Leica Pegasus:Backpack – A legkorszerűbb módszer térinformációs adatgyűjtéshez

Ügyfeleink térbeli adatokat igényelnek bel– és kültéren, föld alatt, elzárt vagy éppen veszélyes területeken, függetlenül a felhasznált technológiától.  Ahol a hagyományos, járművekre szerelhető térképező rendszerek már elérik a végső korlátaikat a mobilitás tekintetében, az ember által hordozható rendszerek új utakat nyitnak a térinformatikai adatok igény szerinti gyors és rugalmas begyűjtésére.

Out-of-the-box (rendhagyó) alkalmazások: Habár a Pegasus hátizsák az olyan szkennelési projektekhez lett kifejlesztve, amelyek a gyalogos séta sebességével fedhetők le – mint pl. épület információs modellezés (BIM), földalatti infrastruktúrák, katasztrófa sújtotta területek, erőművek -, a szükség több új alkalmazást is életre keltett és a kreatív felhasználók folyamatosan feszegetik a határokat.

A sítalptól kezdve robogóig a felhasználók új eszközöket is hadrendbe állítottak, hogy felgyorsítsák az adatgyűjtés sebességét.

ski-300x225Szkennelés sítalpakon: A Leica Pegasus:Backpack-et használták fel Laax-ban, Svájc egyik legrangosabb sí központjában arra, hogy létrehozzák a lejtők digitális terepmodelljeit annak érdekében, hogy feltérképezzék a veszélyes területeket és meg tudják előzni a baleseteket. A begyűjtött adatok alapján szimulálták és tervezték a lejtők évenkénti karbantartását, hogy a későbbi síszezonok során is ugyanazokat felületeket tudják kialakítani, mint korábban. Még a legnehezebben hozzáférhető helyekről is pontos és megbízható adatok gyűjtésével a rendszer gyors és hatékony megoldást nyújtott arra, hogy növeljék a biztonságot, továbbá megalapozott döntéseket tudjanak hozni a jövőre nézve.

Szkennelés robogón: Egy indiai projekt során egy helyi csapat úgy döntött, hogy a Leicaimg-20160911-wa0003-300x225-1 Pegasus:Backpack-et egy robogón fogják használni azért, hogy a célterület méretének megfelelően felgyorsítsák az adatgyűjtést. Indiában a nagy forgalom és az időnként kaotikus közlekedési viszonyok miatt az autóval történő adatgyűjtés nagy kihívást jelenthet. A robogó használata lehetővé tette a csapatnak, hogy mozgékonyabb legyen és rugalmasabban tudjon áthaladni nagyobb forgalomban és kisebb utakon egyaránt. A megnövelt 20 km/h utazási sebesség ellenére a pontfelhő és a fotó alapú képkészlet elég sűrű volt ahhoz, hogy a közüzemi tereptárgyakat megfelelően azonosíthatók legyenek, valamint meg lehessen határozni a térképezni kívánt űrszelvényeket.

seg-300x167

Szkennelés Segway-en: A hordozható mobil térképező rendszernek köszönhetően a Berry Csatorna kerékpárútja 2018 nyarán már fogadhatja az első biciklistákat. A Pegasus Backpack berendezést egy Segway-en használták azért, hogy 3D adatokat gyűjtsenek; ez pedig lehetővé tette a földmérőknek, hogy tervezési alaptérképet készítsenek a kerékpáros utak nyomvonalaihoz.

Egy dinamikus megoldás
A Leica Pegasus:Backpack egy díjnyertes hordozható, a valóságot feltérképező rendszer. Tökéletesen mobilis, egyaránt gyors és hagyományos jellegű kinematikus térképezéshez lett tervezve. A megoldásra vonatkozó további információk érdekében nézd meg a következő webes szemináriumunkat: Webinar: Térképező Technológia egy Hátizsákban.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata