Leica Rugby CLH és CLA – forgólézerek, melyek tudása bővíthető, akár utólag is!

ÉPÍTŐIPAR

Forgólézer család, ahol két eszköz a gyakorlatban 9 eszköznek felel meg. Hogyan lehetséges ez?

A válasz egyszerű. Különböző szoftver csomagok elérhetőek a műszerekre, így mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő tudást. Viszont, ha valaki már rendelkezik egy bizonyos szoftverrel, de a későbbiekben ez kevésnek bizonyul – mert például bonyolultabb feladatra kapott megbízást – akkor utólagosan is lehetséges a forgólézerek „okosítása”.

 Miért jó?

Azért, mert nem kell ebben az esetben új műszercsomagot vásárolni, elég a meglévő eszközünket egy kábelen keresztül frissíteni ez új szoftverre. Az eddig még manuálisan dönthető forgólézerünk egy pillanat alatt digitálisan lesz állítható. Jóval gazdaságosabb megoldás, mint egy új terméket megvásárolni, ráadásul egy már megszokott eszközzel gyakorlatilag állásidő nélkül lehet tovább dolgozni.

Mit kapok minden esetben?

Rugby CLH vagy CLA forgólézert kofferban, Li-Ion akkumulátorral töltővel, COMBO detektor – távirányítót Li -ion akkumulátorral. A lézerek IP68 maximális por- és vízállósággal, MIL-STD810G minősítéssel, 5 év garanciával, 2 év ütésgaranciával, 1300 méteres hatótávolsággal, 1,5 mm / 30 méteres pontosággal rendelkeznek. A COMBO detektor IP67 por és vízállósággal, 3 év garanciával, 6 hónap ütésgaranciával, a forgólézer teljes irányíthatóságával rendelkezik. Egyszóval korunk legrobusztusabb tulajdonságait hordozza magában, minimalizálva az építési körülményekből szerezhető károkat.

A műszerek:

Ránézésre egyformának tűnnek, de azért van némi különbség a Rugby CLH és CLA között:

 • Rugby CLH: azaz „H”, mint horizontal, vagyis vízszintes síkban működő lézer
 • Rugby CLA: azaz „A”, mint allrounder, vagyis többfunkciós, függőleges irányban is működő forgólézer.

Milyen tudással rendelkeznek?

Az eszközökre különböző szoftvercsomagok vannak, melyek az alábbiak:

Rugby CLH lézer esetében:

 • Basic műszer: ez esetben a műszer csak vízszintes síkba dolgozik, nincs lejtés beviteli lehetőség (manuálisan sem). 600 fordulat / perc, HI (riasztás elmozdításra) funkció, cellák maszkolása (hol legyen vagy ne legyen lézer jel)
 • CLX200 szoftver: Basic műszer + mindkét tengely manuálisan dönthető + SMART Targeting és Lock funkció: a műszer automatikusan megkeresi a COMBO detektort (jelfogó), hőmérséklet változás követés
 • CLX300 szoftver: a CLX200 szoftver + egy tengelyen digitálisan dönthető ± 8 %- ig, félautomatikus dőléskontrollal
 • CLX400 szoftver: a CLX300 szoftver + két tengelyen digitálisan dönthető ± 8 %- ig
 • Természetesen a magasabb szoftver „örökli” az alacsonyabb tulajdonságait, illetve lehetőség van a többlépcsős fejlesztésre is. Vagyis van mód pl. Basicről CLX400 szoftverre váltásra.

Rugby CLA lézer esetében:

 • Basic műszer: ez esetben a műszer csak vízszintes síkba dolgozik, nincs lejtés beviteli lehetőség (manuálisan sem). 600/900 fordulat / perc, HI (riasztás elmozdításra) funkció, cellák maszkolása (hol legyen vagy ne legyen lézer jel)
 • CLX250 szoftver: Basic műszer + mindkét tengely manuálisan dönthető + SMART Targeting és Lock funkció: a műszer automatikusan megkeresi a COMBO detektort (jelfogó), hőmérséklet változás követés
 • CLX500 szoftver: CLX250 szoftver + függőleges sík (beleértve a SMART Targeting és Lock funkciókat is), forgási sebesség változtatása, szkennelés funkció, léptetés 
 • CLX600 szoftver: CLX500 szoftver + egy tengely digitálisan dönthető ± 15 %- ig, teljesen automatikus dőléskontrollal, tengelyigazítás funkció. Nagytömegű földmunkához, gépvezérléshez alkalmas.
 • CLX700 szoftver: CLX600 szoftver + két tengelyen digitálisan dönthető egyszerre ± 10 %- ig

Természetesen a magasabb szoftver „örökli” az alacsonyabb tulajdonságait, illetve lehetőség van a többlépcsős fejlesztésre is. Vagyis van mód pl. Basicről CLX700 szoftverre váltásra.

COMBO detektor – távirányító

COMBO DETECTORLegalább annyira fontos eszköz, mint maga a forgólézer. Ugyanis nemcsak jelfogóként funkcionál az eszköz, hanem teljes értékű távirányító is egyben. Minden alkalmazás, beállítás és változtatás ezen keresztül történik. A detektor hatótávolsága 1300 méter, a távirányító funkció pedig 300 méter hatótávolságban üzemképes. Természetesen ezen a szinten már alapfelszereltség a digitális, kétoldali kijelző, numerikus kijelzése az eltérésnek, állítható érzékenység, hangerő, 120 mm vételi tartomány. Beépített Li-ion akkumulátorral rendelkezik, a töltő csatlakozása megegyezik a műszerhez tartozó akkumulátorral. Pluszban van rajta USB-C csatlakozó is, vagyis ha munka közben merül a detektor akkor lehetőség van pl. powerbankkal való töltésre is. Minden műszerrel kapcsolatos információ leolvasható a kijelzőről. Az IP67 por- és vízállósággal, a 3 év garanciával (hat hónap leesésre is) igazán terepre tervezett eszköz. Használata gyerekjáték, dinamikus ikonok segítik a felhasználót a különböző alkalmazások használatához.

 

Tudástár–Rugby CLH vagy CLA elérhető opciók leírása és magyarázata

 

Automatikus dőléskontrol

A Rugby CLA forgólézereknél az automatikus dőléskontroll lényege, hogy megadott lejtésértéknél is figyeli az elmozdulást és a finom elmozdulásokat (amely bekövetkezhet akár hőmérséklet változás hatásra is) korrigálja. Viszont ha tényleges elmozdulást érzékel (pl. megsüllyed az állvány) és ezáltal elmozdul a megadott síktól a Rugby, akkor letiltja magát. Hasznos funkció az egyszer biztos.

A digitális lejtések bevitele   

Misem egyszerűbb feladat: a tengelyt megirányozzuk és megadjuk az értéket a műszeren. Ilyen egyszerű!

LEICA RUGBY

Tengelyigazítás funkció

Vegyünk egy egyszerű példát: egy focipályának a lejtéseit kell kijelölni. Viszonylag egyszerű művelet, mert a műszert a pálya egyik sarkába felállítom, megirányzom a műszerrel másik oldal sarkát.

Beírom a lejtés értékét és kezdem is munkát.

Ezzel az lehet a gond, hogy ha nem pontosan irányzok, vagyis az általam létrehozott tengely és a valós tengely nem egy irányba mutat. ilyenkor az történik, hogy a pálya ellentétes sarokpontja eltérő magasságban lesz, mert a felület „elcsavarodik”.

LEICA RUGBY_1

A COMBO detektorral gombnyomásra elindítjuk a „tengelyigazítás” funkciót. A gyakorlatban a lécre erősített jelfogót rátesszük a pálya ellentétes sarokpontjára, és a műszer kijavítja a másik tengely mozgatásával a magassági hibát, így egy perc múlva már mindkét sarokponton ugyanazt a magasságot fogjuk kapni. 

Félautomatikus kalibrálás mód

Lehetőségünk van arra, hogy a műszerünket megadott időközönként a COMBO érzékelő segítségével ellenőrizzünk, illetve adott esetben a kalibráljuk. Ezáltal mindig biztosak lehetünk abban, hogy az eszközünk pontos és megfelelően működik.

Okos célzás (Smart Targeting)

 A gyakorlatban azt jelenti, hogy a műszert a kezdőpontra helyezzük, a detektort pedig a végpontra az általunk kívánt magasságba. A műszert bekapcsoljuk, amely az önszintezés után vízszintes síkban kezd forogni. Az érzékelőn megnyomjuk az X vagy az Y gombot (attól függően melyik tengelyt szeretnénk mozgatni) és a lézer megkeresi a jelfogó érzékelőjének a közepét. Miután megtalálta, az értéket rögzíti és folyamatosan tartja is beállítást. A kommunikáció szintén rádiófrekvencián keresztül és 200 méter hatótávolságig végezhető el. Természetesen van lehetőség mindkét tengely mozgatására (nem egy időben), ezáltal nem akadály pl. egy parkolónak az esővízgyűjtőbe történő lejtetése minden irányból.

Követés funkció (Smart Lock) 

Maga a folyamat indítása szinte megegyezik az előzőekben leírtakkal azzal a különbséggel, hogy amikor a lézer megtalálta a detektor közepét akkor nem rögzíti, hanem folyamatosan    követi a jelfogó mozgását, vagyis ha mozgatom akkor „utána megy” a lézer. Teszi ezt egészen addig, amíg gombnyomásra nem rögzítjük. Ez akkor hasznos ha pl. magasság különbség mértéke még nem fix, ezt befolyásolhatja egy köztes terepi tárgy vagy egyéb tényező. Ilyenkor az a cél, hogy megtaláljuk azt a magasságot, amivel a műszer és a detektor között minden más megfelelő pozícióban lesz. Meglévő burkolatok ellenőrzésére is ideális ez a funkció.

Kiknek ajánljuk a Rugby CLH és CLA forgólézereket?

Mivel alapvetően egy „flexibilis” műszercsaládról beszélünk, így gyakorlatilag a teljes építőipari vonal szóba kerülhet. A megfelelő típus és szoftver kiválasztása mellett gyakorlatilag az általános magasépítési és mélyépítési munkáktól kezdve egészen a gépvezérlő rendszer irányításáig lefedik az eszközök. Sőt az sem probléma, ha utólagosan komolyabb munkafolyamtokra kerülne sor, hiszen bármikor lehetséges a műszer tudásának bővítése. Aki nem akar hosszabb távon sem fejleszteni – amire szintén azt tudjuk mondani, hogy ha mégis akkor lehetséges –  azoknak a műszer nagyon magas szintű műszaki és technikai paraméteri adhatnak biztonság érzetet a napi használat során. 

Leica Geosystems építőipar – Építsen bármit…mérnie kell!