Lézeres távolságmérők kültéri alkalmazásra – Leica Disto D510

Leica Disto

Leica lézeres távolságmérők – a kezdetek

Talán kevesen tudják, de 1993 -ban a svájci Leica Geosystems mutatta be a világ első kézi lézeres távolságmérőjét Disto néven. Akkor ez a termék forradalmi volt a távolságmérés tekintetében, hiszen olyan mérések elvégzésére volt képes az eszköz, amelyekre előtte vagy két emberre volt szükség vagy csak több lépésből lehetett meghatározni egy távolságot. Mindezt már akkor milliméteres vagyis kivitelezési pontossággal tette.

Az eltelt 25 év alatt természetesen mind méretében mind pedig technikai tudását tekintve is hatalmas fejlődéseken mentek keresztül a lézeres távolságmérőink. Rengeteg „világelső” megoldással büszkélkedünk, melyek a mai napig meghatározóak a lézeres távmérő piacon. Olyan komplex szoftveres és hardveres lehetőségeket kínálunk, melyek hatékonyságukkal lenyűgözik a felhasználókat. A mai napon jelenleg hét Disto típust kínálunk, így mindenki a saját mérnöki vagy kivitelezési tevékenységéhez tud választani eszközt.

Kültér vagy beltér?

Alapvetően két csoportra lehet osztani a Leica Disto távmérőket. Az egyik a beltérre szánt a másik pedig a kültérre gyártott lézerek. Normál esetben egy lézerpont segíti az irányzást (ami maga mérési pont is), de pl. erős napsütésben ez a pont nem látható, így hiába tudna méri távolságot a felhasználó, nem látja a célt.

Ennek könnyítése érdekében találtuk ki a „digitális célzóberendezést”, melynek lényege, hogy a kijelzőn meg tudom jeleníteni egy beépített kamera (és az abban elhelyezkedő célkereszt) segítségével a célt, ezáltal pontosan az általam megmérni kívánt pontot tudom megmérni.

Most nézzünk meg bővebben egy „kültéri” lézeres távolságmérőt, a Disto D510 -et.

A  Disto D510 legfontosabb technikai paraméterei

A teljesség igénye nélkül pár funkció és lehetőség melyet a Disto D510 kínál 

célkeresőEgyszerű és precíz célzás – Célkereső 4x zoom nagyítással
A célkereső segítségével a Leica DISTO™ D510 tökéletes pontossággal hajtja végre a méréseket még kedvezőtlen megvilágítási feltételek között is. Ez egy döntő előny, ha kültéren dolgozik napfényes időben. Még akkor is, ha a vörös lézerpont már nem látható szabad szemmel, a célpont pontosan látható a kijelző szálkeresztjén.

disto510Korlátlan számú mérési opció – 360°-os dőlésérzékelő
A Leica DISTO™ D510 fel van szerelve egy 360°-os dőlésérzékelővel. Ez azt jelenti, hogy nemcsak szögeket lehet mérni, hanem vízszintes távolságokat is! A Célkeresővel kombinálva, elképesztő indirekt mérési opciók válnak lehetségessé. Innentől kezdve mérések ott is lehetségesek, ahol nincs visszaverő célpont pl. egy fa magasságának meghatározásakor, vagy egy visszaverő üveghomlokzat magasságának mérésekor. Ezeket nem lehetne megmérni egy hagyományos lézeres távolságmérővel.

disto távmérőHatékony magassági profil mérés
Ezt a funkciót használva, a Leica DISTO™ D510 kijelzi a távolságokat és magasság-különbségeket egy meghatározott referencia ponthoz képest. Ez megkönnyíti a profil mérések felgyorsítását anélkül, hogy drágább mérési módszereket kellene használnia. Ez a funkció használható még más alkalmazások között annak ellenőrzésére is, hogy a keresztgerendák egyenesek-e, a meglevő padlók vízszintesek-e.

bluetooth smartGyors vázlatkészítés – Bluetooth® Smart alkalmazással
A Leica DISTO™ D510 többre képes, mint csak mérésre. A mérési adatokat kényelmesen és precízen továbbítani lehet a beépített Bluetooth® Smart Technológia használatával. A Leica DISTO™ vázlatrajz készítési ingyenes alkalmazás támogatja alaprajzok vagy táblázatok létrehozását Android vagy iOS eszközökön. Méretek még fényképekre is erőfeszítés nélkül felvihetők.

modern ergonomiaModern ergonómia
A bonyolult mérési funkciók lehető legegyszerűbb működésének biztosítása elengedhetetlen követelmény a Leica Geosystems számára. A Leica DISTO™ D510 készülék adaptálva lett a modern mobiltelefonok felhasználói felületéhez. Továbbá a kedvenc funkciói hozzárendelhetők egy pár választógombhoz, az egyetlen gombnyomással történő gyors hozzáférés érdekében. Az integrált, egyszerűen érthető segítség (help) funkció nem fogja Önt cserbenhagyni a terepen.

ip65Erős és könnyen tisztítható – IP 65
A foglalat és a billentyűzet speciálisan zárt a vízzel és porral szemben. A folyó víz alatti tisztítás szintén nem probléma. Ráadásul a lézeres távolságmérő mindenféle időjárás esetén használható, lévén porálló és fröccsenő vízzel szemben védett.

isoISO Standard 16331-1 – A szabvány a lézeres távolságmérőkhöz
A lézeres távolságmérők hatótávolsága és pontossága a megvilágítási körülményektől és a céltárgy visszaverő tulajdonságaitól függ. A Leica Geosystems fontosnak tartja, hogy az eszköz ne csak laboratóriumi körülmények között működjön tökéletesen, hanem mindenek felett a mindennapi építőipari feladatoknál is. Ezért külső szakemberekkel együttműködve kifejlesztettünk egy globális szabványt, és részletesen meghatároztuk a lézeres távolságmérőket, és összehasonlítottuk őket egymással

Sok egyéb más funkcióval is rendelkezik a Disto D510, de talán ezek azok, amelyek kiemelik őt az átlagos lézeres távolságmérők közül.

Az alábbi linkre kattintva, megnézheted, hogy  milyen egyszerű egy ilyen innovatív technológiát az építőipari felhasználásokban alkalmazni.

Kiknek ajánljuk?

Ha nagyon rövid szeretnénk megfogalmazni akkor mindenkinek, aki nem épületen belül szeretne távolságokat meghatározni.

Persze ez így túl általános, ezért egy pár példa azon felhasználói rétegekből, akik hatékonyan ki tudják használni a Disto D510 távolságmérőt és annak funkcióit:

  • Építészeknek: épületek kül- és beltéri felméréseihez, dokumentálásához
  • Belsőépítészet
  • Építőipari kivitelezéseknél, kitűzéseknél, ellenőrző mérésekhez
  • Műszaki ellenőrzésekhez
  • Szakipari felhasználásokhoz: asztalos, ács, fémipar, villanyszerelés, stb.
  • Napkollektor beépítők
  • Dekorépítők
  • Erdészet
  • Katasztrófavédelem.

Építsen bármit, mérnie kell…

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata