Leica GS18T – a dőléskompenzálás részletes bemutatása

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Az idei Intergeo-n bemutatkozott a Leica Gs18 T GNSS vevő, mely dőléskompenzátorral illetve 4G (LTE) képes internet modemmel van felvértezve. Ezt a két funkciót fogjuk górcső alá venni és gyakorlati jelentőségeit megvizsgálni.

A dőléskompenzálással ellátott GNSS vevő nem újdonság a piacon, azonban ezek az eszközök mágneses elven alapulnak, így vannak hátrányaik: gyakori és összetett kalibrációs folyamatok, mágneses közegben pl. fémes tárgyak közelében használhatatlanok vagy nem képesek elég pontosságot biztosítani a földmérési célokhoz. Ezekből kifolyólag a GS18-ba egy speciálisan GNSS műszerekre kifejlesztett inerciális mérőegység került a dőlésértékek kalkulálására. mely használatával a fenti problémák mindegyike kiküszöbölésre került. Ez a fejlesztés a Leica oldaláról ezidáig egyedülálló a piacon!

A dőléskompenzálásnak köszönhetően nem szükséges függőlegesen tartanunk a botot felmérés során, valamint a kitűzéseket is egyszerűbben el tudjuk végezni, mivel nem az antenna függőlegesére, hanem pontosan a bot hegyére vonatkozóan láthatjuk a kitűzési értékeket, akkor is, ha a rúd nem függőleges. Így villámgyorssá és akár a hagyományos módszernél pontosabbá tehetjük ezt a gyakori terepi feladatot.

A dőléskompenzálásról érdemes tudnivalókat (működési elv, gyakorlati előnyök, pontosság) az alábbi videóban foglaltuk össze számotokra.

Említettük a címben, hogy 4G modemmel rendelkezik az eszköz.

De miért lehet szükségünk nekünk a 4G-re egy földmérő eszközben?

Természetesen nem azért, hogy kiváltsa az okostelefont 😊 Gyakoriak az olyan területek – melyet számos ügyfélvisszajelzés is megerősít –, ahol csak a 4G sávszélesség érhető el. Ennek az oka az, hogy a mobil szolgáltatók már nem fektetnek nagy hangsúlyt a 2G és 3G lefedettség fejlesztésére, helyette szinte bárhol elérhetővé tették a 4G szolgáltatásukat. Számos területen tehát csak akkor tudunk interneten alapuló korrekciókat (mint például a FÖMI-től) fogadni, ha 4G képes eszközünk van.

A 3 fő magyarországi szolgáltató különböző lefedettségi térképeit az alábbi linkeken érhetitek el.

Telekom

Vodafone

Telenor

Javasoljuk, hogy vessetek a saját szolgáltatók térképre néhány pillantást és nézzétek meg, hogy azokon a helyeken, ahol dolgozni szoktatok, mely szolgáltatások érhetők el. A fix pozíció elvesztésének nagyon gyakran a szakadozó mobilinternet lehet az egyik oka.

Gyakran szakadozik az internet a Te műszereden is?

Erről is írtunk egy korábbi cikkünkben, hogy milyen alternatív megoldásokkal tudod ezt javítani. Katt ide a részletékért!

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata