Leica Disto –  Mire jó a dőlésérzékelő?

aktuális Leica Disto Leica Disto

Ebben a bejegyzésben azt fogjuk megmutatni Neked, hogy a távolságmérésen felül mire használhatók a dőlésérzékelővel ellátott, ezáltal szögmérésre alkalmas Leica Disto-k. A részletek előtt azonban matekozzunk egy picit:

„Ha egy derékszögű háromszög további egy szögét és egy oldalhosszát ismerem, akkor az összeset ismerem. ” – tanították ezt még nekünk matekórán. Persze akkor még nem biztos, hogy nagy jelentőséget tulajdonítottunk ennek – én meg pláne nem gondoltam volna, hogy ez lesz az alapja egy bejegyzésünknek – de nézzük meg, miért volt igaza a tanár úrnak és miért fontos ez a tudás ma is egy Disto Blogban!

Van tehát a Disto távmérőnk, ami mm pontos távolságot mér, van benne egy dőlésérzékelő, ami tizedfokosan meghatároz egy szögértéket és van a fentebb említett matematikai alaptétel.

Ezek összessége a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha mérek egy ferde távolságot a Disto-val és használom a beépített dőlésérzékelőt, akkor a mérés pillanatában nem csak egy távolságot és egy szöget kapok, hanem egy térbeli derékszögű háromszöget minden adatával. Egy olyan háromszöget, melynek átfogója lesz a mért ferde távolság (vele szemben lévő szög természetesen a derékszög), míg egyik hegyesszöge a Disto által meghatározott, egyébként a vízszintessel bezárt szög. Az így meghatározott adatokat felhasználva (alkalmazásaink segítségével) egy gombnyomással  végezhetsz el egyébként bonyolult mérési feladatokat.

Kattints ide és nézd meg grafikus ábrákkal illusztrálva katalógusunk 14. – 15. oldalán, hogy hogyan tehetjük könnyebbé munkádat dőlésérzékelővel ellátott távmérőinkkel.

disto

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata