Leica Captivate oktató sorozat – Top 10 + 1 tipp a Leica Captivate 3D nézőkéhez

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Paul Dainty, a Leica Geosystems applikáció mérnöke megoszt velünk 10 hasznos tippet a Leica Captivate 3D nézőkével kapcsolatban.

“A 3D nézőke egy kulcsfontosságú elem volt a Leica Captivate fejlesztése során. Az volt a célunk, hogy a felhasználó a szoftver bármely részén képes legyen 3D-ben látni a mért adatokat. Emellett az is célunk volt, hogy az adatok valósághűen jelenjenek meg a 3D nézőkében, ami egyúttal még egyszerűbbé teszi ezek kezelését. Rengeteget dolgoztunk azon, hogy a 3D nézőke kezelése minél egyszerűbb, és könnyen elsajátítható legyen,” mondja Paul.

 1. Tudtad, hogy a 3D nézőkében az összes adattípus megjelenthető?
  A 3D nézőkében az összes típusú adat megjelenik, melyre az ügyfélnek szüksége van. Az adatok lehetnek háttérképek, CAD fájlok, pontok, vonalak, nyomvonalak, szkennelt adatok, DTM és alkalmazás specifikus adatok eredményei, jelölései vagy utasításai.
 2. Tudtad, hogy a 3D nézőke bárhonnan elérhető?
  A 3D nézőke az egész Leica Captivate szoftveren belül elérhető. Az adatnézet és szerkesztés menüponttól az alkalmazásokon belül is elérhető. Valójában több, mint 200 helyen érhető el, melyek mind egyedileg vannak kialakítva és testre szabva a szoftver egyes részeihez.
 3. Észrevetted, hogy a feliratok mindig olvashatóan jelennek meg?
  A szöveges feliratok a 3D nézőkében olyan szisztéma szerint kerülnek szűrésre, hogy azok mindig könnyen olvashatóak legyenek, és soha ne fedjék egymást. Ez a szűrési mechanizmus automatikusan történik, nem számít, hogy melyik nézetben vagyunk.

img_041116_152748

 1. Hogyan válthatunk át 3D nézőkében teljes képernyős nézetre a billentyűk segítségével?
  Minden mérési panelen, ahol a 3D Nézőke megjelenik, az „Fn” és bal-jobb billentyűk kombinációjával válthatunk a teljes képernyős 3D nézet és a megosztott képernyős nézet között. A teljes képernyős módban a 3D nézőkét vezérelhetjük a billentyűk segítségével is.

1

 1. Hogyan jeleníthető meg és tűntethetők el az objektumok a 3D nézőkében?
  Ha több vagy éppen kevesebb információt szeretnénk a kijelzőn megjeleníteni, az Objektum kijelző menüpontba belépve ezt beállíthatjuk, mely a legalsó ikon megérintésével érhető el. Itt egyedi objektum típusok (pont, vonal, szken, vonalvezetés, stb.) és szöveg megjelenését állíthatjuk láthatóra vagy nem láthatóra.

img_101116_140457_2

6. Hogyan választhatunk ki egyszerre több objektumot a 3D nézőkében?
Tegyük fel, hogy gyorsan ki kellene törölnöd több objektumot is. A legegyszerűbben ezt a 3D nézőkében teheted meg. Érintsd meg a törölni kívánt objektumokat, majd tartsd lenyomva a ceruzát és válaszd a Pont törlés opciót a megjelenő menüből.
Ha még gyorsabban szeretnél kiválasztani több objektumot, akkor ezt megteheted egy ablakkal történő kijelöléssel is. Ez a funkció a Beállítások eszköztárról érhető el. Ha az ablakot balról jobbra rajzolod, csak azok a vonalak kerülnek kiválasztásra, melyek teljes terjedelmükkel a kijelölés területén belül találhatóak. Ha jobbról balra rajzolod a területet, akkor minden vonal, melyet érint a kijelölő téglalap, kiválasztásra kerül.

img_041116_153126_1

 1. Hogyan lehet a CAD rétegeket kezelni a 3D nézőkében?
  Ha csatolt CAD fájlokat használunk, beállíthatjuk a rétegek láthatóságát és kiválaszthatóságát a 3D nézőkében. Ehhez egyszerűen csak érintsd meg és tartsd nyomva egy CAD-es elemet, majd válaszd a Rétegek kezelése opciót. A CAD rétegek kezelése menün belül a kurzor automatikusan a kiválasztott elem rétegére kerül.

img_041116_153249_1

8. Hogyan választhatók ki elemek a 3D nézőke kamera módjában?
Az adatok – pontok, vonalak és CAD állományok – kiválaszthatók kamera nézetben is, a kiválasztás gomb megnyomása után. Ekkor a vektoros adataink megjelennek (átfedésbe kerülnek) az élő kameraképpel. Ez nem csak az adatok kiválasztásakor lehet hasznos, hanem akkor is, ha azt szeretnék ellenőrizni, hogy mely objektumokat mértük már fel.

2

 1. Hogyan lehet objektumokat a 3D nézőke közepére helyezni?
  Használd az objektum középre funkciót, hogy a kiválasztott objektumok a kijelző közepére kerüljenek. Ha például egy pontot helyezel a középpontba, könnyedén ráközelíthetsz vagy körbeforgathatod a képet a pont körül.

img_041116_153427_1

 1. Hogyan használható a célpont középre funkció úgy, hogy a 3D nézőke folyamatosan tartsa a nézőpontot mérés közben a célon?
  Mérés közben, TS vagy GS módban, használd a célpont középre funkciót, ha azt szeretnéd, hogy a műszer rögzítse a 3D nézőke középpontját a pozíciódhoz. A 3D nézőke ezután úgy fog viselkedni, mintha követne mérés közben, lehetővé téve, hogy a mérés folyamatában ellenőrizd a mért adataid.

img_041116_153725_1

10+1. Tudtad, hogy a 3D nézet el is tűntethető, ha éppen nincsen á szükséged?
Abban az esetben, ha nem lenne szükséged a 3D nézőkére, azt eltűntetheted, vagy visszaállíthatod a kis nyilacskák segítségével. Így akár 8 kód mezőt is megjeleníthetsz egyszerre a kijelzőn, melyeket megérintve egyszerűen válthatsz kódot.

img_101116_140925_1

A 3D nézőkével kapcsolatos bővebb információkért kattints ide!
Ha tetszett a bejegyzésünk és hasznosnak találod, oszd meg másokkal is!

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata