Leica Rugby 870 és 880 digitális forgólézerek – a lejtések legpontosabb kijelölése

Eddigi bejegyzéseinkben már többször bemutattuk és kifejtettük a rotációs lézerek előnyeit, értékeit. A síkban dönthető forgólézerekkel is foglalkoztunk, de igazából egyik műszert sem ajánlottuk a napi szinten történő használatra lejtésben (félautomata mód). Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az eszközöket, melyek kifejezetten arra lettek kifejlesztve, hogy a rövid idő alatt nagy mennyiségű anyagmozgatásnál is biztonságosan lehessen rézsűket kijelölni. Őket hívjuk teljesen automatikus dőléskontrollal ellátott forgólézereknek.

A műszerek külsőre megegyeznek az előzőekben már bemutatott Rugby 820 és 840 típusokkal, vagyis szintén egy nagyon robosztus és egy teljesen víz- és porálló szériáról beszélünk, amely nem mellesleg ütésálló is (illetve MIL_STD810G szabvánnyal is rendelkezik). A Rugby 870 és 880 típusok  esetében is ugyanúgy használható a Leica RC800 digitális távirányítója a lejtéshez, valamint  a Leica Rod Eye 180 Digital RF érzékelőt is alkalmazhatjuk.

Ránézésre egyformának tűnnek, de azért van némi különbség a Rugby 870 és 880 között:

  • a 870 egy (X tengely), a 880 mindkét síkban (X és Y tengely) dönthető
  • a Rugby 880 rotációs lézer a függőleges síkban is képes dolgozni

Automatikus dőléskontrol
A piacon elérhető (beleértve a digitálisat is) forgólézerek legnagyobb többségénél amikor valamelyik vízszintes tengelyt elmozdítjuk (pl. rámpa, árok, parkolók, stb.) akkor a műszer arra az irányra vonatkozóan érzéketlen lesz az elmozdulásra. Ennél is rosszabb az, ha mindkét tengelyt mozdítjuk egyszerre.
Ez alapvetően akkor jelent nagy kockázatot, ha napi szinten és egész napon át tartó olyan feladatokat végzünk, ahol szükségünk van lejtések kijelölésére (pl. földmunka). Mivel ez idő alatt nagy mennyiségű földtömeget mozgatunk meg, illetve a munkagépek költsége is jóval magasabb, nem megengedhető a forgólézer hibája.
A Rugby 870 és 880 forgólézereknél az automatikus dőléskontroll lényege, hogy megadott lejtésértéknél is figyeli az elmozdulást és a finom elmozdulásokat (amely bekövetkezhet akár hőmérséklet változás hatásra is) korrigálja. Viszont ha tényleges elmozdulást érzékel (pl. megsüllyed az állvány) és ezáltal elmozdul a megadott síktól a Rugby, akkor letiltja magát. Hasznos funkció az egyszer biztos.

A lejtések bevitele
Misem egyszerűbb feladat: a tengelyt megirányozzuk, megadjuk az értéket a műszeren és máris folytathatjuk a munkát.

RUG4

Tengelyigazítás funkció
Vegyünk egy egyszerű példát: egy focipályának a lejtéseit kell kijelölni. Viszonylag egyszerű művelet, mert a műszert a pálya egyik sarkába felállítom, megirányzom a műszerrel másik oldal sarkát. Beírom a lejtés értékét és kezdem is munkát.
Ezzel az lehet a gond, hogy ha nem pontosan irányzok, vagyis az általam létrehozott tengely és a valós tengely nem egy irányba mutat. ilyenkor az történik, hogy a pálya ellentétes sarokpontja eltérő magasságban lesz, mert a felület „elcsavarodik”.

RUGBY6

Szerencsére ezek a műszerek el vannak látva egy nagyon hasznos funkcióval – a Rod Eye 180RF detektorral – melynek lényege, hogy gombnyomásra elindítja a „tengelyigazítás” funkciót. A gyakorlatban a lécre erősített jelfogót rátesszük a pálya ellentétes sarokpontjára, és a műszer kijavítja a másik tengely mozgatásával a magassági hibát, így egy perc múlva már mindkét sarokponton ugyanazt a magasságot fogjuk kapni. A Rugby 880 műszereknél akár mindkét tengelyt tudjuk igazítani.

Félautomatikus kalibrálás mód
Lehetőségünk van arra, hogy a műszerünket megadott időközönként a Rod Eye 180RF érzékelő segítségével ellenőrizzünk, illetve adott esetben kalibráljuk. Ezáltal mindig biztosak lehetünk abban, hogy az eszközünk pontos és megfelelően működik.

Kiknek ajánljuk a Rugby 870 és 880 forgólézereket?

A műszerek legfőbb erényeit kihasználva az alábbi építési területeken alkalmazhatóak:

  • Sportpályák építése
  • Csatornázási feladatok
  • Vízelvezető árkok
  • Útépítés
  • 2D Gépvezérlésre alkalmas eszköz

Tehát minden olyan mélyépítési feladatra alkalmas, ahol egész napon át tartó precíziós földmunkákat kell kivitelezni. Mindezt ferde síkokkal, ahol nem megengedhető a hibás szintekkel való munkavégzés.

Ezzel a  Rugby forgólézer családunk bemutatásának végéhez értünk, de az építőipari eszközeinkből még bőven maradtak egyedi méréstechnikai megoldások. Hamarosan egy újabb típust ismerhettek meg, amelyek ismételten tartogatnak olyan technikai jellemzőket, melyek használata nagyban elősegítik a pontos és precíz munkavégzést az építőipari kivitelezésben.

Üdvözlettel,
a Leica Geosystems
magyarországi csapata