Menekülési útvonalak tervezése a berlini metróvonal és kapcsolódó utcáinak területén

Sajnálatos módon még sohasem volt ennyire aktuális Európa szívében a közbiztonságot fokozó és megerősítő feladatok megtervezése és végrehajtása, mint napjainkban. Mi szükséges ahhoz, hogy egy védelmi, rendészeti szerv vagy egy város stratégiailag felkészüljön nem várt eseményekre? Naprakész és részletes információ a valós környezetről mindenképpen!

A belvárosi metróállomás Berlinben az egyike a város 173 metróállomásának. Ez vezet a Gendarmenmarkthoz, Berlin leghíresebb teréhez. A tér mellett elegáns boltok, éttermek és hotelek találhatók, ami emberek ezreit vonzza nap mint nap. Ezáltal a kockázatkezelés és a menekülési útvonal tervezése a látogatók biztonsága érdekében elengedhetetlen feladattá minősül.

A közbiztonság Berlin városának a menekülési útvonalak tervezését, tömegek felügyeletét, kockázatelemzést, az állomások sérülésének elkerülését egyaránt jelenti. A valóság rögzítésének módszerét felhasználva gyorsan és precízen készíthető el 3D-s térkép a felszín feletti és felszín alatti infrastruktúráról, ami lehetővé teszi a tervezést és modellezést.

Nemrég még a földalatti metróállomások, városi utcák és egyéb infrastruktúrák dokumentálása rendkívül időigényes és bonyolult folyamat volt. Azonban ma már elérhető még a legsűrűbben lakott városok számára is egy olyan megoldás, mint a Leica Pegasus Backpack, hátizsákos, hordozható szkennelő technológiája, amely segítségével a 3D-s  adatgyűjtés és kiértékelés igazán gyors – szinte valós idejű – és költséghatékony feladattá válik. A sűrű és részletes pontfelhőkből, képanyagokból 3D várostérképek készíthetők nagy részletességgel és pontossággal.

Image-2-300x151@2x

Eredményképp a közbiztonsági szakemberek egy pontos 3D városmodellt kapnak, amely készen áll a tervezési és modellezési feladatokra, mint:

 • A már meglévő földfelszín feletti és alatti menekülési útvonal elemzése
 • Új menekülési útvonalak tervezése különböző esetekre és körülményekre
 • A tömeg teljes kontrollálása minimalizált zavargás közbeni sérüléssel
 • Korlátlan láthatósági elemzés az optimalizált felügyeletért és a támogató személyzet elhelyezéséért
3D-model-with-point-cloud-of-Stadtmitte-U-Bhan-in-AutoCAD-300x150@2x3D modell pontfelhővel a belvárosi metróállomásról AutoCAD-ben
Model-evacuation-routes-300x143@2xModellezett menekülési útvonalak

City-mapping-and-modeling-underground-evacuation-routs-use-scene-diagram-or-point-cloud-for-viewshed-300x143@2xVárostérképezés és a földalatti menekülési útvonalak modellezése

A lézerszkenneres és fotogrammetriai mérési elveken működő újszerű ergonomikus platform precízen rögzíti a földrajzi helyzetet és a 3D-s geometriát a város és a metró objektumairól, mint például:

 • Már meglévő menekülési / kivezető útvonalak (további elemzésre és akadályok ellenőrzésére)
 • Már meglévő belépési útvonalak (elemzésre és akadályok ellenőrzésére)
 • Naprakész alaprajzok és magasságmodellek centiméteres pontossággal
 • Kihelyezett jelzések, táblák – beleértve a tűzveszély, tűzoltó készülékek és kijáratok jeleit
 • Tolószékes rámpák
 • Liftek
 • Lépcsők
 • Belső ajtók, ablakok és kijáratok

A mobil térképezési technológia nemcsak precíz és részletes adatgyűjtést tesz lehetővé, de elemzési és kiértékelési feladatokra, tervezési- kockázatelemzési-/kezelési- és lehetséges forgatókönyvek modellezésére is alkalmazható, ezáltal átalakítja a közbiztonsági hatóságok módszereit, amelyekkel a lakosságot biztonságban tarthatják.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata