Leica DS200

Leica DS200

Több adat gyorsabb, biztonságosabb feltárása

Próbáld ki a gyakorlatban

Mi is az a talajradar?

A talajradar (Ground Penetrating Radar – GPR) / földradar / georadar elektromágneses (EM) sugárzáson alapuló közműkutatásra és eltemetett objektumok keresésére alkalmazható, roncsolásmentes geofizikai módszer,akár terepen jó felbontású képet alkot a felszín alatti képződmények szerkezeti felépítéséről, objektumok jelenlétéről, valamint adott esetben a talajnedvesség tartalmáról.

Nem vagy biztos benne, hogy a talajradarra van szükséged?

Arról, hogy melyik a legjobb megoldás és módszer az eltakart közművek feltárására a lenti linken olvashatsz.

Hogyan működik a talajradar?

A különböző  föld alatti anyagok, különböző sűrűséggel és ellenállással rendelkeznek, így a radar által kibocsátott hullámok eltérően verődnek vissza róluk. A talajradar az eltéréseket felhasználva hoz létre egy talajszerkezeti képet számunkra, melyet elemezve tudjuk mi meghatározni a vezetékek helyzetét, a talaj szerkezeti felépítését, vagy akár egy vasbeton födémben a vasaltok elhelyezkedését.

Nincs szükség tehát fémre, mágneses térre, jelgenerátorra vagy bármi másra a közműkutatáshoz, hiszen a talajradar elől semmi nem marad láthatatlan. Legyen az víz-, gáz- vagy szennyvízvezeték a Leica DS2000 a megfelelő eszköz annak felkutatására.

.

Közművek és a Leica DS2000 talajradar

Egy építési területen több ízben felmerülhetnek kérdések a jelenlegi közművek futásáról. Napjainkban a közműtérképek több esetben csupán nyomtatott formában érhetőek el, vagy ha digitálisan elérhetőek, akkor nem minden esetben megfelelő a közművek futásának a megjelenítése (pl.: nem ott futnak, máshol futnak, mint a térképen). Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásra kiválóan alkalmas a Leica Ds2000, aminek a segítségével a nem ismert közművek is “láthatóvá” válnak.

?

masszív felépítés

A Leica Ds2000 talajradar masszív felépítésének köszönhetően szinte bárhol használható, mivel a radar kiképzése flexibilis, tehát a “göröngyök”, apróbb terepi akadályok nem jelenthetnek problémát a térképezés során.

Könnyű szállíthatóság

Az eszköz tervezése során fontos tényező volt az eszköz használhatóságának maximális fejlesztése, így a masszív forma könnyen szállítható és akár egy gépkocsi csomagtartójában is elfér.

Kompatibilitás

A Leica Ds2000 kapcsolódása az egyéb eszközökhöz (pl.: GPS) nem kábel segítségével történik, így az amortizáció is elhanyagolható, csupán a terepi tabletet kell kábel segítségével összekapcsolnunk.

Gyors Adatátvitel

A Leica Ds2000 talajradarhoz szinte bármilyen laptop / notebook csatlakoztatható. A Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően pillanatok alatt tudunk GPS-hez kapcsolódni, aminek a segítségével a méréseinket cm pontosan tudjuk jelölni.A Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően pillanatok alatt tudunk GPS-hez kapcsolódni, aminek a segítségével a méréseinket cm pontosan tudjuk jelölni. A kijelölt közművek helyét azonnal küldhetjük az irodai szoftverre egyaránt, így a bent dolgozó kolléga azonnal tud az általunk felmért adatokkal dolgozni.

Beépített antennák

A kompakt kialakításnak köszönhetően két antenna is elhelyezésre került a talajradarba, így a 700 MHz-es antenna segítségével a sekélyebb (1-2 méter) talajszintek térképezhetőek, kiváló felbontással (pl.: 30 mm lineáris objektum térképezhető)(ideális terepi körülmények mellett). A másik antenna (250 MHz) segítségével a nagyobb mélységű talajszintek (akár 4-5 m) térképezhetőek, ezzel az antennával a nagyobb objektumok képe rajzolódhat ki a szelvényező előtt.

Terepi + utófeldolgozó szoftver

A terepi szoftver roppant nagy előnye, hogy rendkívül felhasználó barát, így könnyedén bárki el tudja látni a georadaros feltárást, és néhány hetes aktív használattal rutinszerűen tudja használni a berendezést. Az utófeldolgozó szoftver segítségével a közművek helyzete egyszerűen meghatározható. A definiált objektumokat exportálhatjuk különböző térinformatikai kiterjesztésekkel (pl.: dxf, shp vagy kml), így a felvett adatokat a meglévő – hiányos vagy bizonytalan – közmű térképekhez tudjuk illeszteni.

Felhasználási területek

kÖZMŰKERESÉS

mÉRNÖKI ALKALMAZÁSOK

gEOLÓGIA

úTHÁLOZAT KUTATÁS

kRIMINALISZTIKA

vASÚT HÁLOZAT