Leica Rugby 640 és 840 többcélú forgólézerek – maximális hatékonyság minden helyzetben

Ahogyan ígértük folytatjuk a Leica Rugby forgólézer családunk bemutatását, mostani bejegyzésünkben a Rugby 640 és 840 forgólézereket fogjuk kifejteni.

Az eszközök alapvető technikai paraméterei megegyeznek már előzőekben bemutatott Rugyb 620 és 820 műszerekével, és a vízszintes tudások is gyakorlatilag ugyanazok. A Rugby 840 lézer esetében is ugyanúgy használható a Leica RC800 digitális távirányító a lejtéshez, valamint a Leica Rod Eye 180 Digital RF érzékelőt is alkalmazhatjuk ennél a műszernél is.

ÍME A MŰSZEREK:

Természetesen ezen kívül az összes Leica Rod Eye érzékelő kompatibilis velük, és ugyanúgy használható vagy alkáli elemekkel vagy tölthető Li-ion akkumulátorokkal is. Az első nagy különbség az, hogy ezek a termékek függőleges síkban is képesek dolgozni.

Mit jelenet ez pontosan?

  • Ezeken a műszereken 2 darab állvány csatlakozó van, az egyik a műszer talp részén – ahol egyébként is megtalálhatóak – a másik pedig az oldalán. Ezáltal a műszert 90 fokkal elforgatva is tudjuk az állványhoz rögzíteni (vagy a földre is tehetjük, mert így van kiképezve a burkolat);
  • A műszert bekapcsoljuk és mindkét tengely mentén beszintezi önmagához képest a 0 pontra. A Rugby forgólézerek a bekapcsolás után nem kezdenek el forogni, hanem automatikusan „pontraállnak”, tehát a lézerpont 90 fokban lefelé kezd jelölni, ezzel is megkönnyítve pl. a sa-rokpont kijelölését;
  • Ezeknél a lézereknél van egy másik lézerpont is a forgófej tetején, így könnyen megirányozhatjuk vele a sarokpontot, vagyis azt a pontot, amire szeretnénk a merőlegest képezni;
  • Miután ezzel végeztünk, elindíthatjuk a forgást, vagyis most már síkot képeztünk a merőleges pontra. Ez képpel illusztrálva valahogyan így néz ki:

rugby640_kituzes

A képen jól látható, hogy a forgófejet a gombok segítségével finoman tudom változatni. Erre azért van szükség, mert a műszert kézzel forgatva/mozdítva nagyon nehéz lenne a kitűzendő pontot megirányozni. Vagyis amit vízszintes pozícióban a lejtés kijelölésére használunk, azt függőleges pozícióban igazításhoz használjuk. Természetesen a másik tengely elmozduláskor riaszt vagy letilt, így elkerülhető, hogy a függőleges síkom ferde legyen.

rc400-taviranyito
Leica RC400

Annak érdekében, hogy maximálisan ki tudjuk használni e termékek funkcióit, illetve egyedül is el tudjuk végezni a kijelölést, vagy adott esetben a lejtés mértékének beállítását (manuális lejtés), szükségünk lesz egy távirányítóra, mégpedig a Leica RC400 –ra. Mint ahogy a képen látjátok, egyértelműek a gombok jelentősége, vagyis pl. lehetőségünk van mindkét irányban lejtést indítani vagy igazítani, forgási sebességet és irányt változtatni, kikapcsolni az eszközt, vagy akár szkennelés funkciót elindítani (a forgófej oda-vissza jár állítható tartományban). Óriási előnye továbbá a távirányítónak, hogy szintén rádiófrekvencián keresztül kommunikál a forgólézerrel, nincsen szükség „összeláthatóságra” (vagyis nem kell egymást fizikailag látniuk), és a hatótávolsága 200 méter!

A Rugby 640 és 840 a következő konkrét beltéri építőipari feladatok ellátására alkalmas:
• nagyobb volumenű álmennyezetek beépítése;
• falazatok, merőleges válaszfalak kijelölése;
• magasságok átvitele;
• aljzatok, műgyanta padlók szintezése,

valamint kültérben:
• homlokzatok ellenőrzése;
• állványzatok építése;
• függőleges vagy vízszintes zsaluzatok építése;
• nyílászárók beépítése, kijelölése;
• nagyobb térburkolások (akár lejtésben).

Kiknek ajánljuk a Rugby 640 forgólézert?
Mivel az eszköz technikai tudása igen sokoldalú, így gyakorlatilag egy kisebb építőipari vállalkozásnak tökéletes választás lehet. Főleg aki komplex épület kivitelezéssel foglakozik, az alapozástól kezdve a falazáson át az álmennyezet építésig. Mindenképpen olyan szakembereknek is ajánljuk, aki kifejezetten nagyobb térben szerelt válaszfalakat vagy gipszkarton álmennyezeteket készítenek.
Természetesen vízszintes értelemben is kielégíti a kisebb rámpák, parkolók szintezési feladatait, távirányító segítségével pedig alkalomszerűen lejtések kijelölésére is alkalmas.

Kiknek ajánljuk a Rugby 840 forgólézert?
Elsősorban olyan kivitelező cégeknek nyújt nagy segítséget akik rendszeresen és nagy felületen készítenek helyszíni vízszintes és függőleges zsaluzatokat, valamint rendszeresen építenek állványrendszereket (itt kiemelném a Rod Eye 180 Digital RF érzékelő használatát). Nagy igénybevételnek kitett építési környezetekben is ideális, valamint nagy kiterjedésű felületek, parolók, térbetonozások, műgyanta felületeknél tökéletes választás.

Ez a cikk most véget ért, de a Rugby forgólézerek bemutatása még közel sem. Hamarosan egy újabb típust mutatunk majd be, amelyek szintén olyan technikai jellemzőket tartogatnak , melyek használata nagyban elősegítik a pontos és precíz munkavégzést az építőipari kivitelezésben.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata