Leica Road megoldások útépítéshez

aktuális FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Leica Infinity és Captivate Road, egyszerűen kezelhető, gyorsan megtanulható, de mégis professzionális terepi és irodai megoldások útépítések geodéziai kivitelezéséhez.

Az útépítési munkák általában olyan nagyberuházások, amelyen több szakterület és vállalkozó összehangolt munkájára van szükség. Mi földmérők képviseljük ennek egyik részét. A geodézia szorosan kapcsolódik a tervezők munkájához, mivel az általuk megtervezett út pontjait kell a geodétának a kivitelezők számára kitűzni, hogy a „megálmodott” út az elképzelteknek megfelelően épülhessen meg. Ebből következik, hogy az első lépés a földmérő számára, hogy a kapott úttervet, vagy egyes részeit átalakítsa olyan formátumba, amellyel a terepen dolgozni tud.

Ezt háromféleképpen is elvégezhető az Infinity szoftverben (Infrastructure modullal), amely az útkitűzési munkákhoz lett kifejlesztve, mintegy irodai előkészítő szoftver a Road programhoz.

Kapott úttervek gyors és egyszerű előkészítési lehetőségei terepi feladatokhoz az Infinity-vel:

  • Úttervek konvertálása manuálisan, keresztszelvények alapján

Ha nem kaptál 3D-s úttervet az Infinity-ben a vízszintes és magassági vonalvezetés, valamint keresztszelvények segítségével egyszerűen 3D-s úttervet generálhatsz a 2D-s adatokból. Megjegyezzük, hogy erre lehetőség van az onboard (műszeren futó) szoftverben is, azonban elképzelhetjük, hogy egy teljes útterv kontrolleren, vagy műszeren történő „bepötyögése” mennyivel macerásabb, mint egy PC szoftveren, nem beszélve a további előnyökről (pl. felületek generálása, a térképnézeten folyamatosan nyomon követhetjük szerkesztésünket, stb.).

  • Tervadatok generálása CAD fájlból 3D vonalláncok segítségével

Ha van 3D-s vonalláncokat tartalmazó CAD fájlod, akkor azokat importálhatod az Infinity-be, és az adatok megfelelő rétegre történő elhelyezésével már készen áll a 3D-s útmodelled, melyet exportálhatsz is a terep használható formátumba (Road job). Egy gyors és egyszerű adatkonvertálási módszer, melynél nincs szükség az adatok manuális bevitelére.

  • Komplett útterv – Civil3D állomány – importálása

A leggyorsabb módszer, melynél az AutoCAD Civil 3D-ben (vagy Bentley Microstation-ben) készült terveket LandXML-ként importálhatod az Infinity-be és egyből exportálhatod is Road Job-ként. Így az adatok irodai előkészítése tulajdonképpen csak néhány kattintás.

Ha előállítottad a Road jobot nincs más hátra, mint importálni azt egy műszerre. A Captivate Road (illetve megelőző verziókban: SmartWorx Viva Road, 1200-as műszercsalád esetében Road Runner) program egy nagyon hatékony megoldás útkitűzési- és ellenőrzési munkákhoz, melyhez nélkülözhetetlen az út tervadat (legalább egy vonalvezetés, ha a teljes 3D-s útterv nem is).  Az út tervadatokat a fentebb említett módszerekkel hozhatod létre.

3D út tervadat.png

A Leica Road job tulajdonképpen egy 3D-s útterv modell, amely a különböző útrétegek törésvonalaiból, egy tengelyvonalból és az ezek által határolt felületekből épül fel. A tengelyvonal mentén szelvényszámok alapján tájékozódhatunk.

A Road programokban több módszer közül is választhatsz attól függően, hogy milyen munkát kell elvégezned vagy milyen adatok állnak rendelkezésedre.

Kitűzési opciókVálasztható feladatok útkitűzés- vagy ellenőrzéshez

Például egy rézsűt definiálhatsz az alsó-felső határoló vonalával vagy egy tetszőlegese vonaltól megadva a töltés és bevágás értékeket. Azt, hogy épp töltésben vagy bevágásban vagy – a terepi viszonyoknak és a használt úttervnek megfelelően – azt automatikusan kezeli a műszer.

rézsüláb kit                  Rézsűkitűzési értékek manuális bevitele és a jobb oldali rézsűláb kitűzése

Emellett számos lehetőség van vonalak és felületek kitűzésére, ellenőrzésére, melyeknél – nem másként a rézsűkitézésnél sem – megmutatkozik a Road applikáció óriási előnye, miszerint szabadon választhatod meg kint a terepen, hogy mely szelvényben akarsz kitűzni. További előny hogy a teljes útterv rendelkezésedre áll a terepen így tetszőleges szelvényben és sűrűséggel tűzhetsz ki a megrendelő igénye, vagy épp a terepi lehetőségeknek megfelelően, ellentétben azzal, ha csak egyszerű pontkitűzést hajtanál végre tervről levett pontokkal. Beállíthatsz kitűzési ofszeteket, ha például egy parkoló munkagép alá esik a kitűzendő pontod és emiatt nem szeretnéd kihagyni a pontot, majd később újra visszajönni.

vonalkit_gép

Kitűzési offsetek alkalmazása terepi akadályok esetén

Hosszasan lehetne írni a Road és az Infinity Infrastructure moduljának további funkcióiról és, hogy melyiket mikor, hol lehet hasznosan alkalmazni, azonban ettől most eltekintünk. Amennyiben kérdésetek merülne fel ezzel kapcsolatban tekintsétek meg az alábbi lejátszási listát, mely részletesen bemutatja az Infinity Infrastrucutre használatát, vagy lépjetek bátran kapcsolatba velünk!

Összességében elmondható, hogy a Captivate Road (terepi) és Infinity Infrastructure (irodai) szoftverek könnyen és egyszerűen kezelhetők. Gyorsan elsajátítható a használatuk és megértésük egyaránt. Ne féljetek elkezdeni használni őket, mert széleskörűen alkalmazhatók az útépítés geodéziai feladataihoz, és gazdaságosabbá tehetitek velük a munkátokat.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata