Hogyan válasszuk ki a megfelelő közműkeresőt?

Az eltakart közművek felkutatására jelenleg több módszer is létezik. Ezek közül célszerű mindig az adott feladathoz a legjobban illőt választani. Hiszen minden technológiának megvannak az előnyei, de természetesen a hátrányai is. A két vezető technológiát jelenleg a feltárás nélküli közműkeresések köréből az elektromágneses vezetékkeresők és a talajradarok képviselik.

Mára mind a két technológia megfizethető áron elérhető, relatíve könnyen mozgatható, s a felhasználó veszélyeztetése nélkül használható.

A Leica Geosystems Magyarország mind a két technológiában széles portfólióval rendelkezik. A megfelelő termék kiválasztása lényegében a felhasználáson és a közművek típusán múlik. A megfelelő közműkereső műszer választásánál a következőket kell mérlegelni:

  • A közmű anyaga,
  • A közmű típusa (üreges vagy tömör),
  • A közműkeresés célja.

Ha a cél egy elektromos földkábel megtalálása vagy egy másik specifikus földkábel, akkor a legjobb választás az elektromágneses elven működő vezetékkereső. A legtöbb esetben ezek a földkábelek okozzák a legnagyobb gondot a földkiemeléseknél. Az elektromos kábelek megsértése nem csak költséges, de legfőképp rendkívül veszélyes. Az ilyen a kábelszakítások elkerüléséhez a legjobb eszközt a DD vezetékkutató család tagjai, azon belül is a DD120 vagy DD220 SMART vezetékkutatók biztosítják. Használatuk egyszerű, gyors és mindemellett pontos bemérést biztosítanak.

közműkeresés

Ha a cél nem csak a kábelszakítások elkerülése, hanem inkább egy kábel nagy távolságokban történő követése és térképezése, a legjobb megoldást a Leica Ultra nevű vezetékkutató eszköz nyújtja. A kijelzőn megjelenő iránytű segíti a felhasználót a követendő kábel felett, megmutatva annak helyzetét és pontos irányát. Az Ultra ezen felül összekapcsolható a már jól ismert Zeno 20-as térképező eszközzel is, a centiméteres pontosságú bemérésekhez. A DX Manager Mapping szoftver segítségével pedig a kábel helyzete automatikusan, egy felhőben kerül tárolásra, így az adatok valós időben feldolgozhatók, akár irodai környezetben is. A Leica Ultra és Zeno 20 párost a DX Manager Mapping szoftverrel kiegészítve a felhasználó digitális térképet készíthet a közművekről, s mindezt gyorsan, pontosan és hatékonyan.

De mi a helyzet a nem fémes közművekkel, mint például műanyag, üvegszál vagy beton csövek?

Ezekre a Leica Geosystems a DS2000 nevű talajradart ajánlja. Legyen szó kábelszakítások elkerüléséről vagy digitális térképezési feladatról, a DS2000 a megfelelő választás.

ds2000 talajradarA DS2000 talajradar összekapcsolható a GNSS vagy TPS termékekkel a precíz, pontos felmérésekhez. A korábban már említett DX Manager Mapping segítségével az összegyűjtött adat az irodába továbbítható, ahol a DX Office Vision szoftver segítségével az utófeldolgozás könnyedén elvégezhető.

Ezzel a megoldással a talajradar által szolgáltatott adatok hatékonyan megjeleníthetőnek a digitális térképeken.

talajradar digitális térképpel

Bonyolultabb esetekben a két technológia egyszerre is használható, például a közművek felismerésére, szétválasztására céljából.

A közmű térképezési feladatokra a Leica Geosystems közműkereső megoldásai a helymeghatározással és a megfelelő szoftverrel kiegészítve biztosítja a felhasználóknak, hogy hatékonyan megbirkózzannak az éppen aktuális kihívásokkal.

Bővebb információkért közműkutató rendszereinkről kérj ingyenes visszahívást itt: visszahívást kérek!

Üdvözlettel:
Leica Geosystems
magyarországi csapata