Leica Captivate Világ – Top 10 tipp a Leica Captivate kezdő-képernyőjéhez és állapotjelző ikonjaihoz

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

A Leica Geosystems 2015-ben lépett piacra a Captivate szoftverkörnyezettel, ami sok szempontból iparági vezető újításnak számít. Néhány bejegyzés erejéig szeretnénk gyakorlat orientált tippeken keresztül bemutatni ezt a nagyszerű terméket, így azok is profitálhatnak belőle, akik már rendelkeznek vele, és azok is képet alkothatnak róla, akik még csak gondolkodnak rajta, hogy ideje kipróbálni valami egészen újat.

A szoftver alapfilozófiája, hogy a mindennapjaink részévé váló okos kütyük használatának módját képezi le. Ezen felül –és talán ez a legfontosabb-, hogy egyedülálló módon kezeli a gyakorlatban rohamosan terjedő 3D pontfelhő állományokat. Mindez nem megy a kezelés egyszerűségének és az átláthatóság rovására, éppen ellenkezőleg a korábbiaknál is egyszerűbb a használat elsajátítása.

De nézzük miről is van szó:

Andreas Daubner, a Leica Geosystems alkalmazás mérnöke, bemutatja a 10 legjobb tippet a Leica Captivate kezdőképernyőjére és állapotjelző ikonjaira vonatkozóan…kattints ide a videó megtekintéséhez!

 1. Hogyan rejthetjük el az alkalmazásokat?
  Ha a kezdőképernyő megjelenésekor nem akarod látni az összes alkalmazást az alkalmazás sávon, egyszerűen érints meg hosszan egy alkalmazást, amíg egy „szem” ikon jelenik meg a funkció billentyű sorában, és mozgasd azt a szem fölé. Amikor a háttér narancssárgává változik, engedd el az alkalmazást, és az eltűnik az alkalmazás sávról.

pic1

Korábban eltűntetett alkalmazások újbóli megjelenítése a kezdőképernyőn az Alkalmazás láthatóság menüpontban lehetséges (Beállítások, Testreszabás, Alkalmazás láthatóság).

 1. Hogyan lehet az alkalmazásokat átrendezni?
  Ha néhány alkalmazást gyakrabban használsz, mint a többit, akkor ezeket az alkalmazás sáv elejére tudod mozgatni. Ehhez egyszerűen érintsd meg és tartsd nyomva a ceruzát az alkalmazáson, amíg a „szem” ikon meg nem jelenik a képernyő alján, majd mozgasd azt az alkalmazás sávban tetszés szerint. Ha az alkalmazás a kívánt helyen van, egyszerűen engedd el.

pic-2

 1. Tudtad, hogy elküldhetsz egy munkát közvetlenül a kezdőképernyőről Leica Exchange-en keresztül?
  Leica Exchange-be történő bejelentkezés után érints meg egy munkát, majd a megjelenő menüből válaszd az Adatküldést.

pic-3

 1. Hogyan lehet váltani TS és GS mód között?
  Ha az eszközök párosítása megtörtént, TS (TPS) és GS (GPS) üzemmód közötti váltáshoz érintsd meg az állapotsoron lévő akkumulátor ikont, és válaszd a TS/GS váltás opciót.

pic-4

 1. Hogyan lehet váltani a 2D és 1D pontosság, valamint a 3D pontosság és jelmagasság között?
  Az állapotsoron érintsd meg a 2D és 1D koordináta pontosságot jelölő értékeket, hogy a kijelzőn a 3Dpontosság és jelmagasság jelenjen meg.

pic5

 1. Hogyan ellenőrizhető a GSM modem jelerőssége?
  Ha a CS20 beépített GSM modemét használod a @ jel megérintése után, az Internet Státusz/Eszköz fül alatt láthatod a GSM modem jelerősségét.pic6
 2. Tudtad, hogy kétféleképpen is megnyithatod a TS vagy a GS kedvencek menüt?
  A kijelzőn érintsd meg és tartsd nyomva az akkumulátor ikont vagy nyomd meg a csillag gombot a billentyűzeten, és a TS/GS kedvencek máris láthatóvá válnak.pic7
 3. Tudtad, hogy manuálisan újrainicializálhatod az RTK pozíciódat, amikor csak akarod? Természetesen a SmartCheck funkció folyamatosan fut a háttérben és ellenőrzi a rovered pozíciójának megbízhatóságát. Ez a pipajel pozíció ikonon való megjelenése, mely jelzi, hogy a pozíciód ellenőrzésre került és az 99.99%-ra megbízható normál körülmények között, amely egyébként a legmagasabb megbízhatóság az iparágban.

Akár manuálisan is előidézheted fix pozíciód elvesztését és számoltathatsz új fix pozíciót, hogy kétszer megmérj egy pontot, annak érdekében, hogy meggyőződhess a mérésed helyességéről.

pic8

 1. Tudtad hogyan lehetséges gyorsan megnézni a rovered aktuális pozícióját?
  Az állapotsoron érintsd meg a pozíció ikont. és az aktuális pozíció megjelenik a kijelzőn. Ha több információra van szükséged, válaszd az Aktuális pozíció opciót.

pic-9

 1. Tudtad hogyan lehet a leggyorsabban a mérőállomásod aktuális álláspont információit lekérdezni?
  Ehhez érintsd meg a műszer ikont az állapotsoron, és az aktuális álláspont információk láthatóvá válnak a kijelzőn. Ha ennél több információra van szükséged, válaszd az Aktuális álláspont opciót.

pic10

pic11

Andreas Daubner, Alkalmazás Mérnök, Leica Geosystems

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata