Leica Captivate oktató sorozat: Az Inspect Surface felületvizsgáló alkalmazás ereje

aktuális FÖLDMÉRÉS & G.I.S
as
Alastair Green

Ezen a héten Alastair Green-t hívtuk meg a Leica Captivate oktató sorozatába, hogy bemutassa nekünk az Inspect Surface felületvizsgáló applikációt, amely 2015. november 23-án jelent meg. Az ő szavaival élve pedig: “Egyszerűen briliáns!” Leírásunkból kiderül, miért is gondolja így.

A Leica Captivate v1.30-al egyidejűleg egy új alkalmazás, az Inspect Surface, is megjelent. Mesélnél nekünk erről az applikációról, kérlek?

Egyszerűen szólva, az Insepct Surface alkalmazás briliáns! Ahogyan a neve is sugallja, a felhasználó különböző geometriai felületeket tud vizsgálni általa.

pic-1

Ez pedig a következőt jelenti…

Először is, a felhasználó definiál egy vonatkoztatási felületet, ami lehet például egy előre tervezett felületelem. Ez lehet akár egészen egyszerű is, mint egy vízszintes sík reprezentálása egyetlen pontként, – például egy magasság, amely egy betonalap felső síkja lesz a zsaluzat kiöntését követően. A következő lépés az összevetés a valósággal, vagyis a valós felületre végzett mérések általi modell és a tervezett felület összehasonlítása. Az előző példát folytatva,  az elkészült beton alaptest leszkennelhető az MS60-as MultiStation-nel, vagy megmérhető egy hagyományos mérőállomással. A megmért fizikai valóságot összehasonlítva a tervezett modellel a felhasználó egy színskálával prezentált felületként tekintheti meg azok egymástól való eltéréseit.
A következő képernyő-kivágaton mindez szépen bemutatható. A beszkennelt betonfelület összehasonlításra került a tervezett felülettel. Természetesen a betont nem lehet úgy kiönteni, hogy felső felülete tökéletes sík legyen a megkötés után, ezért a színezett modellen kisebb völgyek és dombok láthatóak. A kék területek jelzik a képen, ahol a betonfelület alacsonyabban fekszik a kelleténél, a piros területek pedig magasabban.
Látható az is, amint a felhasználó megérinti a piros terület egy részét a kijelzőn, így számszerű információ is megjelenik az eltérésről: 4,9 mm-rel magasabb a tervezettnél a jelölőháromszög adott pozíciójában.

pic-2Rendben – de hogyan jelezheti a felhasználó a művezetőnek, hogy a betonalap mely területrészei igényelnek utómunkát? 

Egészen egyszerűen! A felugró menüből kiválasztva a Fordulás pontra funkciót a műszer a megjelölt pontra fog fordulni, a vörös lézerjel pedig egyértelműen mutatni fogja a művezetőnek, hogy hol javítsanak a munkán.

pic3pic4Ez tényleg nagyszerűen hangzik! Ezek szerint vissza se kell térni az irodába?

Pontosan. Éppen ebben rejlik az applikáció ereje: a döntések rögtön a terepen meghozhatók. Képzeld csak el, ezzel mennyi időt, energiát és költséget spórolhatsz. Korábban a felhasználónak meg kellett mérnie a betonalapot, visszatérni az irodába, beimportálni az adatokat egy szoftverbe, analizálni a felületet, kinyomtatni az eredményeket és visszatérni az építkezés helyszínére, majd további mérésekkel kijelölni a művezető számára az utómunkát igénylő felületdarabot. Mindezek a folyamatok most másodpercek alatt lezajlanak!

Milyen esetekben lehet hasznos még az alkalmazás?

Azt hiszem, ez csak a felhasználó fantáziáján múlik. Többek között használható falak, objektumok függőlegességének vizsgálatára, silók pozíciójának ellenőrzésére, vagy völgyzáró gátak szerkezetének mozgásvizsgálatára és még sok-sok más esetre, amelyek mindegyikénél rengeteg időt tudunk megspórolni az alkalmazás által. A következő képeken néhány példa látható.

Fal függőlegességének vizsgálata

pic6

Siló pozíciójának vizsgálata

pic7

Gátfal mozgásvizsgálata

gatfal

Alagút alakvizsgálata

alagut

Út felületének vizsgálata

ut2

Mely műszerek képesek használni az alkalmazást?

Az alkalmazás kizárólag a Leica Captivate-n belül elérhető, SmartWorx Viva esetén nem. A CS20 kontrolleren, CS35 tableten és a TS16, TS60, MS60 műszerek fedélzetén is fut. Amennyiben a CS20 vagy CS35 valamelyikén futtatod az applikációt, bármely mérőállomás használni tudja, amelyekre ezek a vezérlők csatlakoztathatók.

Akkor nem kimondottan a MultiStation-re készült?

Nem, minden mérőállomás képes használni – csupán meg kell mérni az adott pontokat a szokásos módon, majd ezeket összehasonlítani a tervezett felülettel. De természetesen sokkal gyorsabb nagymennyiségű pontok mérése az MS60 MultiStation által.

Miként ismerheti meg a felhasználó még jobban az applikációt?

A legjobb módja a következő, feliratozott videó megtekintése. Érdemes az elejétől a végéig figyelemmel követni, mivel négy felhasználási területet is lefed – bár, ahogy említettem is, biztos vagyok benne, hogy a felhasználók sokkal több ilyen területet fognak találni.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata