Interferencia enyhítés funkció (GNSS mérésekhez)

Elérhető a Captivate v6.50 verziótól (ingyenes funkció)
Elérhető az alábbi készülékeken: GS07, GS10, GS16, GS18 és GS25 / CS20, CS30 és CS35
Megjelenés dátuma: 2021.05.01

Mi az interferencia?

Mivel rengeteg hullám természetű jeleket alkalmazó technológia van, a GNSS eszközök használata közben elég nagy az esély, hogy méréseink során olyan jellel találkozunk, ami azonos frekvencia sávot használ mint a műszerünk. Amikor ez történik az azonos frekvencia sávban közlekedő jelek interferálnak, tehát zavarják egymást. Ez a zavarás történhet szándékosan (GNSS jelzavarók által) vagy akaratlanul (közeli távközlési antennák vagy különböző WIFI jelek miatt), de a hatása mindkét esetben ugyanaz a GNSS jelekre vonatkozóan:

  • Csökken a jelek erőssége
  • Nehezebben számol fix pozíciót az eszköz
  • rossz esetben téves pozíciót számol

Mit tudunk tenni az interferencia ellen?

  • Multi-frekvenciás vevőket használunk. Hiszen ha valami zavarja például az L2 frekvenciát, a műszer még mindig képes az L5 frekvencián érkező jelből megbízható pozíciót számolni.
  • Fejlettebb jelfeldolgozó algoritmusokat használunk.
  • Detektáljuk és kiszűrjük a zavaró jeleket.

A Captivate szoftver 6.50 verziójának megjelenésével a fent említett lehetőségek mindegyike a felhasználóink rendelkezésére áll.

  • Átalakításra kerül a teljes GNSS portfóliónk, aminek az egyik fontos pontja, hogy az összes, jövőben értékesített Leica GNSS vevő esetén alapértelmezetté válik a multifrekvenciás jelkövetés.
  • A Captivate 6.50 verziója fejlettebb jelfeldolgozó algoritmusokat használ, aminek egyik fontos pontja a külön bejegyzésben ismertetett Többutas terjedés szűrés
  • Az új verzióban elérhetővé vált az RTK rover megoldások számára is a Referencia vevőknél már régóta alkalmazott Interferencia Enyhítés opció.

Az Interferencia Enyhítés opció elérhető a GS16, GS18, GS10/GS15/GS25 érzékelőkre, melyek 555 csatornával rendelkeznek, és a GS07 érzékelőkre, amik v7.804 ME verzióval vannak installálva.

Az Interferencia Enyhítés hatása

A fenti ábrán egy tesztmérés eredményei láthatók zavart környezetben. A teszt során két GS10 vevő volt egy AS10 antennára kötve, és az egyik GS10 vevőn aktiválva volt az Interferencia enyhítés. Az eredményekből látható, hogy az Interferencia Enyhítésnek addig nincs érzékelhető hatása ameddig a műszer környezetében nem érzékelhető interferencia (Ábra 15-16 óra között). Olyankor viszont az algoritmus detektálja és kiszűri a zavaró jeleket, ezáltal csökkentve a hibákat a pozíció számításban.

Összegezve tehát az Interferencia Enyhítés lehetőséget biztosít az eszközünk pozíciószámításának finomhangolására, ami a korábban említett fejlesztésekkel együtt jelentős javulást eredményezhet a mérési teljesítményben. Különösen városi környezetben érzékelhető a hatása, ahol sok zavaró jel fordulhat elő.

Üdvözlettel:

a Leica Geosystems Magyarország csapata