IBIS-ArcSAR – Innováció geotechnikai állékonyságvizsgálatokhoz

Az IDS Georadar ArcSAR technológián alapuló új generációs radar rendszere, az IBIS-ArcSAR forradalmasítja a támfal-, rézsűépítés és külszíni fejtések  biztonságtechnikai és monitoring megoldásait.

Az IBIS-ArcSAR gyors üzembe helyezésre és robusztusságra tervezett rendszere a legmagasabb biztonsági követelményeknek eleget téve segít hozzá a megbízható döntéshozáshoz a kockázatelemzéseknél.

Ez az első és egyetlen radar a bányászati iparágban, amely egyetlen berendezésből és pozícióból 360 fokos lefedettségű megfigyelési látószöget biztosít.

Az 5000 méteres hatótávolságának, gyors szkennelési idejének (360° mindössze 40 másodperc alatt) és beépített GNSS vevőjének köszönhetően páratlan hatékonysággal állítja elő az automatikusan geokódolt, részletes modellt.

A kimagaslóan nagy, 10 millió pixeles térbeli felbontása új alapokra helyezi a geotechnikai állékonysági megfigyeléseket, mivel a bányaudvarban fellelhető alacsonytól legmagasabb meredekségekig terjedő (teraszok, pászták, homlokok, részűk) felületek instabilitásának teljes skáláját lefedi, nagy távolságokra is. Az adatok minőségét az IDS GeoRadar korszerű atmoszférikus korrekciós algoritmusa és intelligens adatkezelő rendszere garantálja.

ibs radar

Miként is működik az  IBIS-ArcSAR rendszer?

Az ArcSAR egy földi szintetikus apertúrájú (nyílású) radar (Radio Detection and Ranging, rádiólokátor), amely irányított antennájának segítségével érzékeli az általa kibocsátott rádióhullámokat a tereptárgyakról történő visszaverődést követően.  A hagyományos radartechnológiából kiindulva, az antenna fizikai mérete nagymértékben befolyásolja az elérhető felbontás finomságát, amely a radartól való távolság növekedésével csökken az antenna és a jelek nyalábjának kiszélesedése, valamint a csökkenő jel/zaj arány miatt. A szintetikus apertúra (SAR) hivatott áthidalni ezt a problémát, amely alapvetően a jelfeldolgozási eljárásoknak köszönhetően mesterségesen hoz létre egy extrém hosszúságú „virtuális” antennát a hagyományos, mozgó antennából.

IBIS_FLEgy korábbi, hagyományos, rögzített tengely mentén két irányban mozgó földi SAR rendszer. 

Míg a hagyományos GBSAR (Ground Based SAR – földi SAR rendszer) az antenna egyenes vonalú mozgását használja ki egy lineáris sín mentén a nagy apertúra előállítására, az ArcSAR a forgatható karra rögzített antenna által leírt komplex térbeli pályaadatok sokféleségét is képes kihasználni. Az ArcSAR nagy előnye, hogy mindezt 360 °-ban szintetizálja egy állandó felbontással, így akár egy nagykiterjedésű bányaterület közepén felállítva a műszert, egyetlen állásponton végzett méréssel begyűjthető az összes szükséges információ, amely lefedi a bánya teljes területét.

1-Figure1-1

Az ArcSAR alapelve, egy rotáló platformra rögzített antenna rendszer.

Ugyancsak az IBIS-ArcSAR az első teljes 3D SAR radar rendszer, amely saját MIMO antennasorral rendelkezik és automatizáltan hozza létre a digitális terepmodellt (DTM).

A rendszer panoráma HD kamerával felszerelt, így valós-idejű képalkotás által jeleníti meg a kritikus területeket a külszíni fejtő homlokzatain.

ArcSAR

Az IDS Georadar IBIS-ArcSAR rendszerének felépítése

Full Pit Monitoring 360 & TrueVector

 Az IBIS-ArcSAR integrálható a Guardian FPM360 csomagba, így több IBIS radar bevonásával is kiaknázható a TrueVector összetett szoftveres megoldása, részletgazdag geotechnikai információkat biztosítva. Egyetlen programcsomag kezeli a radar adatokat, a prizma elmozdulás vektorokat és a hosszútávú monitoring analíziseket egy sokoldalú platformon anélkül, hogy további szoftvereket kelljen bevonni a munkafolyamatba.

Az IBIS Guardian ún. Full Pit Monitoring (FPM) képességeket kínál, vagyis egyesíti az IBIS radarrendszerekből származó adatkészleteket a 3D georeferált topográfiához egyetlen radar térképen. A valós idejű full pit (teljes lefedettségű) adatokkal a felügyelő szakemberek teljes képet kapnak az egész munkaterületről a csuszamlás- és állékonysági veszélyek azonnali kezeléséhez.

IBIS_Guardian

Elmozdulásvizsgálat és kockázatielemzés az IBIS Guardian szoftver által

Az IBIS Guardian FPM előnyei

  • Több munkaállomásból származó feladatok integrálása egyetlen szoftverplatformra
  • A munafolyamatok leegyszerűsítése
  • A döntések meghozatalához szükséges értékes idő megtakarítása

Az TrueVector technológiával az IBIS Guardian képes meghatározni és elemezni az elmozdulásvektorok térbeli irányát több százezer egymást átfedő radarképpontra, amelyeket egyidejűleg két vagy több radar-rendszer szolgáltat, szubmilliméteres pontossággal. A lejtőkön nincs szükség többé prizmák, jelölők vagy reflektorok elhelyezésére, így térben és időben szabadon elemezhető bármely terület elmozdulási folyamata.

A bányahatáron túl

Az erőteljes IBIS adatszervernek köszönhetően a monitoring projektek és a kritikus riasztások bárhonnan elérhetők.

Nem szükséges közvetlen radaradatokkal foglalkozni, vagy beavatkozni a IBIS Guardian projektekbe. Az integrált IBIS Dispatch segítségével könnyen érthető, valós idejű riasztásokat kaphatunk az IBIS egységekből vagy akár egyidejűleg több különböző műveletről. A vállalati irodák arra használhatják az IBIS Dispatch-et, hogy központosítsák a különböző bányahelyeken generált figyelmeztetéseket.

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata