Lézerszkenneléssel a karcsúbb vonalakért!

A Goodyear Wingfoot One típusú léghajó születésének századik évfordulóját ünnepli hamarosan. A különböző reklámok hirdetésére, sportesemények közvetítésére szolgáló légi járművet ma már csak az „égi yacht” becenévvel illetik.

A reklámfelületek felfestése egy ehhez hasonló nagyobb kiterjedésű ívelt felületen nagy kihívást jelent a szakemberek számára, mivel maga a bemutatni kívánt szöveg, rajz vagy logó a síkon kerül megtervezésre – legyen az papír vagy a számítógép monitorja. Ahhoz, hogy ez a rajz a léghajót szemlélő számára jól látható, torzulásoktól mentes legyen, az ábrázoló geometriából jól ismert vetítési műveleteket kell alkalmazni már a síkbeli tervezés során is.

hengervetulet

Ezen inverz feladathoz pedig ismerni kell a vetítés tárgyának részletes geometriáját. Hasonlóan, a festési munkálatokhoz a főbb szerkesztő- és referenciapontok kijelölése szükséges.

airship1

Egy ilyen komplex felület részletes felméréséhez a lézerszkennelés nyújtja a leghatékonyabb megoldást az idő- és pontossági igényeket tekintve. Ügyfeleink, az Ohio állambeli Straub Surveying mérnökei, mutatják be feliratozott videónkban, hogy miként is zajlott az említett munkafolyamat.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata