Leica FlexLine család – A manuális mérőállomások következő generációja

Egy sikeres műszercsalád új generációjának megalkotása mindig komoly kihívást jelent a fejlesztők számára, hiszen amellett, hogy biztosítaniuk kell a bevált megoldások továbbörökítését, szükséges felismerniük és adaptálniuk a technológia fejlődésében/fejlesztésében rejlő lehetőségeket is. Az új FlexLine manuális mérőállomás sorozat megalkotása során a fejlesztők ’elvégezték a házi feladatot’.

A TS03, TS07 és TS10 névre keresztelt műszereket úgy tervezték, hogy minden körülmények között biztosítva legyen a megszokott minőségű és megbízhatóságú mérés vagy kitűzés akár napi több száz pont esetén is. A minden körülmények alatt azt kell érteni, hogy tényleg minden körülmények között működik. Mindegy, hogy a sarkvidék jégsapkáin kell kitűznünk vagy a Szahara homokdűnéit felmérni, az új FlexLine műszerek nem fognak cserben hagyni. Egy műszer környezeti behatások elleni védettségét a Nemzetközi Védettségjelölés vagyis az IP érték tudja a legjobban kifejezni. Az IP66-os besorolás megszerzésével biztosítva van a por elleni teljes mértékű védelem, továbbá, hogy erős vízsugár vagy akár vízbemerítés se tudjon az eszközökben kárt tenni. Ez a fajta strapabíróság, valamint a képzett szerviz és terméktámogatási hálózat együtt kiemelkedően hosszú élettartamot és gördülékeny munkavégzést garantál a felhasználók számára.

Mit várunk még el egy mérőállomástól a megbízhatóságon és a hosszú élettartamon kívül? Természetesen azt, hogy könnyen kezelhető legyen és maximalizálja a termelékenységünket. Az új FlexLine generáció egy sor újítással igyekszik meggyorsítani és hatékonyabbá tenni a munkavégzést számunkra. Lássuk a főbb új fejlesztéseket.

Az új Flexline műszerek tesztelés alatt

Szoftver

A TS10 a már jól ismert és bevált Captivate szoftver legújabb verziójával lett felvértezve. Az új 4.0-ás verzió sok praktikus fejlesztéssel  fog érkezni, mint a párhuzamos külpontos vonalrajzolás mérés közben, a közvetlenül a 3D Nézőkéből végezhető műveletek bővítése és az új gyorselérési lehetőségek.

A TS03 és TS07 eszközöket a FlexField szoftver teljesen újragondolt változata hivatott kiszolgálni. A kezdő képernyőn két fül lett kialakítva: a Start és a Kezel fülek. A Start fülön találhatóak a méréssel és kitűzéssel kapcsolatos funkciók, méghozzá olyan elosztásban, hogy a leggyakrabban használt programok, mint az ’Álláspont’ létesítés, ’Mérés’, ’Kitűzés’ és az ’Új Job’ létrehozás, egy gombnyomásra elérhetőek legyenek. A Kezel fül alá került minden további adat létrehozással, szerkesztéssel, exportálással és importálással kapcsolatos művelet.

Az új elrendezés ellenére a navigáció és a funkcionalitás nem sokat változott és alapvetően az applikációk is ugyanazok maradtak, mint a korábbi verzióban.

Említésre méltó változtatás még a felső információs sávban történt, ahol a korábbi direkt elérésű ikonok össze lettek vonva. Az új ikonok megnyomásával felugró ablakok hívhatok elő, melyek technikai adatok megtekintését és gyakran használt funkciók gyors elérését teszik lehetővé.

Automagasság

Az új műszercsalád egyik legizgalmasabb fejlesztése az iparágban eddig egyedülálló ’AutoMagasság’ funkció. Ez az új funkció lehetővé teszi, hogy az eddig körülményes műszermagasság meghatározást egyetlen gombnyomással el tudjuk végezni a műszer aljába beépített lézertávmérő segítségével.   A magasság meghatározását 0,7m – 2,7m közötti tartományban tudja végrehajtani 1 – 2mm pontossággal.

Az új funkció az álláspont meghatározás applikációba lett beintegrálva mind a Captivate, mind a FlexField szoftver esetén. Szinte bármilyen felületre képes mérni, aminek a fényvisszaverő képessége nagyobb mint 4%. A teljesen fekete, valamint a nagyon puha – mint például a bársony szőnyeg – felületeken kívül a víz alatt elhelyezkedő jelek jelentenek csak akadályt neki.

4G modem

Az internet hozzáférés nagyon meg tudja könnyíteni az információáramlást az iroda és a terep között, ezért az új manuális mérőállomások opcionálisan rendelhetők beépített 4G modemmel. A SIM kártyát a műszer oldalán elhelyezkedő, levehető, kör alakú fedél alatt lehet a műszerbe helyezni. A 4G modem mellett a WLAN csatlakozási lehetőség is bekerült a szolgáltatási körbe, amivel akár a telefonunkon létesített hotspoton keresztül is könnyen kapcsolódni tudunk a világhálóhoz. Az adatcsere folyamatokat a FlexField szoftver esetén ftp szerver és az internet böngésző segítségével tudjuk megvalósítani, a Captivate szoftver esetén ez kiegészül a Leica Exchange és Leica Active Assist szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel is.

Leica TS03 mérőállomás

Fontosnak tartjuk, hogy külön is foglalkozzunk a TS03-al, hiszen a három frissen megjelent eszköz közül ő az, amelyik a legtöbb változáson esett át az elődjéhez (TS02plus) képest. A TS02 ErgoFocus távcsöve le lett cserélve az új generációs mérőállomásokban már jól bevált FineFocus távcsőre, ami jelentősen megnövelte a szög- és távmérés pontosságát, sebességét, valamint a mozgó célpontokra történő mérési képességet is.

Az új numerikus billentyűzet – ami egy az egyben a TS07 billentyűzete megvilágítás nélkül – gyorsabb adatbevitelt tesz lehetővé, a SD kártya és USB csatlakoztatási lehetőség pedig lényegesen leegyszerűsíti az adat importálás és exportálás folyamatát.

Végezetül egy összehasonlító táblázat, melyben megtaláljátok a régi valamint új műszerek közötti technikai különbségeket.

Végezetül egy összehasonlító táblázat, melyben megtaláljátok a régi valamint új műszerek közötti technikai különbségeket:

Ⓒ 2023 – Leica Geosystems Hungary Kft. – Minden jog fenntartva.

Adatkezelési tájékoztató/ÁSZF