Időmegtakarítás a kitűzési munkák során – ismerd meg az Auto Setup alkalmazást!

A Leica Captivate terepi szoftver alkalmazások széles körével rendelkezik, melyek nagyrészéről valószínűleg eddig nem is hallottál.

Ahogy az okos telefonok sem érkeznek minden elérhető applikációval előre feltelepítve, a Captivate esetén is elérhetők specifikus alkalmazások, melyeket csak kifejezett igény esetén telepítünk.

A következő hetekben elindítunk egy cikksorozatot, melynek minden részében be fogunk mutatni egy kevésbé ismert Leica Captivate applikációt. Kezdjük is el az első applikációval, amely rengeteg időt tud megtakarítani főleg kitűzési munkák során.

Az Auto Setup alkalmazás

Mint azt tudjuk, szabadállás esetén ismeretlen ponton állítod fel a mérőállomásod ahonnan két-három ismert pontra kell tájékozó mérést végezned. A mérésekből a műszer ezután kiszámítja az álláspont koordinátáit.

Egy szabadállás létesítése a következő lépésekből áll.

  • Ismerni kell a lehetséges célpontok elhelyezkedését, és hogy melyeket lehet közülük használni
  • Tudni kell a célpont nevét (pont azonosító)
  • Ki kell választani a pontot a listából
  • Meg kell irányozni és mérni a pontot
  • Megismételni az eddigieket minden további irányra

Az Auto Setup app segítségével azonban ezen lépések nagyrésze automatizálható.

Amint a műszer a fel van állítva és ki van szintezve már indítható is az alkalmazás. Először ki kell választani a job-ot ami tartalmazza az összes szükséges tájékozó pontot.

 

Meg kell adni a számítandó szabadálláspont nevét (ha szükséges kódot is rendelhetünk hozzá), a műszermagasságot és a job-ot ahol a tájékozó pontok tárolva vannak.

Amint tovább lépünk az Célpont 1 Mérése ablakba a mérőállomás elkezd körbefordulni és célpontokat keresni. Amikor megtalált egy célpontot megadhatjuk a célpont magasságot és kiválaszthatjuk a célpont típusát majd az F1(Mérés) megnyomásával megmérhetjük azt. A műszer ezután automatikusan elkezdi keresni a következő célpontot. Megint meg kell adni a célpontmagasságot és típust és meg kell nyomni az F1(Mérés)-t az értékek rögzítéséhez.

Amint legalább három olyan pont meg lett mérve, amelyet az alkalmazás azonosítani tud tájékozó pontként az álláspont koordinátái és a tájékozás számításra kerül. Az Álláspont Eredmények ablakban megnézheted a tájékozás minőségét a 3D nézőkében pedig a tájékozó pontok elhelyezkedését is. Amennyiben megfelelőek az értékek az F1(Beállít) paranccsal tudod tárolni a tájékozást. Ha szükséges további tájékozó pontok is hozzáadhatók a művelethez.

 

Az álláspont létesítés sokkal gyorsabb is lehet, ha azonos célpontmagasságot és célpont típust használunk, például ha tartósan telepített prizmák vannak a tájékozó pontokon. Ebben az esetben a műszer az összes célpontot képes önállóan megmérni. Egy 360°-os fordulat során minden látható célpontra mérést végez és azokat használja fel a számításhoz, amelyek megtalálhatók az előre megadott ellenőrző job-ban.

 

Az Álláspont Eredmények tárolása után az app automatikusan bezárul, átléphetünk bármelyik elérhető Captivate alkalmazásba és elkezdhetünk dolgozni.

Az alkalmazás a vásárlás előtt ki is próbálható hiszen mint minden más Captivate app próbaidővel rendelkezik, a Leica myWorld felületről ingyenesen letölthető. Ha érdekel az app vedd fel a kapcsolatot a helyi Leica Geosystems képviselettel.

 

Üdvözlettel:
Leica Geosystems
magyarországi csapata