Leica mérőállomások karbantartása

A mérőállomások esetében nagyértékű és nagypontosságú eszközökről van szó, amik karbantartása évente ajánlott annak érdekében, hogy pontosságuk és megbízhatóságuk garantált legyen a munkavégzés során. Emellett a rendszeres karbantartásokkal növelhetjük a műszer élettartamát is.

Miket ellenőrzünk le a Leica Geosystems Hungary Kft. szervizében egy mérőállomás karbantartása során?

Először is az előzetes kapcsolatfelvétel, vagy a műszer átadása során megkérdezzük az ügyfelet, hogy tapasztalt-e bármilyen problémát a műszer használata közben. Legyen szó szoftver vagy hardver jellegű hibáról ennek okát a karbantartás során megpróbáljuk feltárni és amennyiben a megoldás nem része a karbantartási folyamatnak, az ügyfelet tájékoztatjuk a plusz költségekről és a várható elkészülési időről. Előfordul olyan eset is, hogy az ügyfél nem tapasztal különösebb problémát a használat során, azonban a karbantartás során kiderül, hogy egyes alkatrészek cseréje indokolt lenne (de nem feltétlenül kötelező), ekkor szintén tájékoztatjuk erről.

A karbantartás során legelőször lementjük a műszerről az adatokat (de ennek ellenére kérünk, hogy ezt Te is tedd meg, fő az adatbiztonság), valamint kiolvassuk a szoftververziókat. Ezt követően az alábbiakat ellenőrizzük:

 • Műszertalp stabilitásának és hiszterézisének vizsgálata:
  a műszertalpnak a mérőállomás szögmérési pontosságát tekintve óriási szerepe van, ezért ennek a vizsgálatával kezdjük a karbantartást. A műszertalpakról általánosságban, valamint a hiszterézisvizsgálatról egy hamarosan következő cikkünkben részletesen fogunk foglalkozni.
hiszterézis tesztMűszertalp stabilitásának és hiszterézisének vizsgálata
 • Műszertalpon és a mérőállomáson található libellák igazítottságának ellenőrzése
 • Lézer-, illetve optikai függély központosságának ellenőrzése
 • Kollimáció hiba és Index hiba ellenőrzése
 • Lézer irányzék (látható lézerjel) és szálkereszt összhangjának ellenőrzése
 • Vízszintes és magassági körök tisztaságának ellenőrzése
 • Elektronikus távmérő (EDM) ellenőrzése:
  – EDM frekvenciájának ellenőrzése
  – automatikus prizmafelismerő rendszer (ATR, ATRplus) és automatikus prizmakereső mechanizmus (Power Search) ellenőrzése
  – szorzóállandó ellenőrzése: távmérés teszt (a cikk irása alatt megkezdtük egy 100 m hosszúságú távmérő pálya kiépítését is, amivel még pontosabb képet kaphatunk a távmérők pontosságáról és a beszabályzásához (szorzóállandó beállításához) szükséges adatokról)
 • Fókuszáló rendszer és a műszer külső tisztásaelőtte_utánna
Tisztítás előtt és után
 • Szoftver újratöltése, illetve formázása, amennyiben szükséges
 • Check & Adjust (szoftveres „kalibráció”) futtatása: Hz kollimáció és Index hiba, fekvőtengely, kompenzátor, ATR és kamera „kalibráció”. Ezek az értékek laborkörülmények között kerülnek meghatározásra és a műszer finomhangolását szolgálják, ezért a legjobb pontosság elérése érdekében javasoljuk a munka megkezdése előtt a folyamatot végigcsinálni, hogy a terepi körülményeknek megfelelően legyen „kalibrálva” az eszközöd. Ha részletesebben érdekel a Check & Adjust (Ellenőriz & Igazít) funkció, itt találsz róla egy bemutató videót (magyar felirat elérhető).

Kétféle karbantartás létezik: alap (standard) és átfogó (extended). Ezek közül a műszer bevizsgálása során dől el – az eszköz műszaki állapota határozza meg –, hogy melyiket javasoljuk. A fenti felsorolás a karbantartási folyamat alatt ellenőrzött dolgokat írja le, nem azonos a karbantartás alatt elvégzett tevékenységekkel.

Ha kérdésed merül fel, vagy szeretnél időpontot kérni, azt alábbi elérhetőségeken teheted meg:

Urai Dávid                                                                    
David.Urai@leica-geosystems.com
+36 30 415 7503

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata