Leica C10 – egy sikeres vállalkozás alapja, interjú a GLT Scan&Plan csapatával

Három ambiciózus fiatal, professzionális technológia, minőség és innováció: néhány elemi összetevője egy sikert hozó receptnek. Az elmúlt hetekben Englert Bendegúz és Weszelovits Gergő, a GLT Scan&Plan munkatársai jártak irodánkban, hogy bemutassák aktuális projektjeiket és egyben megismerjék a Leica Geosystems legújabb megoldásait.

Leica: Hogyan jött létre ez a vállalkozás és milyen szolgáltatásokat nyújtatok?
Bendegúz: Pécsről érkeztünk, a GLT csoport alá tartozó cégünk központja itt található. A GLT Scan&Plan Kft.,ügyvezetőnk, Cserkúthy András édesapjának épületgépészeti vállalkozása alapján, a GLT Delta Kft. társvállalataként jött létre. Az alapvető probléma, ami az ötletet szülte az volt, hogy miként lehet épületgépészeti rendszereket pontosan, precízen előre legyártani és beilleszteni egy már meglévő, épített környezetbe úgy, hogy a kivitelezés során adódó eltérések és abból fakadó költségek minimalizálva legyenek. Erre a legjobb megoldásnak a lézerszkennerek általi felmérést és abból eredő tervezést találták, így jutottak el a Leica ScanStation C10-es lézerszkenner megvásárlásáig. András, aki épületgépészeti egyetemi tanulmányait végzi, hamar elsajátította a technológiát és úgy gondolta, hogy ebből az eszközből sokkal több mindent ki lehet hozni, mint amire kizárólagosan használják a cégnél. Így építészeti és műemlékvédelmi jellegű projektekkel is elkezdett foglalkozni, eleinte hobbi szinten egy szűk baráti társaság bevonásával, majd ebből nőtte ki magát a GLT Scan&Plan.

Leica: Mindhárman műszaki tanulmányi háttérrel rendelkeztek?
Bendegúz:Nem, én például a Budapesti Corvinus Egyetemen marketinget tanultam, jelenleg a mesterképzésen vagyok. A GLT-nél weboldalt szerkesztek; kiállítások, rendezvények szervezése és lebonyolítása a feladatom, persze a mérési projektekben is aktívan részt veszek. www.gltscan.hu 
Gergő: Pontosan két héttel ezelőtt végeztem a Műegyetem Földmérő- és Térinformatikai mérnöki mesterképzésén, úgyhogy nagyon közel áll hozzám ez a technológia.

Leica: Bemutatnátok egy számotokra különleges vagy kihívást jelentő munkátokat?Gergő: Igazából minden egyes munkánk különleges a maga nemében. Éppen tegnap este érkeztünk haza Brüsszelből, ahol a város főterén lévő épületek díszes homlokzatait mértük fel, mindössze néhány óra alatt. Ez hagyományos mérési technológiákkal hónapokig tartott volna.

Budapest belvárosában volt nemrégiben egy építészeti célú felmérésünk, amely elég nagy kihívást jelentett, ugyanis az épület homlokzatain, körfolyosós belső udvarán túl a megrendelő az egyes lakásokról és helyiségekről készült metszeteket és alaprajzokat is igényelte. Ehhez engedélyt kellett szereznünk a lakásokba való bejutáshoz és persze alkalmazkodni az ott lakókhoz, így nehéz volt a méréseket előre megtervezni, időben ütemezni. Volt például, hogy zuhogó esőben szkenneltünk, de olyan is, hogy a szomszédos épületek tetején állítottuk fel a szkennert a kedvezőbb rálátás érdekében.

Leica: Egy ilyen munka nyilván óriási adatmennyiséget generál. Hogyan zajlik nálatok ennek a feldolgozása?
Bendegúz: A különböző álláspontok összeillesztését, színezését és tisztítását a Leica Cyclone programjában végezzük, ami széles eszköztárával különböző lehetőségeket kínál ezekre a folyamatokra, akár automatizált-, félautomatizált módon is. Vektorizált modelleket mi magunk ritkán készítünk, általában továbbítjuk a 3D pontfelhőt, azok metszeteit vagy a belőlük készült ortofotót egy építész csapat felé, akik a végterméket előállítják. Ugyan a hazai piacon az építészek számára még nem standardizált eljárás a pontfelhő alapú adatkiértékelés, de egyre több igény mutatkozik erre az adatszolgáltatásra, hiszen rengeteg időt, energiát és költséget spórolnak meg vele. Arról nem beszélve, hogy a hagyományos felmérések esetében vissza kell térni a helyszínre ellenőrizni egy-egy részletet, kifelejtett objektumot. Ez pedig a pontfelhő segítségével virtuálisan bármikor megtehető.

Gergő: Hasonlóan kezd teret hódítani hazánkban is a BIM (épületinformációs modellezés), amelyhez a 3D pontfelhő alapú adatgyűjtés szorosan kötődik. Ennek eredményeképpen a tervrajzokkal és az építési ciklus különböző állapotaival összhangban lévő olyan komplex adatbázis áll elő, ami az építési és üzemeltetési folyamatok költséghatékonyságát biztosítani tudja.

l7-jpg-masolata
Pontfelhőből készült ortofotó
lmodel
CAD alapú 3Dmodell

Leica:  A jövő szempontjából hogyan látjátok a technológiát, amivel dolgoztok? Milyen változásokra számítatok?
Gergő:   Óriási fejlődésen ment keresztül ez az adatgyűjtési és feldolgozási eljárás az elmúlt években és van folyamatban jelenleg is. Az már most is tapasztalható, hogy ennek a piaca bővülésben van, újabb és újabb szegmensek jelennek meg, ahol hatékonyan hasznosítani tudják ezeket az adatokat, a bűnügyi helyszíneléstől kezdve a 3D nyomtatáson át a filmiparig. Másik oldalról a különböző adatgyűjtő szenzorok integrálása, azaz a szenzorfúzió is tapasztalható. Akár egy egyszerű fotókamerával készített képsorozatból is előállítható 3D pontfelhő és ez integrálható a lézerszkennerekkel előállított pontfelhőbe. Ezt mi úgy használjuk ki, hogy drónokkal készített légifelvetélek alapján fotogrammetriai módszerekkel előállítjuk épületek nehezebben megközelíthető részeinek – például tetőszerkezetek – pontfelhőit, és ezt regisztráljuk Cyclone-ban a szkennelt állományhoz, hogy végül egy teljes, komplex modellt kapjunk. Amit pedig most kezdünk fejleszteni, az a virtuális valóság (VR) alapú megjelenítése a munkáinknak. Ez azt eredményezi, hogy az ügyfél a VR headset-en keresztül közelebb kerül a valósághoz, a pontfelhőt és a már megszerkesztett objektumokat úgy képes vizsgálni, mintha a tér szerves része lenne.

Leica: Ezt milyen alkalmazások esetén lehet hasznosítani?
Gergő: Felhasználható például az épített környezet aktuális állapotának és a tervezett állapot összehasonlítására egy virtuális környezetben. Vagy akár oktatásra: iparterületen dolgozók, bányászok, vagy egyéb mentőalakulatok kiképzésére, biztonságtechnikai oktatására és szimulálásra, ahol egy-egy esetleges veszélyhelyzet bekövetkeztekor a megfelelő térbeli tájékozódáson életek múlhatnak.

„Csak olyan munkát akarunk végezni, aminek haszna van……nem dőlhetünk hátra, mert aki érvényesülni akar, annak folyamatosan tanulnia kell. Ezt tettük az elmúlt években és ezt tesszük a jövőben is.” – Cserkúthy András a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara számára adott interjújában, 2015. október 7.

Ezúton is köszönjük a GLT Scan&Plan beszámolóját és kívánunk nekik további sikereket a jövőben!

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata