menj át a Kódlista fülre, majd Enter a kódlista mezőn

2_

3.

Válaszd ki a megfelelő kódlistát és Szerkeszt (F3)

3_

4.

Kódok (F4)

4_

5.

Itt szerkesztheted a meglévő kódokat, újakat hozhatsz létre vagy törölhetsz is

5_

6.

A módosított kódállománnyal felülírhatod a használatban lévő kódtáblákat a Job tulajdonságok & nézet / Kódlista fülön (F2 – Import)

6_

 Ha SmartWorx Viva szoftver fut a műszereden:

  1. Job & Adat
  2. Új job
  3. A további lépések megegyeznek a fenti lépésekkel (2-es ponttól)

Ha SmartWorx szoftver fut a műszereden (1200-as műszercsalád):

  1. Kezelő (3)
  2. Kódlisták (3)
  3. A további lépések megegyeznek a fenti lépésekkel (3-as ponttól)

Ha egyszerre több kódot szeretnél implementálni, esetleg egy új kódtáblát létrehozni, akkor azt egyszerűbben és gyorsabban megteheted egy számítógépen az Infinity szoftverben. Ezt a következő „Hogyan lehet?” bejegyzésben fogjuk bemutatni.

Iratkozz fel a csatornánkra, hogy az elsők között értesülj a legújabb posztokról!

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata