Leica Disto S910  –  Mini Mérőállomás

aktuális Leica Disto Leica Disto

s910_endpiece-jpg_c651478a1mÚj év, új dimenzió. Folytassuk az előző évben megkezdett Disto sorozatunkat és lépjünk egy dimenzióval feljebb, mérjünk 3D-ben, koordinátákkal!

Ahhoz, hogy térbeli méreteket, koordinátákat határozzunk meg eddig GNSS-re vagy mérőállomásra volt szükségünk. Ma már, bőven elég hozzá egy Leica Disto S910 kézi lézeres távolságmérő! Egy olyan Disto, ami mindent tud, amit az eddigi bejegyzéseinkben ismertetett Leica távmérők, sőt ránézésre teljesen olyan, mint a Disto D810. Ránézésre…

A különbséget az un. „Smart Base”  talp adja,  ami egy kihajtható elfordulás-érzékelő, amely mini állvány és tölthető Li-ion akkumulátor egyben. Okos megoldás az biztos, a benne rejlő lehetőségek pedig olyan szintre emelik ezt a távmérőt, amely példátlan a lézeres távolságmérők történetében.

Egy kép többet mond ezer szónál, a videó még talán annál is többet, így ahelyett, hogy hosszas és unalmas fejtegetésbe kezdenék az S910 felépítéséről inkább nézd meg ezt a  rövid filmet, utána alább folytatjuk.

A „SmartBase” elnevezésű elfordulás-érzékelőnek köszönhetően, a Disto S910 a távolságok mellett már vízszintes és magassági szögeket is tud rögzíteni. Ezen adatok segítségével pedig tetszőleges pozícióból, bármilyen térbeli távolságot, térbeli felületet és területet meg tudtok határozni, sőt a műszer tényleges 3D-s koordinátákat tud rögzíteni, a saját maga által létrehozott koordináta rendszerében.

A koordináta rendszert ugyan a Disto S910 hozza létre, de Te határozhatod meg azt, az első két mérés segítségével (az első mérés az origot, a második pedig az „X” tengely irányát adja meg). Ezek és minden egyes megmért pont rendelkezni fog térbeli koordinátákkal és egy DXF (pontokkal, vonalakkal, pontszámokkal, külön rétegeken) kerül rögzítésre. Sőt! Wifi-n keresztül, pedig akár azonnal AutoCAD-be is képes – térben – rajzolni.

A Disto S910 sokoldalúságát és akár térinformatikai területen történő használatát az alábbi GAMTEC video is  igazolja.

Leica Disto S910 – mini mérőállomás?
Igen, mint láthatod a működési elve ugyanaz, mint egy modern mérőállomásnak, és az általa elvégezhető mérési műveletek is (jórészt) ugyanazok. A maximális hatótávolsága 300! méter, valamint a térbeli pontossága 10 méteren  ± 1cm. Kítűzni ugyan nem lehet vele, de azért ez így sem rossz!

Bővebb információkért, töltsd le innen a brosúránkat vagy keressd kedvenc partnereinket. http://www.leica-geosystems.hu/hu/Epitipari-Viszonteladok_103114.htm

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata