Hogyan tudod hasznosítani az ingatlanpiacon a GIS nyújtotta előnyöket?

A technológia fejlődésével gyakran egy bizonyos termékre vagy szolgáltatásra kitalált koncepcióból más iparágakat is kiszolgáló végtermék keletkezik. Nincs ez másképp a GIS esetében sem. A fejlődő technológiáknak az a célja, hogy megkönnyítse egy célcsoport működését és a GIS képes erre egy jó ingatlanos kezében.

Mint tudjuk, hosszú és némileg unalmas folyamat egy értékesítő számára, mire megtalálja a megfelelő vevőt egy ingatlanra és megkötik az üzletet. Egy fejlett GIS szoftver segítségével azonban le lehet rövidíteni ezt az időt. A megfelelő GIS program és adatbázis  segít megtalálni a vásárló igényeinek megfelelő ingatlant, és az értékesítő dolgát is egyszerűbbé teszi az ingatlannal kapcsolatos fontos dokumentációk beszerzésében, ezáltal javítani tudja az értékesítő hatékonyságát.

Szerezd meg a szükséges adatokat

Miért keresgélnél kézzel a feljegyzésekben és a katalogizált papírhalmokban? A GIS lehetővé teszi természetes személyek számára is, hogy hozzájussanak a kívánt dokumentumokhoz online. Az USA néhány nagyobb állama egy telekteher vizsgálati eszköz segítségével biztosít könnyű hozzáférést az érdeklődök számára az ingatlanok és földterületek fontosabb dokumentumaihoz.

Friss ingatlan tulajdonosok, akiknek szüksége lehet tulajdoni lapra vagy bármilyen egyéb dokumentumra, hasznát tudják venni egy GIS-ben jártas ingatlanosnak, aki WIFI-n keresztül bárhonnan képes egyszerű hozzáférést biztosítani a fontosabb iratokhoz.

Jobb piaci rálátás

Egy ügynöknek a kisujjában kell, hogy legyenek a piaci viszonyok. A GIS lehetőséget biztosít az értékesítések kielemzésére egyes választott területeken. Ez a tulajdonság hasznos lehet mind az ingatlan értékbecslés mind az értékesítés terén.

Azokkal az ingatlan ügyintéző szoftverekkel szemben melyek térinformatikai hátteret is tudnak biztosítani, a GIS-nek nagy előnye, hogy személyre szabható. A rugalmas paraméterezés jól hasznosítható a lekérdezéseknél. Ha például MLS adatot olvasunk be a programba az adatok paraméterezését az igényeinkhez igazíthatjuk. Ennek köszönhetően javulni tudnak az értékesítők mutatói.

Kiválóan hasznosítható továbbá a kiterjesztett valóság funkciója. Mivel a Leica Geosystems nemrégen jelentett be, hogy partneri kapcsolatba lép a Matterport-tal, az ingatlan ügynököknek ezentúl lehetőségük lesz virtuális 3D bejárást biztosítani bármely ingatlanba a potenciális ügyfeleknek.

Megjegyezzük, hogy ehhez hasonló és talán még több hasznos információt tartalmazó 3D adatokat egyszerűen és gyorsan létrehozhatunk a BLK360-as lézerszkennerel is, ahol az ingatlan helyiségeiről a valóságnak teljes mértékben megfelelő virtuális teret hozhatunk létre.  A nem csak képekből, hanem pontfelhőből is álló adatállomány lehetővé teszi, hogy méréseket is végezhessünk (pl. falvastagság, szobák hossza és szélessége, területe vagy CAD szoftverben akár néhány kattintással egy alaprajzot is készíthetünk az ingatlanról). 

Fejlett térbeli elemzés

Ismerd meg a terület elhelyezkedését. A GIS képes magas szintű területelemzést biztosítani. Ennek köszönhetően az értékesítő be tudja mutatni az ingatlan környezetének jellegzetességeit a vevőnek. Ilyen jellegzetesség lehet az iskolák vagy a munkahely elhelyezkedése. A program képes pontosan megbecsülni az ingázók út és idő szükségletét is. A vásárlók értékelik ezeket az információkat, hiszen sokan választanak ezek alapján otthont maguknak.

Egy új otthon vásárlása ezen a versenyhelyzetben lévő piacon kifejezetten stresszes élmény tud lenni különösen, akkor,ha figyelembe vesszük a különböző vásárlói igényeket. A vásárlók egy új ház vételénél igyekeznek úgy megválasztani a helyét, hogy minél kevesebb időt kelljen ingázással tölteni, amit így a családjukra vagy a személyes elfoglaltságaikra fordíthatnak.

Egy jó elhelyezkedésű otthon:

  • csökkenti a dugóban ülés okozta stresszt
  • mérsékeli a környezetszennyezést
  • gondoskodik a tulajdonosnak néhány becses óra plusz szabadidőről minden nap.

A program választható kiegészítéseként a leendő vásárló vagy befektető meg tudja tekinteni az ingatlant madártávlatból. A potenciális vevők be tudnak hívni légifényképeket melyek ábrázolják a legközelebbi boltokat, iskolákat és egyéb kiszolgáló létesítményeket. Ezen funkciók nagyrésze elérhető a világhálón keresztül, azok számára, akik ingatlant vásárolnának vagy építkezésbe fektetnének, kifizetődő ez a fajta kényelem, amit a GIS alkalmazások tudnak nyújtani.

A vásárlók bővíteni tudják az ismereteiket ezen technológia segítségével, és az értékesítőket is egy lépéssel közelebb hozza a sikeres üzletkötéshez. Az üzletkötőknek kevesebb általános kérdést kell megválaszolniuk és lerövidül az adásvétellel járó „huzavona” is.

A GIS technológia szétszakítja az ingatlanpiacot

Sok előnye van ennek a programnak, ami betekintést enged az értékesítőknek és a vásárlóknak is az üzlet eddig nehezen megközelíthető részeibe. Ez a technológia hozzáférhetőbbé teszi a dokumentumokat és egyéb adatokat, amivel felgyorsítja a vásárlási folyamatot miközben növeli a folyamatban érintettek tájékozottságát is.

Ha egy adott technológia képes hatékonyabbá tenni a vevőszolgálatok és egyéb támogató szervek munkáját az ingatlan adás-vétel során és mindeközben csökkenteni tudja az értékesítőkre nehezedő nyomást, akkor azt a technológiát mindenképpen érdemes beépíteni a piac életébe.

Ha többet akarsz megtudni a Leica Geosystems GIS megoldásairól, kattints ide!

Üdvözlettel
Leica Geosystems
magyarországi csapata

Ⓒ 2023 – Leica Geosystems Hungary Kft. – Minden jog fenntartva.

Adatkezelési tájékoztató/ÁSZF