Leica Rugby 620 és 820 dönthető forgólézerek – egy szinttel feljebb…1. rész

Az előző bejegyzésünkben bemutattuk a Leica Rugby forgólézer családot általánosan, valamint bővebben a Rugby 610 és Rugby 810 forgólézerekről írtunk.
Mostani cikkünkben egy szinttel feljebb  lépünk és a már manuálisan dönthető forgólézereket mutatjuk be. Itt már a Rugby 620 és Rugby 820 forgólézerek egyértelműen elválnak egymástól, ezeket pontról pontra átvesszük.

Íme a műszerek:

Mindkét műszer a vízszintes síkban képes dolgozni, és az alapvető paraméterei megegyeznek az előzőekben már megjelent Rugby 610 és 810 műszerekével, de azért egy ismétlés nem árthat:

Leica Rugby 600 sorozat, melyek legfőbb tulajdonságai:rugyb_620
 minimum 600 méter hatótávolság
 H.I. alert (magassági riasztás)
 IP67 védelem (por- és vízálló)
 1,5 mm pontosság 30 méteren
 4 db D-cell alkáli elemek, vagy Li-Ion akkumulátor
 3 év költségmentes időszak
 Élettartam szavatosság (Leica Protect).

Leica Rugby 800 sorozat, melyek legfőbb tulajdonságai:rugby_820
 minimum 800 méter hatótávolság
 H.I. alert (magassági riasztás)
 IP68 védelem (maximális por – és vízállóság)
 MIL-STD 810G megfelelőség (katonai szabvány)
 1,5 mm pontosság 30 méteren
 4 db D-cell alkáli elemek vagy Li-ion akkumulátor
 5 év költségmentes időszak
 2 év ütésgarancia
 élettartam szavatosság.

Egy eddig még nem említett funkció jelenik meg a műszerekben, még pedig az X éx Y tengelyen való dönthetőség (egy- vagy kétirányú lejtés) fogalma, amely ábrával illusztrálva így fest:

lejtes

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Nyilvánvalóan mindenkivel (aki magas- vagy mélyépítéssel foglalkozik) előfordul olyan eset, ahol nem a vízszintes sík elérése volt a cél, hanem valamilyen irányba lejtést kell képezni, ez lehet felület, de lehet vonalas is (árok).Ezt persze meg lehet oldani úgy is, hogy egy vízszintest képzek, kivonok vagy hozzáadok értékeket a lejtés és a távolság ismeretében (de ezt előtte meg is kell mérnem illetve létrehoznom), ezáltal megkapom az általam távolságokban az értékeket. Ez persze sok időt jelent a gyakorlatban, ráadásul ezeket a zsinórok, deszkák, stb. könnyen mozdíthatóak, sérülékenyek. Ráadásul ha nem napi feladatról van szó, hanem napokig kell ugyanezt a folyamatot ismételni akkor ez a probléma is sokszorozódik.

A síkban döntető forgólézerek szerepe ezen problémák feloldása, a munka meggyorsítása és ezzel együtt a kivitelezési pontosság rizikójának a minimalizálása.

Legyen szó egy kocsi bejáróról, rámpáról, vagy éppen térburkolásról és szegélykövezésről ahol lejtést kell adni pl. a megfelelő esővíz elvezetés miatt, biztosak lehetünk abban, hogy a termelékenységet szinte azonnal fokozhatjuk ennek a funkciónak a használatával.

Hogyan működik az alkalmazás?
Vegyünk egy egyszerű példát: kocsibejárót kell készíteni amely nem vízszintes, hanem az út felé lejt bizonyos mértékben (a manuálisan dönthető lézereink a vízszinteshez képest ±8% -ban dönthetőek). Annyi a dolgunk, hogy az alapvonalra (ahonnan indítjuk a lejtést) ráhelyezzük a műszert és merőlegesre állítjuk az egyik tengelyre. Ezek a tengelyek jól látható módon fel vannak tüntetve a műszeren. Bekapcsoljuk a műszert, amely alapesetben vízszintes síkban kezd forogni.
A vízszintes sík segítségével meg tudjuk határozni a lejtésnek a mértékét, vagyis a különbséget a kezdő és a végpont között. Ezután a szintezőlécen a detektort fel- vagy leállítjuk az általunk kívánt, már számszerűsített értékkel. Ekkor a felületen minden pontján ugyanazon lejtéssel tudunk dolgozni, egészen pontosan így:

single

A lézersík döntését legegyszerűbb esetben a műszeren lévő gombok segítségével tudjuk végrehajtani. Ezt mindkét forgólézer, a Rugby 620 és a Rugby 820 is tudja.
Ettől a ponttól kezdve a Rugby 820 forgólézerünk kerül majd előnybe, mert olyan alkalmazásokra képes a lejtés meghatározását tekintve, mely nagyságrendileg megkönnyíti, valamint egy emberessé teszi a magasság különbség kijelölését is, de ezekről bővebben a cikk 2. részében foglalkozunk.

Kiknek ajánljuk a Rugby 620 forgólézert?
Főleg olyan kisebb, magasépítéssel foglalkozó vállalkozásoknak, ahol nem napi szinten és azon belül is rövidebb bejárók, járdák vagy parkolók lejtés kijelölésére használják elsősorban a műszert (nincsen nagy földtömeg mozgatás rövid idő alatt, pl. dózer, gréder), valamint napi szinten vízszintezési feladatok (pl. alapozás, lábazat, falazás, stb.) ellátására.
Nézz be hozzánk újra , mert hamarosan folytatjuk, bejegyzésünk  2. részében a Rugby 820 forgólézer kiemelkedő tulajdonságait és funkcióit fogjuk kifejteni.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata