Leica Disto – Van képe hozzá!

Leica Disto

Disto rovatunkat most a Leica Disto D810-el folytassuk, illetve inkább két olyan egyedi alkalmazásával, amelyek kiemelik a távmérők népes táborából.

Képről történő mérés
Kezdjük ezt egy találós kérdéssel! Mérőállomás használata nélkül, miként tudnánk 2013-10-22___10-21-13meghatározni egy reklámtábla felületét, egy fa vagy egy kémény átmérőjét, egy ajtó szélességét egy ablak magasságát anélkül, hogy oda tudnánk menni a közelébe?  A megoldását erre a Leica Disto D810 nyújtja  és egy reneszánszát élő tudomány, a fotogrammetria.

A folyamat pedig a következő:
Nevezett távolságmérőnk beépített kamerája készít egy képet a távolságmérés pillanatában, mely képről kvázi fotogrammetria módszerekkel tudunk különböző méreteket leolvasni. A meghatározni kívánt értékeket mi magunk tudjuk kijelölni a  Disto D810 érintőképernyőjének segítségével, a számítást pedig már a távolságmérő végzi. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy leolvassuk az így meghatározott szélességeket, magasságokat, átmérőket, területeket, kerületeket. Egyszerűen hangzik, mert az is!

Nézd meg a videót, hogyan is működik ez a gyakorlatban.

Képernyőmentés, avagy a tökéletes dokumentáció
Sokan biztosan tudják, hogy a „PrintScreen” gomb lenyomásával a Windows készít egy2013-10-22___10-48-03 képet a képernyő aktuális tartalmáról. Működik ez funkció az okos telefonok és tabletek világában, sőt a Leica Disto D810 is rendelkezik már ezzel a nagyon hasznos funkcióval.
Kevesen emelnék ki talán ezt a tulajdonságot, de azok, akik gyakran végeznek felméréseket biztosan értik és értékelik ezt a lehetőséget. Egy gombnyomásra lehet színes JPG fájl formájában a távmérő memóriájába rögzíteni mindent, amit a távmérő kijelzőjén látható.
Utólag is látjuk így, hogy milyen értékeket mért és számított a Disto és még azt is, hogy miről, hiszen bekapcsolt kamera mellett azt is látom a rögzített képen, hogy mi volt amit éppen megmértem.
Az így készített képek kiváló alapjai lehetnek későbbi dokumentálásoknak akár ügyfeleid akár kollégáid felé kell azt készítened. Nem beszélve arról, hogy ha netán a sok mérési eredmény közül már nem emlékeznél, hogy melyik mi is volt pontosan… Nyugi, a Leica Disto D810 emlékszik helyetted is!

Két funkció a több tucat közül… További információkért keressd partnereinket, töltsd le a szórólapot  illetve látogasd meg a termékoldalt.
Kövesd továbbra is a Disto sorozatunkat, még mindig maradt néhány érdekesség a tarsolyunkban 🙂

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata