Leica Rugby 620 és 820 dönthető forgólézerek – egy szinttel feljebb…2. rész

Ennek a cikknek az első részében a Rugby 620 és Rugby 820 forgólézerek vízszintes síkban történő dönthetőségéről írtunk, azok előnyeiről és az alkalmazás használatáról.
Mindkét terméknél lehetőségünk van a műszeren történő lejtés változtatására, vagyis alap esetben ehhez a művelethez két ember szükséges. Egy ember fogja a lécet (amire fel van erősítve a detektor), egy valaki pedig az eszközön a gombok segítségével állítja a lézersíkot.Természetesen van ennél egyszerűbb mód is arra, hogy ugyanezt a végeredményt kapjuk, és itt már a két műszer esetében kizárólag a Rugby 820 lézerről fogunk írni.
Talán az egyik legfontosabb értéke a műszernek az, hogy rádiófrekvenciás kommunikációra képes. 
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alap forgólézer különböző külső eszközökkel fejleszthető, bővíthető. Lássuk, melyek ezek a mindennapi munkát megkönnyítő kiegészítők:

Leica RC800 digitális távirányító

Már a képen is jól látszik, hogy mi a fő feladata a távirányítónak, és miért nagyon hasznos:

 • A vízszintes síkban az X és Y tengely mentén ±8% -ban digitálisan dönthető
  Nincs más dolgunk, mint a forgólézerrel irányozni és távirányítónak megadni az általam kívánt lejtés mértékét. A megadott értéket átadja a műszernek, majd rövid időn belül már ezzel a dőléssel forog a lézer tovább. A távirányító hatótávolság 200! méter, és ami talán a legfontosabb, hogy egy ember kell hozzá.
 • Hőmérséklet riasztás (Temperature check Alert)
  A műszer a teljes hőmérséklet tartományban (-20 C° – +50 C° között) ellenőriz, amennyiben  ezen érték valamelyikén kívül esik, akkor letilt. A másik fontos feladata, hogy három fokozatban beállítható,  hőmérséklet (a szintező belsejében) változásra ellenőrzi magát az esz köz, és ha kell akkor módosítja a lejtés mértékét. Erre azért van szükség, mert a különböző  napszakokban eltérő a hőmérséklet, ezáltal hőtágulás következhet be pl. az állványnál  (alumínium). Amennyiben a lejtéskor nincs kontroll, úgy megváltozhat a pozíció is.
 • Ütés riasztás (Bump alert)
  Erre akkor van szükség amikor a lézert egy erősebb rázkódás vagy ütés éri. Ha a funkció aktív akkor leállítja a műszert, és nem engedi tovább dolgozni. Újra kell indítani és ellenőrizni kell a magasságokat, hogy nem történt-e változás.

JÓ TUDNI…
A forgólézerek többségénél amikor valamelyik irányt döntöm, úgy annak a tengelynek a kompenzátorát kikapcsolja. Vagyis normál esetben nincs alatta kontroll, így ha az megmozdul akkor ez elmozdulást nem reagálja le a lézer. Ezért nem szoktuk javasolni az egyszerűbb forgólézereket folyamatos és nagy tömegű földmunkához, vagy egész napon át tartó lejtésben történő alkalmazásokhoz. Természetesen vannak un. teljesen automatikus dőléskontrollal ellátott eszközeink is, de erről egy későbbi bejegyzésben fogunk írni. A Leica Rugby 820 forgólézer egy köztes megoldást nyújt a manuális és digitális lézerek között, és ezért hívjuk félautomata forgólézereknek.

 Leica Rod Eye 180 Digital RF detektor

Ez a jelfogó szintén egy elengedhetetlen termék ahhoz, ha egyedül, gyorsan és pontosan szeretnénk eltérő magasságú kezdő és végpontokat létrehozni vonalon vagy síkban egyaránt.

Már a képen is feltűnik az X és Y gombok jelenléte, lássuk mire valók ezek:

 • Okos célzás (Smart Targeting)
  A gyakorlatban azt jelenti, hogy a műszert a kezdőpontra helyezzük, a detektort pedig a végpontra az általunk kívánt magasságba. A műszert bekapcsoljuk, amely az önszintezés után vízszintes síkban kezd forogni. Az érzékelőn megnyomjuk az X vagy az Y gombot (attól függően melyik tengelyt szeretnénk mozgatni) és a lézer megkeresi a jelfogó érzékelőjének a közepét. Miután megtalálta, az értéket rögzíti és folyamatosan tartja is beállítást. A kommunikáció szintén rádiófrekvencián keresztül és 200 méter hatótávolságig végezhető el.Természetesen van lehetőség mindkét tengely mozgatására (nem egy időben), ezáltal nem akadály pl. egy parkolónak az esővízgyűjtőbe történő lejtetése minden irányból.
 • Követés funkció (Smart Lock)
  Maga a folyamat indítása szinte megegyezik az előzőekben leírtakkal azzal a különbséggel,hogy amikor a lézer megtalálta a detektor közepét akkor nem rögzíti, hanem folyamatosan követi a jelfogó mozgását, vagyis ha mozgatom akkor „utána megy” a lézer. Teszi ezt egészen addig  amíg gombnyomásra nem rögzítjük. Ez akkor hasznos ha pl. magasság különbség mértéke még nem fix, ezt befolyásolhatja egy köztes terepi tárgy vagy egyéb tényező.Ilyenkor az a cél, hogy megtaláljuk azt a magasságot amivel a műszer és a detektor között minden más megfelelő pozícióban lesz. Meglévő burkolatok ellenőrzésére is ideális ez a funkció. 
 • Kiknek ajánljuk a Rugby 820 forgólézert?
  Főleg olyan mélyépítéssel vagy magasépítéssel foglalkozó vállalkozásoknak, ahol akár napi szinten, de nem egész napon át tartó rámpák, bejárók, járdák vagy nagyobb parkolók és térburkolatok lejtés kijelölésére használják elsősorban a műszert. Alkalmas mezőgazdasági célokra is pl. öntözőcsatorna kotráshoz, belvíz elvezetéshez, vagy vízszintesen nagyobb felületek beszintezéséhez. Szintén ideális eszköz lehet csatorna fektetésnél a földmunkához (lejtésben is), vagy akár nagyobb felületekre is ahol nem előírás a 1-2 cm pontosság.

Ezzel a cikkünk végéhez értünk, de a Rugby forgólézer családot még közel sem mutattuk be teljesen. Kövesd a blogunkat, nem maradj le a következő bejegyzésünkről sem!

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata