Leica Rugby 610 és 810 forgólézerek – professzionális szintezés gombnyomásra

Mai bejegyzésünkben a  Leica forgólézer család tagjait fogjuk bemutatni.
Mivel jelenleg összesen 12 Rugby forgólézer típust tudunk megkülönböztetni kínálatunkban, így több bejegyzésen keresztül fogjuk elemezni őket, és ezáltal segíteni benneteket a megfelelő termék kiválasztásában. Alapvetően két csoportot különböztetünk meg:

Leica Rugby 600 sorozat, melyek legfőbb paraméterei az alábbiak:

 • minimum 600 méter hatótávolság
 • IP67 védelem (por- és vízálló)
 • 1,5 mm pontosság 30 méteren (kivéve Rugby 610: 2,2 mm/30 méter)
 • 4 db D-cell alkáli elemek, vagy Li-Ion akkumulátor
 • 3 év költségmentes időszak
 • Élettartam szavatosság (Leica Protect).

 
Leica Rugby 800 sorozat, melyek legfőbb paraméterei az alábbiak:

 • minimum 800 méter hatótávolság
 • IP68 védelem (maximális por – és vízállóság)
 • MIL-STD 810G megfelelőség (katonai szabvány)
 • 1,5 mm pontosság 30 méteren
 • 4 db D-cell alkáli elemek vagy Li-ion akkumulátor
 • 5 év költségmentes időszak
 • 2 év ütésgarancia
 • élettartam szavatosság.

Ezen két fő csoporton belül további típusok érhetőek el függően attól, hogy milyen építőipari alkalmazásokhoz kívánjuk a műszert elsősorban használni.Elsőre is látható, hogy mindkét típus a kategóriájában a maximumra törekszik, így biztosítva a hosszú éveken át tartó használatot minden körülmények között.

Elsőnek nézzük meg a két csoport „beugró” lézereit, melyek a Rugby 610 és Rugby 810 típusjelzésekkel vannak ellátva.
A képeken jól látható, hogy ezeket a műszereket „egygombos” forgólézereknek nevezzük.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezek a típusok feladata a folyamatos vízszintes sík kivetítése pl. falakra vagy a szintkülönbségek ellenőrzése pl. alapozásnál, kisebb földmunkánál, stb.

Hogyan történik a szintezés?
A műszert (és minden Leica forgólézernél) felhelyezzük és rögzítjük egy műszerállványra.
Ez lehet egy hagyományos szintező állvány vagy lehet állítható magasságú „kurblis állvány”.
Ezután a műszert bekapcsoljuk. A lézer forgófejét (ahonnan a jelet fogja adni) szervomotorok automatikusan a vízszintesbe állítják akár ±5° -ig. Ezért nincs szükség arra, hogy az állványt pontosan vízszintesbe állítjuk. Miután a szintezés megtörtént, a forgófej 600 fordulat/perc sebességgel egy 360° vízszintes síkot vetít ki, amely beltérben látható. Kültérben szükségünk van az érzékelő használatára. (Rod Eye érzékelők)

Mi történik ha a forgólézer elmozdul?
Bármennyire is törekszünk a műszer stabil és biztonságos helyen történő használatára, előfordul, hogy emberi vagy környezeti behatás éri a műszert. Minden Leica forgólézerben megtalálható az un. intelligens H.I. (high alert – magassági riasztás) funkció. A szerepe, hogy folyamatosan ellenőrizze a magasságot. Amennyiben ez megváltozik, úgy leállítja az eszközt, valamint fénnyel és hanggal is nyomatékosítva számunkra, hogy elmozdult  a lézer az általunk megadott síktól. Olyan is előfordul, hogy a műszer ugyan megmozdul (pl. széllökés), de nem változik meg a pozíciója. Ilyenkor a műszer megáll, ellenőrzi a magasságot és újraindul a forgás. Ez a riasztási funkció kikapcsolható, ilyenkor a műszert egy manuális adapter segítségével tetszőleges dőlésben állíthatjuk 0-90˚ között.

Kiknek ajánljuk ezeket a típusokat?
Ezen forgólézerek fő feladata, hogy folyamatosan egy vízszintes síkot képezzenek a számunkra.Mivel a műszeren összesen egy gomb található, így biztonságosan használható mindenki számára.
Tökéletes választás azoknak, akik egyszerű földmunkával (pl. alap ásás, tükrök, építési telkek magassági ellenőrzése, stb.) foglalkoznak. Nincsen szükségük a függőleges síkra vagy lejtésre, viszont a hagyományos optikai szintezőről váltani akarnak.

Melyiket válasszam? (Rugby 610 vagy 810?)
Alapvetően a műszer technikai tudásában nincsenek alapvető különbségek.
A Rugby 610 untitled-1lézert kisebb építőipari vállalkozásoknak ajánljuk, ahol nincsen napi használatban az eszköz. Tökéletes választás családi házas építéseknél, építési területek beszintezésénél, olyan földmunkákra ahol nincsen szükség lejtésre, vízszintes térburkolatoknál, betonozásnál, stb.

A Rugby 810 forgólézerekkel szintén hasonló feladatokat lehet ellátni, viszont olyan helyekre is bátran ajánljuk, ahol magas vagy extrém magas a porterhelés, vagy folyamatos a pára vagy nedvesség képződés. (pl. mezőgazdaság vagy nagy volumenű földmunka) Napi, vagy akár megállás nélküli használatra tervezve. Mindezt az 5 év (ebből az első 2 év ütésre is) költségmentes idő garantálja.

 

Összegzésül mindkét műszerről elmondható:  professzionális szintezés egyetlen gombnyomásra…

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata