Leica forgólézer detektorok – a választás a Te kezedben van…

aktuális Forgólézer

Előző bejegyzésünkben általánosságban írtunk a forgólézerek előnyeiről és értékeiről. Persze önmagában a forgólézer mit sem ér, ha nem támogatjuk meg őt egy megfelelő érzékelővel (vagy detektorral). Ezen eszközöknek első körben az a feladata, hogy a lézer síkot láthatóvá tegye számunkra, de számos egyéb funkciókkal rendelkező Leica érzékelők léteznek, melyek legfontosabb tulajdonságait és előnyeit fogjuk most boncolgatni.

A Leica rotációs lézerekhez tartozó detektorokat Rod Eye néven ismerhetitek, összesen négy típust különböztetünk meg.

Elsőként a Rod Eye Basic jelfogóról említsünk pár szót:

 • 300 méteres hatótávolság
  Ideális választás pl. egy családi házas vagy kisebb középületek építésénél.
  Legyen szó tereprendezésről, alapozásról vagy falazásról, hosszú éveken keresztül megbízható társra találsz ebben az eszközben.
 • IP66 magas szintű por- és vízállóság
  Ne ijedj meg ha esik eső vagy egy földmunkagép felveri a port melletted,mert a
  RE Basic érzékelőnek biztosan nem esik bántódása ezen viszonyok között sem.
 • Kétoldali LCD kijelző
  Így biztosan nem fogod kitakarni a detektor érzékelési tartományát, és nem kell változtatnod a pozíciódat ahhoz, hogy lásd a kijelzőn az értékeket. Ráadásul mindig pontosan tudod tartani a lécet is, így nem hibázol azzal, hogy egy kézzel fogod a lécet miközben leolvasol a kijelzőről.
 • Két fokozatban választható érzékenység
  Ennek a funkciónak az a feladata, hogy az adott munkavégzésnél ne ugráljanak a navigációs nyilak folyamatosan. Például egy durvább földmunkánál bőven elégséges a ± 3 mm beállítás, míg egy lábazati zsaluzat beállításánál a ± 1 mm beállítást válasszuk a nagyobb pontosság eléréséhez.

Második érzékelőként a Rod Eye 140 Classic típust elemezzük:rod-eye-140
Mitől jobb, mint az előzőekben bemutatott RE Basic?

 • 1350 méter hatótávolság
  Ez az eszköz már alkalmas a nagy távolságok, vagy területek szintezésére (a megfelelő Leica Rugby forgólézer típusmegválasztása mellett). Ekkora távolság elégséges már egy nagy föld munka projekt vagy akár egy vízelvezető nyílt árok szintezésére. Nincs szükség a folyamatos műszer átállásokra, így a reggeli beállításokkal tudunk egész napon át dolgozni.
 • 120 mm érzékelési tartomány
  Minél hosszabb egy érzékelőnek ezen része, annál jobban „kezelhető” a lézer síkom is.Ez főleg nagyobb távolságban igaz, ahol már nagyon nehéz szemre megállapítani a műszer valódi pozícióját, vagy éppen egyenetlenek a terepviszonyok.
 • LED kijelzés
  Az LCD kijelző mellett megtalálható három, nagy fényerejű LED is. Miért van erre szükség ha úgyis van rajta LCD? Az első egyszerű példa amikor földmunkánál a gépkezelő nagy távol ságból is látja ezeket a fényeket (tűző napsütésben is), így jelzések nélkül is tudja a szinteket értelmezni. Ha a munkafolyamat az éjszakába húzódik akkor pedig még jobban kihasználható ezen egyszerű, de mégis ilyenkor nagyon hasznos tulajdonság.

Következő típusunk Rod Eye 160 Digital néven szerepel kínálatunkban:
A valódi használat során talán a legtöbb pozitív visszajelzésnek örvendő jelfogónk.
A RE 140 Classic detektorok igen pozitív tulajdonságai mellet rendelkezik két olyan funkció val, melyek óriási segítséget nyújtanak a legprecízebb magassági kitűzésekhez vagy ellenőrzésekhez.rod-eye-160

 • A lézersík eltérésének a kijelzése numerikusan
  vagyis a nullához képest mindkét irányban (felfelé és lefelé) a teljes vételi tartományban, – amely ennél az eszköznél is 120 mm – cm vagy mm –ben kiírja a kijelzőre az eltérést. Nem szükséges a lécen mozgatni a jelfogót, egyszerűen csak leolvasom az eredményt. Szükségtelen magyarázni miért nagy előny ez a képesség.
 • Öt fokozatban állítható érzékenység
  Amelyből a legérzékenyebb beállítás: ± 0,5mm. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy 1 mm függőleges elmozdításra már reagál az eszköz. Ezáltal a legpontosabb beállításokat igénylő feladatok, mint pl. műgyanta padló, feszített víztükör vagy gépgyártás elvégezhetőek egy forgó lézer segítségével. itt ismételten kiemelnénk, hogy fontos a megfelelő forgólézer megválasztása is, mert a detektorok a forgólézer által leadott lézersíkot veszik alapul, vagyis ha nem pontos a jel akkor hiába a pontos érzékelő…

Az negyedik Leica érzékelőnk a Rod Eye 180 Digital RF:
Alapvető tulajdonságaiban megegyezik a Rod Eye 140 és 160 Digital detektorokkal, de
mégis mindezek felett van. Ennél a típusnál is a két legfontosabb tulajdonságot emeljük ki,melyek nem véletlenül a Leica Rod Eye típusok legtetejére helyezik a terméket:

 • SMART TARGETING „okos célzás“ funkció:
  Ez a detektor a megfelelő Leica Rugby forgólézerrel képes 200 méterig rádiófrekvencián keresztül kommunikálni. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy gombnyomásra képes a forgólézer megkeresni a jelfogó pozícióját akár mindkét tengelyen. Egyszerű példa erre egy parkolónak a csapadékvíz összefolyó felé valórod-eye-180 lejtése, de lehet egy rámpa, út, terasz, focipálya, stb. Ezeknél a feladatoknál rendszerint szükség van a megfelelő lejtésre. Nincs más dolgom, mint beállítani a detektort a lécen a megfelelő magasságba és megnyomni egy gombot. A lézer megkeresi a Rod Eye 180 pozícióját és rögzíti a megadott lejtést. Természetesen mindezt egyedül, zsinórok nélkül…
 • SMART LOCK funkció:
  A működése hasonló, mint az előzőekben leírtak. A különbség, hogy amikor megtalálja az érzékelési tartomány közepét akkor nem rögzíti a síkot, hanem folyamatosan követi ha változtatok rajta. Mire jó ez a tulajdonság? Például amikor még nem fixen akarunk egy lábazati falat, vagy függőleges zsalut, mert állítani kell a kezdő vagy végpontján. Amikor megvan a végleges sík, utána gombonyomásra rögzítem és már nem mozdul tovább a lézersík.

Nem tértünk ki rá külön, de a Rod Eye 140-160-180 érzékelők IP67 por- és vízállósággal rendelkeznek, vagyis sem víz sem por nem hatol be az eszközbe semmilyen körülmények közül.

Legyen az családi ház vagy akár stadion építés, a Leica Rod Eye érzékelők között biztosan megtalálod Te is a számodra megfelelelőt…

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata