Leica Aibot SX – Az intelligens légi térképező rendszer

Az Aibot SX megoldással a Leica Geosystems a teljes, korábbi légi térképezési adatgyűjtési- és feldolgozási folyamatokat eddig jól ismert, megbízható munkafolyamataiba és szoftveres környezetébe integrálta.

Ezáltal lehetővé téve a professzionális felhasználók számára több projekt eredményes elvégzését kevesebb idő alatt.

A légi térképezés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja az UAV platform és a szenzorok minősége, valamint egy olyan kulcsfontosságú tényező, amellyel legtöbb esetben csupán az első projektek elvégzése után szembesül a felhasználó: a workflow. Ezalatt értjük azt a szintű automatizálást és egyszerűsített felhasználást, amely során a számos különböző szenzor bemenő és kimenő adatai előállnak, feldolgozásra kerülnek. Legyen szó akár a repülésterv elkészítéséről, a kamera kalibrálásáról vagy a nagypontosságú GNSS és IMU adatok feldolgozásáról, a fotogrammetriai kiértékelésről egészen a pontfelhő feldolgozásig és annak vektorizálásáig: minden egy kézben történik egy transzparens munkafolyamat során, hogy a felhasználó minden egyes fázisában tudja, mi is történik az adataival!

Az Aibot SX a széles körben elterjedt DJI M600 alapú stabil platformra fejlesztett földmérési pontosságú szenzoraival, mint a rádiós GNSS antenna – amely tulajdonképpen a GS18T technológiája – és két IMU együttese, nagypontossággal végzi el a kameraképek geotaggelését a terepen, akár már SmartNet felhasználással is. A saját fejlesztésű gimbal és egy újszerű GNSS alapú időszinkronizációs megoldás biztosítja a kamera-fókuszpont és GNSS antenna-fáziscentrum közti offset átszámításához szükséges adatokat, hogy a georeferálás a legpontosabb legyen és minél kevesebb szoftveres lépésre, valamint interpolációra legyen szükség az adatok feldolgozása során. Ezáltal minimálisra redukálható a földi illesztőpontok felhasználása.

Üdvözlettel
Leica Geosystems
magyarországi csapata